Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЕА ргр-2 v2.0.10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
344.06 Кб
Скачать

2.2 План поточного ремонту

Під час поточного ремонту дорожнього одягу виконуються ремонтні роботи, спрямовані на відновлення та поліпшення його основних транспортно-експлуатаційних показників – коефіцієнта зчеплення колеса з покриттям і рівності проїзної частини. До поточних ремонтів належать практично всі види поверхневих обробок, а також регенерація та заміна існуючого покриття.

Поточний ремонт планують у разі зниження техніко-експлуатаційних показників дороги (коефіцієнта зчеплення колеса з покриттям і рівності проїзної частини) нижче допустимих значень за умови, що розрахунковий строк служби дорожнього одягу до капітального ремонту tк  2.

Для планування поточного ремонту використовують два основних критерії: зчіпні якості та рівність проїзної частини.

Розрахунок очікуваного залишкового строку служби існуючого дорожнього покриття за критерієм забезпечення зчіпних якостей проїзної частини полягає у визначенні періоду t у роках, за який існуючий в 0 рік планування коефіцієнт зчеплення ф зменшиться до мінімально допустимого для даних умов значення д. Якщо фд, призначають термінові роботи з підвищення зчіпних якостей проїзної частини.

У загальному випадку процес зниження коефіцієнта зчеплення коліс автомобіля з покриттям описується залежністю

(t) = o exp (- b t) = o e - b t ,

(2.4)

де o, (t) – значення коефіцієнта зчеплення відповідно на початку (при t = 0) та через t років; b – параметр, який залежить від типу й умов роботи покриття.

Для визначення періоду t (років) до виникнення необхідності проведення поточного ремонту за критерієм зчіпних якостей використовують таку залежність:

,

(2.5)

де − коефіцієнт, що враховує тип покриття (для асфальтобетону = 1.0; для поверхневої обробки зі щебеню фракцій 10…15 мм = 0.85, зі щебеню фракцій 5…10 − = 0,65-0,70); ф, д – коефіцієнти зчеплення відповідно фактичний у 0-й рік планування та допустимий за умовами руху; Np – зведена (до групи А) розрахункова інтенсивність руху на смугу руху в 0-й рік.

Вираз (2.5) використовується для розрахунку очікуваного строку служби покриття до чергового поточного ремонту за критерієм зчіпних якостей.

Розрахунок очікуваного строку служби дорожнього покриття за показником рівності проїзної частини ts базується на тому, що необхідність у поточному ремонті виникає передусім з економічних причин − при досягненні показником рівності максимального економічно допустимого значення.

У загальному випадку процес погіршення рівності проїзної частини відбувається за таким законом:

s(t)= so + t e c t ,

(2.6)

де so , s(t) – показник рівності проїзної частини відповідно в 0 рік та в t-й (t= 0, 1, 2) рік служби покриття; − комплексний параметр, що характеризує властивості дорожнього одягу й умови його роботи (орієнтовні значення параметра наведено в таблиці 2.2); с = 0,02 + 0,003q; q – процент щорічного приросту інтенсивності руху на дорозі.

Таблиця 2.2 − Значення комплексного параметра (орієнтовні)

Категорія дороги

Тип покриття

капітальний

полегшений

I

5 ... 8

-

II

6 ... 10

10 ... 15

III

8 ... 15

12 ... 18

IV

15 ... 25

18 ... 30

Для визначення періоду ts (років) до виникнення необхідності проведення поточного ремонту за критерієм рівності у (2.6) слід прийняти s(t) = sдоп (додаток В), so = sф (за завданням), тобто

sдоп = sф + t e c t ,

(2.7)

і розв’язати вираз відносно t.

Порівнюючи фактичний показник рівності проїзної частини sф із допустимим sдоп , ми можемо отримати два випадки:

– якщо sфsдоп , то поточний ремонт призначають на перший рік періоду планування і вважають його терміновим заходом щодо нормалізації умов роботи транспорту;

– якщо sф < sдоп, то необхідно визначити очікуваний строк служби покриття ts за показником рівності проїзної частини.

Параметр ts можна також знайти графоаналітичним способом. Для цього слід побудувати за формулою (2.5) графік s(t) = f (t) і знайти величину t, при якій буде досягнута умова s(t) = sдоп (див. рис. 1). Це значення й буде шуканим значенням параметру ts.

При визначенні черговості виконання ремонтних робіт необхідно враховувати варіанти співвідношень розрахункових строків проведення ремонтів tk, t, ts за умови Км > Км.доп. Можливі варіанти та рекомендовані заходи щодо поліпшення транспортно-експлуатаційних показників дорожнього покриття наведено у таблиці 2.3.

Sб = 60 см/км

Sдоп = 80 см/км

ts

ts = 0

Рисунок 1 − Графік для визначення періоду ts

Таблиця 2.3 − Співвідношення розрахункових строків та рекомендовані заходи щодо проведення ремонтів

Умова

Рекомендовані заходи

tk - t < 1

Поточний ремонт не призначається, а підвищення транспортно-експлуатаційних показників дороги досягається за рахунок проведення капітального ремонту через tк років

tk - ts < 1

tk - t  1

tk - ts  1

ts - t  1

Поточний ремонт призначається для підвищення зчіпних якостей покриття через t років

tk - t  1

tk - ts  1

-1 < ts - t < 1

Поточний ремонт призначається для підвищення одночасно зчіпних якостей та рівності покриття через t чи tS років (за меншим значенням)

tk - t  1

tk - ts  1

ts - t  -1

Поточний ремонт призначається для підвищення рівності покриття через ts років

t > tn

ts > tn

tk > tn

Поточний та капітальний ремонти в інтервалі t = 0 ... tn не плануються. Ремонтні роботи на цій ділянці обмежуються експлуатаційним утриманням до кінця періоду планування tn.

Для підвищення зчіпних якостей дорожнього покриття слід використо­вувати одношарову поверхневу обробку, а для поліпшення рівності покриття (одночасно з підвищенням зчіпних якостей) – різні види поверхневої обробки, профілювання з одношаровою поверхневою обробкою або заміну існуючого покриття шляхом укладання нового шару асфальтобетону.