Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 лекція.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
50.18 Кб
Скачать

Дифузно-вузлова нервова система

Характерна для всіх червів до круглоротих. В певних місцях відбувається скупчення нейронів у нервові вузли (ганглії). Ганглія – скупчення сірою речовини (тіл нейронів із найближчими розгалуженнями їх коротких відростків дендритів, які розташовані поза межами центральної нервової системи). Ядро – скупчення тіл нейронів із найближчими розгалуженнями їх нервових відростків дендритів, які розташовані в межах центральної нервової системи.

В тварин з дифузно-вузловим типом починається спеціалізація рецепторних структур, рецептори подялються на: механічні, хімічні і т. д. Збудження все ще продовжує бути декрементним, але відстань на яку воно поширюється є набагато більшою.

Вузловий тип нервової системи

Характерний для всіх складних форм безхребетних тварин, зокрема вищих червів, членистоногих, голкошкірих, молюсків, тобто тих форм примітивних тварин, які перейшли до активної рухової діяльності. Всі рецепторні структури є уні, або дисенсорними (тобто реагують на один вид енергії подразника, або на два види енергії подразника).

Дисенсорні подразники. Кожен рецептор при дії подразника певної сили активується і створює специфічне відчуття, при перебільшеннях дії сили подразника формується подвійна реакція, больові відчуття, і відчуття, які формуються первинною сенсорною модальністю.

Вузловий тип характеризується наявністю великої кількості вузлів. В нервовій системі утворюється головний нервовий вузол, грудний нервовий вузол, черевний нервовий вузол, які сполучуються кон’юнктивами. Спосіб поширення збудження в такій нервовій системі є бездекрементним (без затухання).

Трубчастий тип нервової системи.

Характерний для людини і деяких тварин. На ранніх етапах ембріонального розвитку нервової системи трубчастого типу не спостерігається наявності вузлової, або гангліонарної природи. Нервова система складається із суцільної нервової трубки, яка спочатку є незамкнена, потім відбувається її замикання (від голови до хвоста). Нервова трубка розташована на задній поверхні тіла. На відміну від всіх попередніх типів в другій половині ембріонального розвитку нервової системи відбувається формування гангліонарних, або вузлових структур, але ці вузли витісняються за межі ЦНС і в подальшому вони будуть основою для вегетативних гангліїв. Вегетативні ганглії – морфологічна основа для функції вегетативної нервової системи. Еволюційна причина такої різкої відмінності будови нервової системи безхребетних і хребетних остаточно не з’ясована, але трубчаста нервова система не є філогенетичним результатом розвитку жодної із низько розташованих систем. Нервова система трубчастого типу містить компоненти всіх типів нервових систем. Дифузна нервова система = ретикулярна формація. Ретикулярна формація, яка складається з так само побудованих у вигляді сіточки групи нейронів, які сполучені між собою великою кількістю полатералей. Полатераль – кругові відростки нервових клітин.

Централізація і цефалізація функцій нервових клітин

Вплив зовнішнього середовища привів до ускладнення рецепторних, аналізаторних і координуючих структур. Це в свою чергу відобразилося на сконцентруванні функцій координації всієї діяльності організму в головних відділах нервової системи. Таким чином централізація функцій – це обєднання в ході еволюції нейронів в компактні утворення, які розташовані в найбільш розвинених відділах нервової системи і виконують специфічні функції.

Цефалізація – посилення в ході еволюції ролі і розвитку головних відділів ЦНС у тварин із білатерально семитричною будовою тіла. В ході цефалізації відбувається ускладнення будови ЦНС, відбувається також розвиток функціональної ієрархії вище розташованих структур ЦНС над нижче розташованими. Вищою формою цефалізації є кортикалізація. Кортикалізація – це процес, в результаті якого в ході еволюції відбувається переміщення всіх вищих координуючих і інтегруючих центрів в кору півкуль головного мозку. Яка є найновішим утворенням ЦНС і виконує основну роль у регуляції життєдіяльності організмів.