Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5 ОД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

Роль оцінювача і його взаємини з клієнтами

Перший і визначальний обов'язок оцінювачів — предста­вляти законні й етичні інтереси своїх клієнтів, максимально застосовуючи свої здібності, згідно зі своїм професійним обов'язком перед клієнтами, власниками акцій і третіми сто­ронами.

Обов'язком кожного оцінювача, який діє від імені клієнтів та інтереси яких перебувають у конфлікті з фінансовими ін­тересами компаньйонів по бізнесу, родичів або друзів, є не­гайне розкриття таких фактів клієнтові в усній та письмової формі з першою ж нагодою й рекомендувати клієнтові, щоб він одержав професійну консультацію, перш ніж дасть оці­нювачу вказівку діяти.

Оцінювачам не дозволяється приймати будь-яке завдання на оцінку майна, у якому вони планують мати власний інтерес.

Оцінювач повинен якомога швидше після одержання за­мовлення підтвердити клієнтові умови найму в письмовій фор­мі, у т. ч., як мінімум, погоджені умови оплати, витрати й поря­док, відповідно до якого вони будуть оплачуватися клієнтом.

Оцінювач повинен при встановленні оплати за професійну роботу гарантувати, що встановлена сума — така, що відпо­відає положенню й репутації професії.

Оцінювач не повинен використовувати будь-яку конфіде­нційну або іншу інформацію, отриману від клієнта, будь- якого іншого практикуючого фахівця, або працівника, який залишив службу, що стосується будь-якого майна або майбу­тньої пов'язаної із цим трансакції, на шкоду такому клієнтові, власникові акцій, іншому практикуючому фахівцеві або ко­лишньому працівникові.

Професійна компетентність

Оцінювачі повинні весь час залишатися компетентними щодо поточних ринкових умов, законодавства й всієї істотної інформації або виникаючих тенденцій, які можуть вплинути на їх висновок про вартість нерухомості.

Оцінювачам не дозволяється приймати будь-яке замов­лення, що виходить за рамки їх компетенції, а якщо це необ­хідно, то, за згодою клієнта, вдатися до допомоги фахівця, межі втручання якого будуть чітко визначені.

Оцінювачі повинні ретельно досліджувати всі істотні фак­ти, пов'язані з кожним проектом оцінки, для того, щоб вико­нати свій обов'язок з надання найкращої консультації. Кожен оцінювач, доки він займається практичною діяльністю з оцін­ки, щороку повинен проходити професійну перепідготовку, а там, де це необхідно, проходити Програму сертифікації ЄГАО. Перепідготовка — це систематична підтримка, по­ліпшення й розширення знань і кваліфікації, розвиток осо­бистих якостей, необхідних для виконання професійних або технічних обов'язків протягом всієї трудової діяльності прак­тикуючого фахівця.

Взаємовідносини з колегами-оцінювачами

Оцінювачам, як правило, не дозволяється брати на себе ініціативу критикувати професійну практику інших оці­нювачів. Проте, у порядку дотримання професійних висо­ких стандартів можуть бути особливі обставини, за яких обов'язки оцінювача перед клієнтами, власниками акцій, професіоналами й іншими третіми сторонами диктують необхідність відкидати це правило й вимагають, щоб він відкрито або в приватному порядку висловлював заува­ження щодо професійної роботи, виконуваної іншими оці­нювачами.

Оцінювачі повинні прагнути сприяти зміцненню репутації професії, допомагаючи, де це можливо, розвитку різних освіт­ніх установ, які забезпечують професійне навчання, підтри­муючи професійні організації, публікуючи спеціальні огляди й статті у журналах. Результатом таких зусиль буде гарантія того, що Стандарти оцінки ЄГАО знайдуть повне розуміння й підтримку серед представників професії.

Оцінювачам рекомендується втримуватися від будь-якої практики, що могла б завдавати шкоди репутації професії і яка, імовірно, буде шкідливою для інших оцінювачів. Вони повинні у межах конфіденційності співпрацювати з іншими оцінювачами з метою поліпшення якості послуг, що на­даються.