Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова_робота_ОМЕА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
218.62 Кб
Скачать

2.3. Аналітична частина

У другому розділі курсової роботи наводиться загальна техніко-економічна характеристика підприємства та виконується економічний аналіз його діяльності за напрямами згідно обраної теми та об’єкту дослідження.

Загальна техніко-економічна характеристика об’єкту повинна відображати таку інформацію: стисла історична довідка, інформація про засновників підприємства, форму власності; характеристика основної продукції, що виробляється на підприємстві, її призначення та основні споживачі; характеристика виробничої структури та структури управління підприємством; динаміка основних показників господарчої діяльності підприємства за декілька років.

Методику проведення комплексного економічного аналізу діяльності підприємства наведено нижче. Метою проведення комплексного економічного аналізу є формування у студента компетентного підходу до проведення аналітичних досліджень зміни економічних показників роботи підприємства під впливом різних чинників та встановлення причин таких змін.

Нижче наведено деяку вихідну інформацію. Її слід використовувати у випадку, якщо студенту не надано такої інформації на досліджуваному підприємстві.

Залишки нереалізованої продукції на підприємстві становлять: на початок базового року 5 %, на кінець – 4%; на початок звітного року – 4 %, на кінець – 3 % від обсягу товарної продукції за відповідний рік.

Інші кількісні показники базового та звітного років надано в табл. 2.

Таблиця 2

Показники фонду робочого часу

Назва показників

Одиниця

виміру

Базовий

рівень

Звітний

рівень

1

2

3

4

Кількість робочих днів, відпрацьованих робітником

за рік (при однозмінному режимі роботи)

дні

241

245

Тривалість робочого дня

години

7,6

7,8

Методичні рекомендації до проведення комплексного економічного аналізу діяльності підприємства:

За вихідними даними досліджуваного підприємства студент, застосовуючи традиційні способи і прийоми економічного аналізу (порівняння, балансовий метод, методи елімінування та інші) повинен проаналізувати наступне:

1) Вплив на зміну у випуску продукції зміни кількості робітників, числа робочих днів за рік, тривалості робочого дня, середньогодинного виробітку одного робітника при порівнянні звітних і базових показників за допомогою методів ланцюгових підстановок та відносних різниць.

Розрахункова формула:

, (1)

де ЧР – чисельність робітників;

КРД – кількість відпрацьованих робочих днів;

ТРД – тривалість робочого дня;

ЧВ – середньочасовий виробіток одного робітника.

2) Вплив на зміну випуску продукції зміни кількості робітників і річної продуктивності одного робітника (яку попередньо треба визначити) за допомогою метода абсолютних різниць.

Розрахункова формула:

, (2)

де ЧР – чисельність робітників;

ЧВ – середньочасовий виробіток одного робітника;

РВ - річної продуктивності праці одного робітника.

3) Вплив на зміну випуску продукції зміни матеріальних витрат і матеріаловіддачу (яку попередньо треба визначити) за допомогою методу відносних різниць.

Розрахункова формула:

, (3)

де МВ – сума матеріальних витрат;

МД – матеріаловіддача.

4) Вплив на зміну випуску продукції зміни середньорічної вартості основних фондів і їх фондовіддачі за допомогою методу ланцюгових підстановок.

Розрахункова формула:

, (4)

де ВФ – середньорічна вартість основних фондів;

ФД – фондовіддача.

5) Оцінити та проаналізувати динаміку коефіцієнтів приросту, оновлення, придатності, зношеності, вибуття основних засобів підприємства за допомого горизонтального порівняльного аналізу.

6) Вплив на зміну обсягу реалізованої продукції зміни обсягу виробництва продукції: залишків нереалізованої продукції на початок і на кінець року за допомогою методу пропорційного розподілу.

Розрахункова формула:

, (5)

де – обсяг реалізованої продукції;

– залишків нереалізованої продукції на початок року;

– випуск продукції;

– залишків нереалізованої продукції на кінець року.

7) Вплив на зміну величини фонду заробітної плати працівників підприємства (яку треба попередньо визначити) зміни кількості працюючих і середньомісячної зарплати одного працюючого (яку теж треба попередньо визначити) за допомогою методів ланцюгових підстановок і методу відносних різниць.

Розрахункова формула:

, (6)

де – фонд заробітної плати працівників підприємства;

– кількість працюючих;

– середньомісячна заробітна плата.

8) Зміну собівартості за елементами операційних витрат, її структури та динаміку за допомогою вертикального та горизонтального порівняльного аналізу.

При горизонтальному аналізі визначаються абсолютні й відносні відхилення фактичного рівня показників від базового.

При вертикальному аналізі вивчається структура економічних явищ і процесів шляхом визначення питомої ваги окремих частин у загальному цілому.

9) Зміну структури бухгалтерського балансу за допомогою горизонтального та вертикального порівняльного аналізу.

10) Провести аналіз фінансового стану підприємства. Визначити коефіцієнти фінансової стійкості, ліквідності, оборотності.

За підсумками проведених аналітичних досліджень необхідно зробити обґрунтовані висновки та пропозиції щодо поліпшення роботи підприємства з урахуванням використання виявлених резервів та усунення недоліків.

Важливою складовою проведення поглибленого аналізу за обраною темою є всебічний розгляд та оцінка ступеня вирішення досліджуваних проблем на підприємствах з метою виявлення позитивних сторін та існуючих недоліків.

Обов'язковою є власна оцінка автора щодо виявлених тенденцій та обґрунтування висновків і пропозицій, спрямованих на вирішення проблемних питань економічного аналізу за темою дослідження.

Обсяг аналітичного розділу повинен складати до 25 сторінок машинописного тексту розділу та не повинен бути менше 40% обсягу курсової роботи. Виконання цього розділу сприяє формуванню компетенцій аналітичного напрямку. Зміст і структура аналітичної частини роботи залежать від теми і основних завдань дослідження.

При виконанні аналітичної частини курсової роботи обов’язковим є посилання на форми бухгалтерської звітності, внутрішні аналітичні документи підприємства, які є інформаційною основою.

За результатами проведеного економічного аналізу студент повинен сформулювати обґрунтовані рекомендації щодо економічної проблеми, яка вирішувалась в роботі. Запропонований комплекс організаційно-економічних заходів повинен бути спрямованим, перш за все, на розкриття теми курсової роботи аналітичними засобами, на покращення фінансово-економічних показників та результатів господарської діяльності підприємства: покращення фінансового стану, підвищення прибутковості, ефективності використання економічного потенціалу та інші.

У аналітичній частині курсової роботи мають бути наведені розрахунки, які підтверджували б наукову достовірність та точність зроблених на їх основі висновків. Інакше кажучи, основний зміст цього розділу повинні складати аналітичне обґрунтування з використанням формул, розрахунків, схем, графіків тощо. Студент повинен продемонструвати свої знання та вміння не тільки проаналізувавши конкретну проблему, але й ретельно розкрити найбільш прийнятні шляхи її вирішення для конкретного підприємства. Обов’язковим елементом виконання даного розділу є застосування сукупності розрахункових та евристичних методів аналізу, сучасного аналітичного інструментарію.

Таким чином, у аналітичному розділі мають вирішуватися наступні завдання:

- визначення основних напрямків розкриття теми аналітичними методами;

- за результатами аналізу студент повинен сформулювати обґрунтовані рекомендації щодо вирішуваної проблеми (реалізація резервів, оптимізація структури або планів, досягнення нормативних або конкурентних рівнів, активізації або нейтралізації факторів виробництва, формування позитивної динаміки, обґрунтування організаційно-економічних заходів щодо вирішення поставленого в межах курсової роботи завдання та інше).

В кінці аналітичного розділу курсової роботи викладаються результати проведеного економічного аналізу відповідно до обраної теми та пропонуються основні напрямки удосконалення проблеми розгляду. Важливість цього завершального етапу здійснення економічного аналізу діяльності підприємства зумовлюється тим, що його результати служать базою для виконання робіт на наступній стадії опрацювання теми курсової роботи.

Студенту слід приділити значну увагу формулюванню висновків та пропозицій, підготовці й обґрунтуванні рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків, а також удосконалення організації вирішення проблем курсової роботи за результатами проведеного економічного аналізу.