Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.Київська Русь.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

Історичне значення Київської Русі

Київська Русь відіграла велику роль в українській та світовій історії.

  • Вперше об'єднала всі східнослов'янські племена в одну державну організацію, а також поклала початок державності у багатьох неслов 'янських народів (угро- фінське населення Півночі, Поволжя).

  • Сприяла формуванню у східних слов 'ян більш прогресивних соціально-економічних структур, розвитку культури (виникла писемність, право, бібліотеки, храми і т.д.).

  • Зміцнила обороноздатність східнослов'янського населення, захистивши його від фізичного знищення з боку кочовиків.

  • Підняла авторитет східних слов 'ян у Європі, про що свідчать широкі міжнародні зв'язки Київської Русі, шлюбні союзи з королівськими династіями Західної Європи, Сходу.

В історичній науці існує проблема спадщини Київської Русі.

концепція російського історика М.Погодіна: Київська Русь – початковий етап історії Росії; наступницею Київської держави стала Московська держава.

• Концепція українського історика М.Грушевського: історія та культура Київської Русі творилися, в першу чергу, україн цями, адже основною територією формування держави слугувала Середня Наддніпрянщина з центром у Києві, де споконвіків жив український народ, нікуди з них не переселявся, створивши тут свої звичаї, мову, літературу, мистецтво. Спадкоємцем Київської Русі є український народ, а наступником Київської держави стало Галицько-Волинське князівство.

концепція радянських істориків: спадок Київської Русі - це спільний здобуток трьох народів - українського, російського і білоруського;

У сучасній історичній науці це питання залишається дискусійним, тісно пов'язаним з політичними інтересами.

Висновки

  • Київська Русь утворилася у IX ст. в результаті консолідації східних слов'ян і

закономірних процесів їх суспільного розвитку.

  • За часів князювання Ігоря, Ольги, Святослава відбулося територіальне зростання

Київської Русі, формування її суспільного та державного устрою. Реформи Володимира Великого та Ярослава Мудрого сприяли найвищому піднесенню держави. Найвидатнішою подією в її історії є запровадження у 988 р. християнства, що поставило Київську Русь в один ряд з державами Європи, прилучило русичів до культурних цінностей, які складають основу сучасної західної цивілізації.

  • У другій пол. XI ст. почалося відокремлення ряду князівств та земель, що послабило Київську Русь. Володимир Мономах на поч. XII ст. намагався впорядкувати міжкнязівські стосунки та відновити єдність давньоруської держави. Проте, в сер. XII ст.Київська Русь розпалася на окремі самостійні князівства.

  • Еволюційний розвиток давньоруських земель був насильно перерваний монголо-татарською навалою XIII ст.

  • Галицько-Волинське князівство утворилося в результаті об'єднання у 1199 р. волинським князем Романом Мстиславовичем двох князівств - Галицького і Волинського. Свого розквіту князівство досягло за Данила Галицького (1238-1264 рр.). Проте, ослаблена монголо-татарською навалою і залежністю від Золотої Орди, ворожнечею між князями і боярами, ставши об'єктом агресії з боку сусідніх держав.

  • Галицько-Волинська держава не змогла відстояти свою самостійність, і в сер. XIV ст. її землі стали володіннями Польщі і Литви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]