Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна робота ЭЫ та ЭД заочное.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Тема 4. Господарство та економічна думка суспільств Європейської цивілізації в період середньовіччя (V‑хv ст.)

Характерні риси європейського господарства періоду середньовіччя. Економічні погляди середньовіччя у Західній Європі. Економічні погляди середньовікового Сходу. Економічний розвиток Українських земель (V-XV ст. ). Економічна думка України періоду середньовіччя.

Характерні риси європейського господарства періоду середньовіччя. Становлення західноєвропейської цивілізації і «германського» способу виробництва. Основні риси та етапи розвитку європейського аграрно-ремісничого господарства. Роль християнства в розвитку господарських форм. Корпоративний характер суспільних відносин. Еволюція земельної власності, виникнення марки, алоду, бенефіцій і феоду. Натуралізація феодального господарства. Розвиток і форми феодальної ренти. Роль середньовічного міста у розвитку товарно-грошових відносин. Характеристика вотчини, ремісничих цехів і купецьких гільдій. Цехово-ремісничий спосіб виробництва і проста кооперація праці. Аграрний переворот XIV – XV століть у Європі. Виникнення східної (мусульманської) цивілізації і особливості її господарського укладу.

Економічні погляди середньовіччя у Західній Європі. Історичні передумови і особливості економічної думки доби європейськогосередньовіччя. Пам’ятки економічної думки Франкської держави. Цехові регламенти. Економічні погляди каноністів і Томи Аквінського. Нікола Орем про суть і природу грошей. Єресі і Реформація. Ранні соціально-економічні утопії.

Економічні погляди середньовікового Сходу. Відображення постулатів ісламу в економічній думці арабських мислителів. Концепція «соціальної фізики» Ібн Хальдуна.

Економічний розвиток Українських земель (V-XV ст.). Економічний розвиток східнослов’янських племен і Київської Русі. Формування і види феодального землеволодіння. Феодальна рента. Вотчина і селянське господарство. Соціально-економічні відносини. Організація ремесла і торгівлі. Економічна роль міст. Формування фінансово-грошової системи. Господарство українських земель періоду феодальної роздробленості. Господарський розвиток Галицько-Волинської держави. Соціально-економічні наслідки татаро-монгольської навали і васальної залежності українських земель від Золотої Орди. Господарський розвиток українських земель під владою Литви і Польщі. Феодальний маєток і селянське господарство. Закріпачення українських селян.

Економічна думка України періоду середньовіччя. Пам’ятки економічної думки Київської Русі. «Руська правда». «Ізборник Святослава». «Повість врємєнних літ». «Слово о полку Ігоревім». «Моління Даниїла Заточника». Економічна думка на українських землях періоду литовсько-польського панування. «Литовський статут» і «Устав на волоки».

Тема 5. Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (хvi – перша половина хvіі ст.)

Вплив великих географічних відкриттів на економічний розвиток Європи.  Сутність і особливості первісного нагромадження капіталу у провідних країнах світу. Теорії раннього та пізнього меркантилізму. Економічний розвиток Запорізької Січі та економічні погляди Б.Хмельницького.

Формування новоєвропейсько-північноатлантичної цивілізації та її господарського устрою. Прискорення науково-технічного прогресу та його господарське значення. Соціально-економічні передумови і наслідки Нідерландської революції 1566-1609 рр. Виникнення торговельно-купецького і промислового капіталу. Становлення мануфактурного виробництва. Поява перших акціонерних товариств. Утвердження та панування на українських землях феодально-кріпосницьких відносин у XVI – на початку XVII століть. Формування фільваркової системи і знеземелення селян. Розвиток дрібнотоварного ремісничого виробництва і поява мануфактур.

Господарство Запорізької Січі. Скотарство, ремесло і промисли. Внутрішня і зовнішня торгівля. Фінансовий устрій. Утворення української козацької держави і особливості її господарського розвитку. Економічна політика Б.Хмельницького. Еволюція форм землеволодіння.

Значення Англійської революції 1640-1660 рр. для економічного і соціального розвитку Англії та інших країн. Розкладення феодального господарства і становлення ринкової економіки у передових європейських країнах на основі так званого «первісного нагромадження капіталу». Перехід до підприємницького товарного виробництва і формування ринкового сільського господарства. Розвиток товарно-грошових відносин.

Особливості господарського розвитку Лівобережної України у складі Російської імперії. Вплив економічної політики Петра І. Формування елементів ринкового господарства. Розвиток мануфактурного виробництва і ремесла. Виникнення нових міст і зростання міського населення. Розвиток національного ринку, внутрішньої і зовнішньої торгівлі. Об’єднання фінансової системи з російською. Відновлення кріпосницьких відносин у сільському господарстві. Реставрація приватної власності на землю української шляхти, козацької старшини і церкви. Реставрація феодально-кріпосницької та фільварково-панщинної системи господарства Правобережної і Західної України під владою Польщі.

Меркантилізм – перша в історії економічна школа і форма економічної політики. Основні принципи меркантилізму. Характеристика раннього монетарного і пізнього меркантилізму. Теорії грошового і торговельного балансу. Державний економічний протекціонізм. Особливості меркантилізму у різних країнах. Поява терміну «політична економія». Прогресивне значення і обмеженість економічного вчення меркантилізму.

Меркантилістичні мотиви універсалів, «стверджувальних грамот» та міжнародних угод Б.Хмельницького періоду існування української козацької держави. Економічні аспекти у творчості українських публіцистів-полемістів (І.Вишенський та ін.) ХVII ст. «Літопис Самовидця». Літописці козацької старшини і шляхетства. Меркантилістичні погляди Ф.Прокоповича.