Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АГД 1-3 тема.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
512 Кб
Скачать

Інші види економіко-математичних методів та їх характеристика

Вид методу

Характеристика методу

Дисперсій-ний аналіз

застосовують при обмеженій кількості одиниць спостережень, експериментів, для визначення впливу одного чи декількох факторів на результативний показник. Він є ефективним при застосуванні в умовах, що характеризуються значними змінами, коли треба встановити суттєвість впливу.

Графічні методи

використовують для швидкого знаходження значення функції при заданому значені аргументу (фактора), для наочного зображення залежностей за допомогою геометричних ліній на площині. Серед них можна назвати графіки кореляційного поля, діаграми порівняння.

Матема-тичне програму-вання

застосовують для вирішення задач знаходження крайніх значень функції. Наприклад, максимум прибутку, мінімум витрат. Математичне програмування поділяється на лінійне програмування (застосовують для вирішення задач, коли з великої кількості можливих варіантів добирається оптимальних – мінімум або максимум, базується на системі лінійних нерівностей); динамічне програмування; нелінійне програмування.

Теорія ігор

досліджує ситуації, формалізуючи їх математично у вигляді гри, декількох аналітиків, кожен з яких переслідує завдання максимізації своєї мети за рахунок інших. Найскладнішою є математична формалізація задач.

Теорія масового обслугову-вання

спосіб кількісної оцінки процесів масового характеру за допомогою математичних методів і теорії імовірності. боку процесу та явищ, пов’язаних з масовим обслуговуванням. Наприклад, з одного боку, треба визначити найвигідніші канали збуту продукції, з другого – забезпечити ринкові пропозиції покупцям найбільш надійними постачальниками.

Матричні методи

ґрунтуються на лінійній та векторно-матричній алгебрі і застосовуються для дослідження складних структур шляхом побудови матриць. Матриця – прямокутна таблиця, елементи якої відображають взаємозв’язки економічних об’єктів і мають певний економічний зміст. Матричні моделі відрізняються простотою на наочністю зображення, а також дають можливість їх застосування на ЕОМ. Матричні моделі дають змогу аналізувати потоки інформації в динаміці, “програвати” різноманітні проектні розробки для аналізу ефективності варіантів, які не завжди можна порівняти між собою.

Імітаційні методи

застосовують у випадках, коли досліджується не сам об’єкт, а його математична модель. Для цього здійснюють експеримент, при якому модель має бути адекватною або максимально наближеною до оригіналу. Доводиться імітувати різні моделі досліджуваних явищ і процесів, а потім – аналізувати кожну з моделей у складі системи до одержання найбільш наближеного чи оптимального варіанту.

Евристич-ні методи

аналізу базуються на пошуку наближених рішень до оптимальних варіантів. Вони протиставляються формалізованим математичним моделям. Внаслідок цього результати аналізу не завжди дають вихід на оптимальне рішення. Допускається певна наближеність, вихід на один із можливих варіантів функціонування системи.

Місце для заповнення: