Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lek1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
287.19 Кб
Скачать

1.3. Властивості інформації. Методи класифікації економічної інформації.

Основними властивостями інформації є : точність, достовірність, оперативність.

  • точність інформації забезпечує її однозначне сприйняття всіма користувачами;

  • достовірність визначає допустимий рівень викривлень (похибок, помилок), як вхідної так і вихідної інформації, при яких зберігається ефективність функціонування системи;

  • оперативність відображає актуальність надання інформації для необхідних розрахунків і прийняття рішень в змінених умовах.

Економічну інформацію прийнято розділяти за слідуючими ознаками:

  • функціями керування;

  • місцем виникнення;

За функціям керування інформація ділиться на: прогнозну, планову, облікову, нормативно-довідкову і звітно-статистичну інформацію.

Прогнозна інформація пов'язана з функцією прогнозування, відображає ймовірне твердження про майбутній стан господарських процесів із високим ступенем вірогідності. Наприклад, прогнозований розмір прибутку за рік.

Планова інформація пов'язана з функцією планування й описує господарські процеси, що мають від­бутися в заданому часовому періоді. Наприклад, планований обсяг випуску продукції конкретного найменування за місяць, кількість матеріалів конкретного найменування, які постачаються за договором.

Облікова інформація пов'язана з функціями опера­тивного, бухгалтерського, статистичного обліку і відбиває господарські процеси, що вже здійснилися, а також їхній фактичний стан. Наприклад, кількість відпущеного матеріалу конкретного найменування зі складу цеху за робочу добу.

Нормативно-довідкова інформація пов'язана з функцією підготовки виробництва. Вона регламентує межі витрат матеріальних та трудових ресурсів, рівень запасів і заділів, встановлення складу та структури об'єктів виробництва, послідовність технологічних операцій та ін. Наприклад, норма витрати матеріалу на деталь.

Звітно-статистична інформація відображає, як правило підсумкові дані за вказаний період і слугує для оцінки ефективності, продуктивності, рентабельності та інших показників економічної діяльності.

Класифікація інформації за місцем виникнення включає в себе вхідну і вихідну інформацію.

До важливих властивостей інформації також відносяться адекватність і доступність.

Під адекватністю розуміють ступінь відповідності інформації, отриманій споживачем, тому, що автор вклав в її зміст.

Доступність інформації — це міра можливості отримати ту або іншу інформацію. На ступінь доступності інформації впливають одночасно як доступність даних, так і доступність адекватних методів для їх інтерпретації. Відсутність доступу до даним або відсутність адекватних методів обробки даних приводять до однакового результату: інформація виявляється недоступною.

Система класифікації визначається і характеризується використаним методом класифікації, ознаками класифікації, послідовністю і кількістю рівнів класифікації, кількістю угруповань.

Метод класифікації – це сукупність правил створення системи класифікаційних угруповань та зв"язки між ними. Розрізняють два основних методи класифікації: ієрархічний та фасетний. (Як додатковий використовують дескрипторний – виділяються певні ключові найуживаніші слова предметної області (дескриптори) і будується схема зв’язків).

Ієрархічний метод класифікації характеризується тим, що початкова множина об"єктів ЕІ послідовно поділяється на угруповання (класи) першого рівня поділу, потім – другого і так далі. Сукупність угрупувань при цьому утворює ієрархічну деревоподібну структуру, яку зображають у вигляді гілястого графа (рис.2).

Ієрархічний метод класифікації характеризується:

  • глибиною (кількістю рівнів класифікації);

  • ємністю (глибина та кількість створених на кожному рівні угруповань);

  • гнучкістю (добра пристосованість для ручної обробки та велика інформативність кодів).

Основним недоліком цього методу є жорсткість структури, яка зумовлена фіксованістю ознак та їх послідовністю. Зміна хоча б однієї ознаки призводить до перерозподілу класифікаційних угруповань. Тому в класифікаторах, які побудовані за ієрархічним методом, повинні бути передбачені резервні ємності. Також цей метод не дає змоги агрегувати об'єкти за будь-яким довільним поєднанням ознак, що ускладнює автоматизовану обробку даних.

Рис. 2. Схема угрупувань ієрархічного методу класифікації.

Фасетний метод компенсує недоліки ієрархічного методу класифікації. При цьому методі класифікації початкова множина об'єктів може незалежно поділятися на класифікаційні угруповання з використанням однієї з образних ознак. Кожна ознака фасетної класифікації відповідає фасеті, яка є списком значень цієї класифікації (колір: червоний, зелений, ....; професія: інженер, бухгалтер,...). Система класифікації може бути подана переліком незалежних фасетів (списків), які містять значення ознак класифікації. За допомогою фасетної формули, яка утворюється в послідовності ознак класифікації, можна описати об'єкти економічної інформації. Кількість фасетних формул, для яких можуть бути утворені ієрархічні класифікації, визначається можливим поєднанням ознак.

Розглянемо, для прикладу, фасетну класифікацію одягу при використанні трьох ознак (фасетів): вид тканини, сезонність, призначення (табл. 1).

Табл. 1. Фасети ознак та їх значення.

З використанням цих трьох ознак можна побудувати шість різних ієрархічних класифікацій з трьома рівнями розподілу (рис. 3). Отже, будь-яке угруповання у системі класифікації визнача­ється набором значень ознак об’єктів класифікації (може бути одна або кілька ознак). Оскільки, як легко помітити з прикладу, наве­деного на рис. 3,

Рис. 3. Варіант ієрархічної класифікації для заданої послідовності фасетів.

кількість можливих класифікацій швидко зрос­тає зі зростанням кількості незалежних ознак.

При застосуванні фасетного методу класифікації слід додержувати таких основних правил:

  • ознаки, які використовуються в різних фасетах, не повинні повторюватися (принцип взаємного виключення фасетів);

  • із усіляких ознак, які характеризують множину об’єктів класифікації, відбираються і фіксуються лише істотні, які забезпечують розв’язування конкретних економічних задач.

Фасетний метод класифікації не має недоліків ієрархічного методу і тому він особливо ефективний при функціонуванні комп'ютерних ІС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]