Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теми семінарів Схід.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
164.35 Кб
Скачать

Рекомендовано до друку

вченою Радою історичного факультету

Львівського національного університету імені Івана Франка

Протокол № 1 від 7 лютого 2007 р.

Уклав: доц. кафедри археології та історії стародавнього світу Берест Роман Ярославович

Плани семінарських занять з "Історії стародавніх цивілізацій"

для студентів 1 курсу історичного факультету

Відповідальний за випуск: проф. Ситник О.С.

Рецензенти:

доц. Рудий В.А., доц.Онищук ЯЛ.

І Іідписано до друку 14 лютого 2007'р. Формат 60x84/16 І Іапір друк №3 Умови, друк. арк. 1 Тираж 50 Друк, різогр.

Видавничий центр Львівського національного університету і м. І. Франка

290602 Львів, вул. Університетська, 1 © Берест Р.Я, 2007

ВСТУП

Історія стародавніх цивілізацій належить до числа важливих історичних дисциплін, які передбачені для вивчення вузівськими навчальними програмами для студентів гуманітарного профілю. Важливість поглибленого засвоєння навчального курсу має, насамперед, особливе значення для підготовки висококваліфікованих спеціалістів-істориків.

Вивчення давньої історії країн, які окреслені територіальними межами сучасного поняття "стародавні цивілізації" охоплює велику кількість давніх азійських, африканських, американських та інших суспільств із різноманітними особливостями природнокліматичного, етнографічного, економічного, соціального, політичного, релігійного та культурного розвитку.

Еволюція суспільних форм існування найдавніших державних формацій відбувалася надзвичайно повільно, що складає значні хронологічні рамки. В історії він визначається як рабовласницький період та окреслюється межами від кінця IV тис. до н.е., тобто часу коли виникли перші рабовласницькі державні формування і продовжується аж до середини І тис. н.е., тобто до часу появи перших феодальних державних утворень.

Необхідність видання плану семінарських занять, передусім, зумовлена Програмою навчального курсу, потребою раціонального засвоєння основ історії виникнення, особливостей розвитку та загибелі стародавніх цивілізацій.

Дане видання насамперед покликане допомогти і значною мірою полегшити студентам сприйняття, розуміння та засвоєння основ навчальної дисципліни. До кожної теми рекомендується спеціальна наукова література, джерела, хрестоматійні матеріали, публікації документів та інші відомості, які сприяють ширшому та повнішому висвітленню проблематики, поставленої на семінарському занятті. Працюючи над рекомендованим текстом писемного джерела до тієї чи іншої теми студент має максимально використовувати подані відомості та матеріали для абстрактного і об'єктивного висвітлення поставленого досліджуваного питання. У той же час велике значення має з'ясування походження того чи іншого історичного документа, джерельного матеріалу, знайдених відомостей, встановлення суб'єктивної позиції стародавнього автора та інші чинники. Важливим буде також порівняння та співставлення інформації одного джерела з іншими джерельними матеріалами.

Тема 1 Заняття 1

МЕТОДИКА РОБОТИ З ІСТОРИЧНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ,

НАУКОВОЮ, НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОЮ ЛІТЕРАТУРОЮ ТА

ШШИМИ ІНФОРМАТИВНИМИ МАТЕРІАЛАМИ З ІСТОРІЇ

СТАРОДАВНІХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ

План

1 .Загальна характеристика джерельної бази з історії стародавніх цивілізацій. 2.Класифікація та особливості формування історичних джерел давніх суспільств.

3. Типи, види, форми публікацій джерельних матеріалів.

4.Підручники, посібники, практикуми, спеціальні наукові, науково-популярні видання, довідкова література та інші види наукової інформації, їх значення для вивчення курсу історії стародавніх цивілізацій.