Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВИПРОБУВАННЯ Методичка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
6.3 Mб
Скачать

6. Вимірювальні прилади

6.1. Для виміру лінійних переміщень при випробуваннях статичним навантаженням використовують дротові прогиноміри, для виміру ширини розкриття тріщин — відліковий мікроскоп МПБ-2.

6.2. Для виміру переміщень більш 10 мм варто застосовувати прогиномір Аїстова (ПАО-6), його ціна поділки 0,01 мм, а величина переміщень, що заміряться, практично необмежена (рис. 17).

Рис.17. Прогиномір Аїстова-Овчиннікова: 1 — гвинт для кріплення пргиноміра; 2 — металева планка; 3 — металевий корпус; 4 — вісь вказівника шкали з ціною поділки 0,01 мм ; 5 — шестерня міліметрової шкали; 6 — шестерня у вигляді циліндра; 7 — шестерня сантиметрової шкали; 8 — ролик для з’єднання із дротом.

6.3. Перші відліки по приладах беруться перед початком завантаження, далі після кожного ступеня завантаження.

6.4. Після прикладання кожного ступеня навантаження, плиту витримують під цим навантаженням не менше ніж 10 хвилин. Після прикладання контрольного навантаження при контролі жорсткості її слід витримувати під цим навантаженням не менше 30 хвилин.

Контрольні відліки по усіх вимірювальних приладах фіксують на початку та наприкінці кожного витримування.

7. Огляд конструкції під час випробування і після його закінчення.

7.1. Перед початком випробувань відзначають усі тріщини, відколи й інші ушкодження, виявлені в елементах конструкцій, що навантажуються. Поверхні конструкцій, що навантажуються, у зонах можливої появи тріщин біляться для полегшення спостережень під час іспитів.

7.2. Після кожного ступеня завантаження здійснюється огляд конструкції, причому особлива увага приділяється тим місцям, де при попередньому огляді конструкції були виявлені дефекти.

7.3. Фіксуються тріщини і дефекти, не виявлені при перших оглядах конструкції.

7.4. Кінці тріщин відзначають поперечним штрихом, поруч з яким пишуть ступінь навантаження, що відповідає довжині тріщини. Сукупність таких оцінок дає наочну картину поступового розвитку ушкоджень у міру росту навантаження.

8.1. Техніка безпеки при випробуваннях статичним навантаженням

Для забезпечення безпеки повинні бути прийняті заходи на випадок руйнування конструкції. Для цієї мети під конструкцією, що навантажується, улаштовують страхувальні опори, установлюють стійки і т.д., що не заважають її деформації під навантаженням. Ці запобіжні пристрої повинні бути досить міцні і стійкі, щоб цілком сприйняти на себе вагу конструкції у випадку вичерпання її несучої здатності,

Завантажувальні і розподільчі пристрої повинні відповідати вимогам техніки безпеки, бути надійно закріпленими і мати всі необхідні захисні огородження.

Лабораторна робота №6

Випробування металевої ферми статичним навантаженням

Мета роботи: 1. Провести випробування статичним навантаженням моделі металевої ферми.

2. Вивчити напружено-деформований стан окремих елементів ферми в процесі навантаження.

3. Порівняти теоретичні та експериментальні зусилля в елементах ферми.

4. Визначити прогин ферми в середині прольоту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]