Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна робота ЭЫ та ЭД заочное.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Тема 6. Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина XVII – перша половина хiх ст.)

Промисловий переворот і його соціально-економічні наслідки. Загальна характеристика ранньої класичної політекономії. Зріла класична політекономія. Пізня класична політекономія. Ідеї реформізму, прагматизму, апологетизму. Західноєвропейський утопічний соціалізм. Виникнення та розвиток марксистської економічної теорії. Стара історична школа Німеччини. Господарський розвиток України та економічні погляди її мислителів у другій половині XVII – першій половині ХІХ ст.

Соціально-економічні передумови і наслідки буржуазних революцій кінця XVIII століття у США і Франції.

Передумови, особливості і соціально-економічні наслідки промислового перевороту в Англії, Франції, Німеччині і США. Індустріалізація і становлення фабричного способу виробництва та національних моделей аграрного розвитку. Утвердження розвиненого ринкового господарства. Виникнення криз надвиробництва і економічного циклу. Формування нової соціальної структури суспільства. Загострення конфлікту праці і капіталу. Розвиток національних фінансово-кредитних систем і вільної торгівлі. Початки формування системи світового ринкового господарства.

Світове економічне лідерство Великої Британії. Особливості розвитку ринкової економіки у Франції, Німеччині і США у ХІХ столітті.

Криза феодально-кріпосницької системи на українських землях у складі Російської та Австро-Угорської імперій у першій половині ХІХ століття. Реформи австрійського імператора Йосифа ІІ та їх значення для господарського розвитку Буковини і Галичини.

Розвиток промисловості та особливості промислового перевороту у Східній і Західній Україні. Посилення товарності сільського господарства. Знеземелення селянства та еволюція форм земельної ренти.

Історичні передумови виникнення класичної політичної економії. Характеристика концепції економічного лібералізму – основи класичної політичної економії. Загальні характерні ознаки класичної політичної економії та основні етапи її еволюції.

Зародження класичної політичної економії. Виникнення теорії трудової вартості. Теорії В.Петті, П.Буагільбера, Р.Кантильйона, Д.Юма, Ф.Галіані.

Історичні і економічні передумови виникнення вчення фізіократів. Теорії Ф.Кене як фундатора фізіократичного вчення. Розвиток фізіократичних ідей у поглядах А.Тюрго. Прогресивне значення і обмеженість вчення фізіократів.

Формування економічної науки у вченні Адама Сміта. Розвиток трудової теорії вартості і дуалізм вчення Сміта про вартість (багатство). Проблеми поділу праці, обміну, доходів і їх розподілу. Вчення про продуктивну працю. Природа капіталу і проблема його відтворення. Вчення Сміта про «економічну людину» і «невидиму руку» економічних законів. Принцип «абсолютної переваги у міжнародній торгівлі» і вільна торгівля. Науковий метод Сміта. Сміт про предмет політичної економії, його позитивну і нормативну сторони.

Соціально-економічні погляди видатних українських мислителів Я.Козельського і Г.Сковороди.