Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать
  1. Вырезано.

  2. Для заказа доставки полной версии работы

  3. воспользуйтесь поиском на сайте www.mydisser.com.

  4. Підвищенню якості активів банків сприятиме формуванню у них відповідного організаційного підрозділу, який координував би роботу з проблемними активами, виконуючи при цьому наступні завдання: 1) брати участь у плануванні й реалізації ефективної кредитної та інвестиційної політики; 2) розробляти стратегію, визначати принципи та методи діяльності банку щодо роботи з проблемними активами; 3) забезпечувати розроблення та реалізацію відповідних схем протермінованої заборгованості; 4) вивчати та впроваджувати новітні методи щодо уникнення чи мінімізації ризику виникнення проблемних активів.

  5. У контексті оптимізації управління активами та зобов’язаннями й підвищення їх якості пріоритетного значення набуває мінімізація відсоткового ризику шляхом застосування найперспективніших методів: 1) аналізу дюрацій; 2) методу сек’юритизації; 3) здійснення періодичного бек-тестування прогнозних даних щодо величини відсоткового ризику; 4) проведення стрес-тестування для оцінки величини максимальних втрат від зміни процентних ставок за певний період.

  6. Головними підрозділами, які мають відповідати за забезпечення фінансової стійкості комерційного банку, є Комітет управління активами та пасивами і казначейство банку. Для оптимізації роботи даних підрозділів повинна передбачати вдосконалення організаційних аспектів із метою забезпечення максимальної чіткості виконуваних повноважень, а також методів високоякісного управління ліквідністю, прибутковістю, платоспроможністю, активами й пасивами банку.

  7. Серед ризиків, що впливають на основні характеристики фінансової стійкості банків, визначено кредитний, операційний, відсотковий, ринковий та ризик ліквідності. Головну увагу приділено кредитному ризикові, котрий є найвагомішим для вітчизняних банків, і надмірність якого призводить до погіршення якості банківських активів, зниження рівня прибутковості, зменшення ринкової вартості банку, тим самим неґативно позначається на його фінансовій стійкості.

  8. Мінімізацію впливу кредитного й інших ризиків на фінансову стійкість необхідно забезпечувати комплексним управлінням, реалізувати яке має на меті “система управління ризиками”. Дана система охоплює наступні елементи: 1) стратегію, політику, методики оцінки та мінімізації ризиків в банку (методологія); 2) підрозділи, які беруть участь в управління ризиками і сукупно формують інфраструктуру управління ризиком у банку (організація); 3) процес управління ризиками; 4) достовірні та своєчасні потоки інформації.

  9. Для вдосконалення державного регулювання і нагляду за діяльністю банківської системи, підвищення рівня її фінансової стійкості, органам державної влади (законодавчої та виконавчої), Національному банку України необхідно вжити ряд заходів. Зокрема, передбачити внесення змін у банківське законодавство, в нормативні акти Національного банку України, у порядок моніторингу банківської діяльності, щоби посилити вплив на комерційні банки з боку НБУ.

Основні наукові результати розділу опубліковані в працях [246, 247].