Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Problem_teor_D_i_P.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
198.14 Кб
Скачать

Програма дисципліни

Тема 1. Загальна теорія держави і права як фундаментальна юридична наука: сучасний вимір

Актуальні проблеми визначення сутності та місця загальної теорії держави і права в системі гуманітарних наук.

Становлення, розвиток та стан загальної теорії держави і права на сучасному етапі розвитку юридичної науки.

Політико-юридична природа загальної теорії держави і права.

Актуальні напрями розвитку загальної теорії держави і права на сучасному етапі.

Методи і методологія в пізнанні державно-правових явищ: динамізм і перспективи розвитку. Сучасні проблеми перетворення методології вітчизняної юриспруденції.

Тема 2. Сутність держави і права та проблеми сучасного світу

Загальна характеристика сучасних теорій про сутність держави. Сутність теорії соціологічного спрямування: теорії солідаризму, теорії загального благоденства, теорії еліт, теорії неоелітаризму, теорії конвергенції, технократичної, соціалістичної теорії тощо. Сутність теорій правового спрямування: анархістської, теорії етатизму, плюралістичної демократії.

Праворозуміння та його значення для процесу пізнання права. Теорія природного права. Історична школа права. Позитивістська та нормативістська теорії права. Психологічна теорія права. Соціологічна теорія права. Класова теорія права. Значення різних концепцій праворозуміння для формування наукового підходу до визначення поняття й призначення права. Походження та зміст вітчизняної теорії правової, соціальної держави.

Основні підходи до сутності права: класовий та загально соціальний, Релігійний, національний, расовий і інші підходи сутності права.

Право в об’єктивному сенсі. Право як міра та форма соціальної свободи і рівності. Право як соціальна цінність. Інструментальна та загальнолюдська цінність права. Держава як гарант права.

Проблеми співвідношення та взаємозв`язку між відповідними концепціями сутності держави і права.

Держава та право в умовах сучасного світу: регіоналізація та глобалізація світового порядку.

Тема 3. Політична влада, держава і право: проблеми співвідношення та взаємодії

Сутність суспільної влади та її види.

Конфліктність - єство соціальності. Індивідуальні, групові та усезагальні інтереси.

Проблеми державної і політичної влади. Суб`єкти політичної влади. Правова форма здійснення державної і політичної влади.

Проблеми співвідношення політики, держави і права. Значимість правової політики як одного із важливих видів державної політики. Проблеми законних інтересів, пільг та заохочень в праві.

Держава як спосіб організації влади в суспільстві. Держава – інституція публічного управління. Держава – територіальна організація влади. Держава у міжнародних відносинах.

Співвідношення і взаємозв’язок права і держави.

Принципи правової держави: пріоритет і найбільш повне забезпечення прав і свобод людини і громадянина, правове обмеження державної влади, розподіл влад, верховенство закону, взаємна відповідальність держави і особистості та ін.

Проблеми розбудови правової держави в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]