Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Oblikova polituka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

Iiі. Організація податкового обліку

Нагромадження даних про валові витрати, амортизацію ОФ та МНМА, визначену за податковим методом з метою оподаткування прибутку, і валові доходи для цілей розрахунку оподатковуваного прибутку здійснюється в РЕМах та в дирекції компанії за відповідними розділами обліку підприємством на підставі первинних облікових документів, що фіксують здійснення господарських операцій, відповідно до положень Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.1997 № 283/97-ВР.

Нарахування та сплата податку на прибуток здійснюється консолідовано.

Нарахування та сплата податку на додану вартість проводиться централізовано.

Посадові особи, відповідальні за ведення податкового обліку, складання декларацій, розрахунок податкових зобов'язань і податкового кредиту по податку на додану вартість, виписування податкових накладних з ПДВ і ведення "Книги обліку придбання товарів (робіт, послуг)" та "Книги обліку продажу товарів (робіт, послуг)" на підприємстві призначаються щорічно наказом.

IV. Первинні облікові документи та реєстри бухгалтерського обліку

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій на підприємстві є первинні документи, що фіксують факти здійснення господарських операцій.

Для контролю й упорядкування обробки даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Первинні і зведені облікові документи можуть бути складені на паперових чи машинних носіях і повинні мати наступні обов'язкові реквізити:

назва документа (форми);

дату і місце складання;

назва підприємства, від імені якого складений документ;

міст і обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

особистий підпис чи інші дані, що дають можливість ідентифікувати особу, що приймала участь у здійсненні господарської операції.

У первинні документи при необхідності можуть бути включені додаткові реквізити: ідентифікаційний код підприємства за ЄДРПОУ, номер документа, підстава для здійснення операцій, дані про документ, що засвідчує особу - одержувача ТМЦ тощо.

Для додання юридичної чинності і доказовості документам на машинних носіях використовуються положення Держстандарту 6.10.4-84 "Уніфіковані системи документації. Додання юридичної чинності документам на машинному носії, створюваним засобами обчислювальної техніки. Основні положення".

У випадках, якщо для окремих господарських операцій Кабінетом Міністрів України, міністерствами і відомствами в межах їхніх повноважень затверджені бланки типових форм, чи бланки спеціалізованих форм (касові і банківські операції, рух цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей, інших об'єктів майна й ін.), а також бланки суворої звітності, документування господарських операцій здійснюється підприємством винятково з використанням таких форм.

При отриманні первинних або зведених документів для відображення в обліку від відповідальних осіб бухгалтер робить позначку про дату прийняття та ставить свій підпис.

Оборотні відомості повинні мати наступні реквізити: назву, період реєстрації господарських операцій, прізвища і підписи чи інші дані, що дають можливість ідентифікувати осіб, що їх складали.

Господарські операції повинні бути відображені в тому звітному періоді, у якому вони були здійснені. У разі подання документів із запізненням і за умови закриття рахунків звітного місяця, бухгалтерія відображає їх на рахунках в місяці отримання документів. При цьому корегування даних попередніх періодів не здійснюється.

У випадку складання і збереження первинних документів і відомостей на машинних носіях інформації підприємство зобов'язане за свій рахунок виготовити їхні копії на паперових носіях за вимогою інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів і відповідних органів у межах їхніх повноважень, передбачених законами.

Підприємство вживає всіх необхідних заходів для попередження несанкціонованого і непомітного виправлення записів у документах і забезпечує їх належне збереження протягом установленого терміну.

Відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і відомостей та за достовірність відображених у них даних несуть особи, що склали і підписали ці документи.

Первинні документи можуть бути вилучені з підприємства тільки за рішенням відповідних органів, прийнятим в межах їхніх повноважень, передбачених законами та з відома керівника Компанії. Якщо вилучаються недооформлені томи документів, то з дозволу й у присутності представників органів, що здійснюють вилучення, працівники підприємства зобов’язані дооформити ці папки (зробити опис, пронумерувати аркуші, прошнурувати, опечатати, засвідчити своїм підписом і печаткою). Вилучення оформляється протоколом.

18

Облікова політика