Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна робота ЭЫ та ЭД заочное.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Тема 7. Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина хіх — початок хх ст.)

Основні тенденції розвитку світової економіки у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Нова історична школа Німеччини. Порівняльна характеристика шкіл мікроекономічного аналізу (австрійська, американська, кембріджська, математична).

Прогрес науки, техніки і технології в останній третині ХІХ століття і його соціально-економічні наслідки. Процеси концентрації і централізації капіталу і монополізація ринкової економіки. Корпоратизація промислової і фінансової сфер. Панування монопольних ринків. Негативні наслідки монополістичного розвитку ринкової економіки. Початки державного антимонопольного регулювання. Індустріалізація і піднесення економіки США і Німеччини. Промислове відставання Англії і Франції та його чинники.

Аграрні реформи 1848 (Австро-Угорщина) та 1861 років (Росія) та їх здійснення в Україні. Аграрні відносини і сільське господарство у пореформений період. Іноземний капітал в промисловості на українських землях. Роль держави у регулюванні економічного розвитку. Колоніальний характер економіки в обох частинах України.

Завершення формування світового господарства. Загострення боротьби за світове економічне лідерство і економічна експансія. Перетворення США в лідера світової економіки.

Розгалуження класичної політичної економії на окремі течії на початку ХІХ століття та його причини. Еволюція уявлень про предмет політичної економії.

Економічне вчення Ж.Б.Сея про «три фактора» вартості і економічну природу розподілу доходів. Теорія ринків, або «закон Сея». Значення вчення Сея для розвитку економічної науки.

Економічні теорії Т.Мальтуса. Закон народонаселення. Вартість у теорії витрат виробництва. Закон спадної віддачі ресурсів.

Економічне вчення Д.Рікардо. Абсолютизація теорії трудової вартості. Розвиток кількісної теорії грошей. Вчення про доходи та їх розподіл, про капітал і суспільне відтворення. Принцип «порівняльної переваги у міжнародній торгівлі» і

фритредерство особливостей розвитку ринкової економіки початку ХІХ століття соціалістами-утопістами (К.А.Сен-Симон, Ш.Фур’є, Р.Оуен). Економічні та історичні передумови виникнення марксистського економічного вчення. Марксистська політична економія та її особливості. «Капітал» К.Маркса та його основні ідеї. Марксистські теорії економічного базису і політичної надбудови, класів і класової боротьби, грошей, капіталу і вартості, додаткової вартості, заробітної плати, відтворення та економічного циклу, доходів та їх розподілу. Загальний закон капіталістичного нагромадження та його суперечливість. Марксистське вчення про соціально-економічні формації, соціалізм і комунізм. Історичне значення економічного вчення марксизму.

Тема 8. Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина хiх — початок хх ст.)

Економічний розвиток України на рубежі ХІХ‑ХХ ст. Економічні ідеї революційної, радикальної демократії та ліберально-народницькі. Розвиток політичної економії в Україні.

Індустріальний розвиток України на зламі ХІХ-ХХ століть. Розвиток промисловості у Східній і Західній Україні. Зміни у соціально-економічних відносинах. Занепад сільського господарства. Трудова еміграція із Західної України. Здійснення Столипінської реформи у Східній Україні. Кооперативний рух в Україні. Політика уряду УНР.

Економічний лібералізм у суспільно-економічній думці України початку ХІХ століття (В.Каразин, Д.Журавський, М.Балудянський).

Розвиток в Україні ідей класичної політичної економії (Т.Степанов, М.Бунге, І.Вернадський, А.Антонович).

Часопис «Основа», українофільство і громади. Соціалістичні економічні ідеї М.Драгоманова і С.Подолинського. Ліберальне і революційне народництво. Поширення марксистського економічного вчення в Україні. Роль М.Зібера. Розвиток вартості (М.Зібер, Г.Цехановецький трудової теорії,. М Косовський).