Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплекс з історіії філософії для соціологів 2...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

Тема 3. Антична філософія

Загальна характеристика античної філософії: особливості міфологічних передумов, зв’язок з першими вченнями про природу, численність типів філософування і шкіл, формування раціоналістичного типу мислення. Періодизація античної філософії.

Досократики. Мілетська школа (Фалес, Анаксімандр, Анаксімен). Піфагор і піфагорійський союз: вчення про число, космос, гармонію. Геракліт (поняття Логосу і вогню, ідеї єдності і боротьби протилежностей, плинності). Елеати (Ксенофан, Парменід, Зенон): вчення про істинно суще і уявне, аргументи проти руху. Атомістика (Левкіпп, Демокріт). Етичне, соціально-політичне вчення Демокріта. Софісти як античні просвітники, їх програма свободи, думки про зв’язок пізнання і слова.

Класична афінська школа. Сократ: розуміння предмета філософії, пошук об’єктивних етичних норм, пізнання через поняття, методи пізнання. Малі сократичні школи: мегарська, кінічна, елідська та кіренська школи. Платон: погляд на знання та філософію, зміст пізнання, вчення про ідеї, етичне вчення, естетичний ідеал, вчення про державу. Арістотель: критика платонівських ідей, метафізика, етичний ідеал, політичне вчення.

Філософія епохи еллінізму. Епікуреїзм, скептицизм, стоїцизм. Обґрунтування стратегії життя у основних елліністичних школах. Проблема свободи. Пізній стоїцизм та скептицизм.

Неоплатонізм - остання філософська течія античності, представники римського та грецького неоплатонізму (Плотін, Порфирій, Ямвліх, Прокл).

Тема 4. Середньовічна філософія

Поняття середньовічної філософії. Специфіка середньовічного способу філософування, зв’язок з релігією, екзегетика як метод, філософські жанри. Періодизація середньовічної філософії.

Апологетика. Історична місія апологетики. Аргументи Юстіна про переваги християнської мудрості перед античною філософією. Трактування Ісуса Христа як Логосу. Критика античної культури Татіаном. Вчення про чисту віру. Парадокси Тертулліана.

Патристика та її історичне призначення. Роль неоплатонізму у формуванні середньовічної філософії. Філософські погляди Августина Аврелія. Обґрунтування креаціонізму та теодицеї. Душа та її функції. Теорія пізнання Августина, відмінності науки й мудрості. Філософія історії Августина. Роль Боеція в становленні середньовічної філософії. Грецька патристика (Діонісій Ареопагіт, Каппадокійська школа, Максим Сповідник, Іоанн Дамаскін).

Виникнення і розквіт схоластики. Характеристика схоластичного методу. Тематика філософських досліджень у схоластиці. Співвідношення знання та віри, науки та релігії у Фоми Аквінського. Сенс життя за Ф. Аквінським.

Пізня схоластика. Відхід від системотворчості. Критика схоластичного методу. Номіналізм, реалізм, концептуалізм П’єра Абеляра. Номіналістічна критика схоластики. Значення творчості Іоанна Дунса Скота і Вільяма Оккама. Початок переоцінки культури середньовіччя.

Філософія ісламу (Аль-Фарабі, Авіценна, Аверроес) та іудейська філософія (Маймонід) доби середньовіччя. Середньовічний містицизм.