Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна робота ЭЫ та ЭД заочное.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Передмова

Роль історичного аспекту в системі економічних наук дуже велика. Адже досліджуючи ті чи інші суспільні явища, ми зобов’язані не тільки дати їх основні характеристики, а й, що особливо важливо, передбачити їх еволюцію. А це можна зробити тільки з урахуванням попереднього розвитку цього явища, що базується на певних історичних закономірностях.

Знання історії економіки та економічної думки має не тільки науково-пізнавальне, а й велике виховне значення. Воно розширює кругозір студентів, сприяє правильному підходові до оцінки найважливіших історико-економічних процесів і подій. Нашому суспільству потрібний не лише спеціаліст високої професійної кваліфікації, а й свідомий працівник – патріот, якому не байдужа доля батьківщини.

Мета курсу історії економіки та економічної думки полягає у формуванні та засвоєнні студентом системи знань про господарський розвиток людства, основні напрямки розвитку економічної думки, вивченні матеріальних передумов і закономірностей еволюції світової економічної науки, вихованні ринкового економічного мислення студентів, закріпленні знань про закономірності розвитку економіки.

Предмет курсу історії економіки та економічної думки: зародження і розвиток господарських систем і способів виробництва як матеріальної основи зародження і розвитку економічної думки.

Міждисциплінарні зв'язки: закріпити основні економічні закони, принципи і категорії, розглянуті у курсах політичної економії, макроекономіки і мікроекономіки, виробленні вміння застосувати отримані знання на практиці.

Студент повинен знати: основні методи економічних досліджень як методологічної основи у вивченні конкретних економічних дисциплін з врахуванням їх спеціалізації та майбутньої фахової діяльності.

Студент повинен вміти: володіти загальними засадами економічного життя суспільства на основі врахування різних альтернативних поглядів, у історичному плані з’ясувати механізм дії економічних законів і принципів та використання їх у формуванні економічної політики.

Методичні матеріали складені відповідно до програми курсу і містять:

  1. Загальні рекомендації для вивчення дисципліни

  2. Порядок виконання контрольної роботи

  3. Тематичний план та програма курсу

  4. Завдання для контрольної роботи

  5. Список рекомендованої літератури

  1. Загальні рекомендації для вивчення дисципліни

Приступаючи до виконання контрольної роботи необхідно ознайомитись з відповідними розділами програми курсу і методичними вказівками, вивчити літературу, що пропонується.

Теми курсу рекомендуються вивчати у послідовності, що передбачена робочою програмою, яка враховує логіку та послідовність викладання навчального матеріалу.

Для більш ґрунтовного засвоєння теоретичних положень з кожної теми курсу студентам пропонується дати відповідь на контрольне запитання для самоперевірки.

Підсумковий контроль знань з цієї дисципліни проводиться у формі письмового або усного іспиту.

Після прослуховування установчих лекцій і самостійного вивчення теоретичного матеріалу курсу студенти повинні виконати письмову контрольну роботу.

Контрольна робота включає два теоретичні питання та словник основних понять та термінів. Теоретичні питання різного рівня складності. Загальний обсяг відповідей на теоретичні питання не повинен перевищувати 6 сторінок.

Завдання до контрольної роботи складені в 20 варіантах. Вибір варіанту залежить від номеру по списку студента в учбовому журналі.

Самостійна заміна одного варіанту завдання на другий не дозволяється.

Контрольна робота здається на заочне відділення за 10 днів до початку сесії. Захист контрольної роботи відбувається напередодні екзамену.