Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statistika.metodichka1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
950.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Статистика

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення курсу та виконання

контрольної роботи для студентів

спеціальності 7.050108 “Фінанси” та 7.050104 “Маркетинг”

Схвалено

на засіданні кафедри

обліку і аудиту

Протокол №3 від 04.10.2000р.

КИЇВ УДУХТ 2000

Статистика: Метод. вказівки до виконання контрольної роботи для студентів спеціальності 7.050104 “Маркетинг” та 7.050108 “Фінанси” денної та заочної форми навчання /Уклад.: Єрмолко Л.М. – К.: УДУХТ, 2000. - …..с.

Укладач: асистент Єрмолко Л.М.

Відповідальний за випуск Л.М. Чернелевський, к.е.н., доц.

І. В С Т У П

Студенти економічних спеціальностей УДУХТ вивчають курс статистики, що складається із загальної теорії статистики і статистики промисловості.

Робота фахівця указаного напрямку пов‘язана із збором, розробкою, аналізом та узагальненням фактичних статистичних даних, з використанням прийомів і методів статистичної науки. Тому вивчення науки статистики при підготовці фахівців високого професійного рівня має велике значення в системі вищої економічної освіти.

Метою навчальної дисципліни “Статистика” є оволодіння основами статистичного вимірювання, методами узагальнення та аналізу інформації про соціально-економічні явища та процеси, про закономірності ринкової економіки. Статистика вчить, як, підпорядковуючись меті дослідження, зібрати, обробити та проаналізувати інформацію, виявити та оцінити закономірності формування, розвитку та взаємодії складних за своєю природою соціально-економічних явищ, в сучасних умовах ринкових відносин.

Досягнення мети може бути при наступних напрямках дослідження:

  • агрегування інформації розрахунок узагальнюючих статистичних показників і проведення на їх основі комплексного порівняльного аналізу;

  • аналіз закономірностей розподілу – структури та структурних зрушень, оцінка варіації явищ;

  • аналіз взаємозв‘язків – оцінка щільності та перевірка істотності зв‘язку за даними паралельних рядів, комбінаційних розподілів, аналітичних групувань;

  • аналіз закономірностей динаміки – оцінка інтенсивності динаміки, тенденції розвитку, індексний аналіз.

Правильність висновків статистичного дослідження залежить від доброякісності та об‘єктивності інформаційної бази. Обробка даних спрощується шляхом застосування комп‘ютерної технології.

На основі отриманих знань, в результаті вивчення курсу “Статистика” студент повинен:

знати – основи теорії статистики - суть основних статистичних методів і засобів вивчення масових соціально-економічних явищ (статистичне спостереження, зведення і групування, статистичні показники, середні величини, показники варіації, ряди динаміки, індекси, вибіркові спостереження, вимірювання взаємозв’язків тощо), з практичним застосування до промислової статистики в умовах ринку.

вміти - науковообгрунтовано застосовувати методи статистики під час проведення статистико-економічного аналізу та оброблення статистичної інформації і методично правильно робити висновки з отриманих результатів.

мати навики - обчислення за допомогою комп’ютерних технологій необхідних показників при проведенні статистико-економічного аналізу в галузях харчової промисловості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]