Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відкриття ком. клубу.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
518.66 Кб
Скачать

1.2 Основні інвестиційні цілі підприємства.

Комп'ютерний клуб «Phantom» буде середнім по кількості машин комп'ютерним клубом (20 шт.), розташованим у спальному районі “Поділ” по сусідству з меблевим магазином “Меблі Офіс”. Основний вид діяльності - надання в тимчасове користування комп'ютерів із установленими на них сучасними іграми, додатковий вид - надання послуг Інтернету, запис CD-R, послуги сканера й принтера. Клуб повинен бути оформлений на високому рівні й пропонувати послуги відмінної якості, тобто поставляти на ринок конкурентноздатну послугу.

Тому що попит на комп'ютерні розваги й послуги Інтернету є постійним і мало залежить від сезонності, то питання заняття клубом частини сегмента ринку комп'ютерних розваг у даному мікрорайоні є лише питанням створення переваг перед іншими конкурентами вже перебувають на цьому ринку. Вибір місця не випадковий. Оскільки діяльність даної організації в основному орієнтована на підлітків у віці від 10 до 17 років, наявність по сусідству загальноосвітніх шкіл № 37, 33 й 2 дозволить сформувати необхідний попит на послуги, забезпечивши гарну завантаженість комп'ютерів.

Наявність Інтернету додасть планованому комп'ютерному клубу статус Інтернет-кафе. Основна послуга комп'ютерного клубу - комп'ютерні ігри. У клубі «Phantom» будуть запропоновані наступні основні ігри: Counter-Strike; Quake III Arena; Starcraft 3; Pirates of the Caribbean; FIFA 2003; Red Alert 2; Call of Duty; Need for Speed Underground; Unreal Tournament II; Painkiller; Doom 3; Stulker; Warcraft III; GTA III: Vice City; Far Cry; Command & Conquer (TM) Generals Zero Hour; Diablo II; Операція Flashpoint; Герої Меча й Магії; Cossacks; Il2-Sturmovik; Need For Speed Hot Pursuit 2; Prince of Persia;

Оскільки щодня у світі з'являється кілька нових ігор, те, імовірно, асортименти пропонованих у клубі ігор не буде строго певним і буде щораз обновлятися.

Послуги Інтернету, які будуть доступні в клубі, передбачається здобувати в компанії «Сателіт».

Вищим органом управління підприємством є загальні збори учасників ПП „Приватком”, що призначає директора, що керує й контролює діяльність товариства. Таким чином, для успішної роботи клубу будуть потрібні наступні працівники:

  1. Директор (бухгалтер)

  2. 2 оператора комп'ютерного залу

  3. 2 охоронця

  4. Прибиральниця

Розділ 2. Бізнес план інвестиційного проекту

2.1. Аналіз ринку та план маркетингу

У процесі дослідження ринку були виявлені чотири основних конкуренти: комп'ютерні клуби "Sega", "Полігон", "Viper" й Інтернет-кафі "ТЕТ-А-ТЕТ", які роблять ідентичні послуги, але трохи в більше вузькому асортименті. Хоча вони успішно функціонують досить тривалий час і встигли завоювати певні частки на ринку за допомогою роботи з постійними клієнтами, існуюче положення речей можна без особливої праці виправити, усунувши недоліки фірм-конкурентів, особливо взявши до уваги той факт, що всі ці організації працюють, м'яко говорячи, не зовсім за законом. Конкуренти по місту в увагу не приймалися, оскільки подібна діяльність охоплює, як правило, лише жителів того спального району, у якому розташовується клуб.

Головними конкурентами ТОВ "Phantom" є комп'ютерні клуби "Sega", "Полігон", "Viper" й Інтернет-кафі "ТЕТ-А-ТЕТ", які роблять ідентичні послуги, але трохи в більше вузькому асортименті. Не дивлячись на той факт, що ці фірми працюють у цій сфері вже багато років, у них, як й у створюваної нами фірми є свої плюси й мінуси.

Як потенційних споживачів послуги виступають підлітки у віці від 10 до 17 років, для яких становить непідроблений інтерес можливість ведення віртуальних баталій не з вигаданим ворогом, а з живими людьми. Говорячи про конкуренцію, необхідно відзначити, що доцільно віднести до числа конкурентів фірми, що надають послуги, аналогічні послугам клубу. Детальний аналіз конкурентів у нашому випадку проводиться по наступних позиціях — місце розташування, час роботи, якість і стиль інтер'єра, якість обслуговування, наявність Інтернету, вартість послуг, наявність потужного встаткування, здатного показати сучасні ігри у всій вроді, рекламні акції й деякі інші. Аналізувалися дані по 4 конкурентам, що надають аналогічні послуги. Коротка характеристика сильних і слабких сторін клубу представлена в Таблиці 2.

Таблиця 2.Аналіз сильних і слабких сторін ТОВ «Phantom»

Сильні сторони

Слабкі сторони

Високопродуктивні комп'ютери

Багато конкурентів по місту

Спозиціонованість послуг

Багато конкурентів у даному районі

Діяльність здійснюється по букві закону

Негативне відношення громадськості

Наявність Інтернету

Відсутність постійної клієнтури

Удале місце розташування

Проведення рекламних кампаній

Під високою продуктивністю комп'ютерів розуміється:

  1. Наявність великої оперативної пам'яті (1024 мегабайта)

  2. Місткість жорсткого диска до 200 гігабайт.

  3. Відеокарта з пам'яттю в 256 мегабайта.

  4. Процесор з тактовою частотою 3,2 .

Створене нами підприємство буде конкурентноздатним нарівні з комп'ютерними клубами “Полігон” і ТЕТ-А-ТЕТ. Самим неконкурентоспроможним є комп'ютерний салон “Sega”. ТОВ “Phantom” буде мати переваги високого порядку (чудова продуктивність устаткування, непогане місце розташування і якість сервісу, наявність системи знижок постійним клієнтам). Крім усього іншого, робота з букви закону (у частині придбання ліцензійного програмного забезпечення) дозволить уникнути нікому не потрібних проблем із правоохоронними органами й тим самим зберегти імідж фірми.

План маркетингових дій комп’ютерного клубу “Phantom” містить у собі комплекс заходів, спрямованих на завоювання певної частки на даному сегменті ринку комп'ютерних розваг, на зниження ризиків неотримання прибутку, а також на залучення максимально можливого числа клієнтів, забезпечивши тим самим стабільність доходу фірми й можливість подальшого розширення бізнесу. Таким чином, цілями й завданнями товариства є:

  • створення нової «ніші» на існуючому сегменті ринку комп'ютерних розваг м. Полтава,

  • окупність капітальних вкладень за 5 років,

  • одержання прибутку на вкладені кошти не менш 20% у рік.

Метою даного плану маркетингу є створення умов для роботи фірми, при яких вона може успішно виконати свої завдання. У комплекс заходів щодо маркетингу звичайно входять наступні заходи:

  • вивчення споживача послуги фірми,

  • розробка стратегії маркетингу,

  • оцінка пропонованої послуги й перспектив розвитку,

  • аналіз форми збуту послуги,

  • оцінка використовуваних фірмою методів ціноутворення,

  • дослідження заходів щодо просування послуги на ринку,

  • вивчення конкурентів,

  • вибір «ніші» (найбільш сприятливий сегмент ринку).

Ринкові можливості фірми визначаються максимальною кількістю годин роботи встаткування, необхідного для надання населенню послуг з надання в оренду комп'ютерних систем, з метою задоволення потреб клієнтів. Точний час буде визначено виходячи із графіка роботи клубу і його відвідуваності. Не викликає сумніву той факт, що на перших етапах роботи підприємства домогтися максимальної завантаженості ЕОМ не представляється можливим через малу популярність клубу. Однак у міру визнання відвідувачами високої якості надаваних послуг, комп’ютерного клубу “Phantom” зможе зміцнити свої позиції на ринку за допомогою продуктивної роботи з постійними клієнтами. У зв'язку із цим, що розвиває маркетинг, застосовуваний на ранніх стадіях реалізації проекту, і маючи своєю метою перетворення потенційного попиту в реальний, планується перемінити на підтримуючий для збереження фінансових результатів діяльності клубу на відносно високому рівні.

Крім того, оскільки завантаженість комп'ютерів піддається годинним коливанням, передбачається використати окремі елементи синхромаркетинга, що переслідує завдання згладжування попиту за допомогою гнучких цін.

При аналізі ціноутворення необхідно враховувати: собівартість послуг, ціни конкурентів на аналогічні послуги або послуги замінники, унікальність даної послуги, ціну, обумовлену попитом на дану послугу.

При визначенні цін на послуги клубу доцільним бачиться орієнтація на конкурентів, оскільки попит на них залежить не тільки від їхньої якості, але й від вартості. Інакше кажучи, яким би потужним не було встаткування, якщо ціни на здачу його в оренду клієнтам будуть значно вище, ніж у фірм, що надають аналогічні послуги, розраховувати на одержання високого прибутку не коштує. Цінова стратегія повинна базуватися на відвідуваності клубу й припускає:

  1. Використання механізму гнучких цін залежно від часу придбання послуги;

  2. Найвища якість при тих же цінах, що й у конкурентів;

  3. Розробку системи пільг і знижок постійним клієнтам.

Таким чином, передбачається встановити наступні ціни на послуги комп'ютерного клубу. Вартість всіх надаваних клубом послуг наведена в Таблиці 3.

Таблиця 3. Вартість послуг комп'ютерного клубу «Phantom»

Найменування послуг

Ціна

1 година гри з 9.00 до 22.00 (Щодня)

по 3 грн.

Ранковий пакет з 9.00 до12.00 (3 ч. гри) (Щодня)

5 грн.

Пакет 3 години й більше з 10.00 до 22.00 (Щодня)

по 6 грн.

1 година роботи на ПК із 22.00 до 8.00

по 7 грн.

Нічний пакет з 22.00 до 8.00 (10 годин) з неділі по четвер

15 грн.

Нічний пакет з 22.00 до 8.00 (10 годин) п'ятниця, субота

18 грн..

1 година (10 Мб трафику) роботи на ПК c Інтернетом з 9.00 до 8.00 (Щодня)

по 8 грн.

Кожен наступний Мб трафику

1 грн.

Найменування послуг

Ціна

Підключення Flash-ROM до комп'ютера адміністратора

6 грн.

Запис на R-CD клубу + вкладиш *

10 грн.

Запис на R-CD, RW-CD клієнта

6 грн.

Запис на 3,5’’ дискету клубу

4 грн.

Запис на 3,5’’ дискету клієнта

3 грн.

Печатка аркуша на принтері в чорно-білому форматі

0,4 грн.

Відправлення пошти адміністратором клубу

3 грн.

Одержання пошти адміністратором клубу (1 Мб)

3 грн..

Послуги сканера (1 сторінка)

2 грн.

2.2. Виробничий план

Для створення клубу буде потрібно опалювальне приміщення площею не менш 185 квадратних метрів, а також комп'ютери, меблі, кондиціонер. Постачальником комп'ютерного встаткування виступить ТОВ “Компьюлайн”, розташоване за адресою: вулиця Горького 37 офіс 301. Вартість і характеристика комп'ютерної техніки наведена в Таблиці 6.

Приміщення комп'ютерного клубу буде побудовано на місці, що пустує нині, по сусідству з меблевим магазином “Офіс”. Кінцеве будівництво власного будинку – справа не дешеве, однак й у нього є свої плюси. Зокрема воно дає можливість розширення бізнесу у випадку одержання стійкого прибутку. Крім того, оскільки по санітарних нормах на кожне комп'ютерне місце повинне бути відведене не менш шести квадратних метрів, необхідно заздалегідь підшукати просторе приміщення. Однак у мікрорайоні „Поділ”, де планується робити послуги по надання в оренду населенню комп'ютерних систем для задоволення його потреб у комп'ютерних розвагах, а також одержання необхідної інформації й можливості живого спілкування між співрозмовниками, що перебувають за кілька кілометрів друг від друга, таких споруджень, що здаються в оренду, просто немає. У зв'язку із цим, даний бізнес-план припускає будівництво власного будинку за адресою: проспект 50 років Жовтня 14/2 на кошти.

Крім цього на вимогу міської санітарно-епідеміологічної станції кожен комп'ютерний клуб повинен мати гарну вентиляцію, у зв'язку із чим буде придбаний кондиціонер. Інша спеціальна вимога до комп'ютерних клубів - нормальний рівень електромагнітного випромінювання. Щоб переконатися в його «нормальності», працівники СЭС повинні зафіксувати коефіцієнт випромінювання, що виходить від комп'ютерів. Проведення виміру над кожною машиною обійдеться приблизно в 150 грн, так що одержання дозволу від СЭС влетить у кругленьку суму. Всі інші необхідні витрати на облаштованість клубу «Phantom» показані в Таблиці 4.

Таблиця 4. Додаткові витрати на облаштованість клубу “Phantom”

Найменування

Вартість

1

Кондиціонер «LG E-056»

7420

2

Вогнегасник

428

3

Настінні годинники

85

4

Телефон «Samsung»

360

5

Принтер hp LaserJet 1300 (Q1334A) 20 стр/ хв, USB

1123

6

Сканер Mustek Bear Paw 6400TA Pro

486

7

Записувані диски

924

8

Папір

147

9

Ліцензія на право займатися підприємницькою діяльністю

315

10

Організація доступу до клієнтського порту xDSL по існуючій телефонній лінії, включаючи вартість абонентського устрою, тестування телефонної лінії, виділення 1 IP адреси, надання електронної адреси.

1180

11

Підводка телефонної лінії й присвоєння телефонного номера

750

12

Завмер електромагнітного випромінювання

2000

13

Вартість ліцензії на право користування програмним забезпеченням

1470

14

Ліцензійне програмне комп'ютерне забезпечення

2835

Разом:

19523

Плановано витрати часу на реалізацію наступних стадій проекту:

  1. Реєстрація ТОВ - 2 тижні

  2. Будівництво будинку - 4 місяці

  3. Закупівля й установка встаткування - 1 місяць

  4. Закупівля й зборка меблів - 2 дні

  5. Організація доступу до Інтернету - 2 тижні

  6. Найм працівників - 2 тижні

Чим більше потенційних клієнтів довідається про відкриття клубу, тим краще. Для початку має сенс надрукувати невеликий тираж листівок і розкидати їх у під'їздах найближчих будинків. Перші два дні відвідувачів варто обслуговувати безкоштовно. Це дозволить не тільки залучити в клуб побільше народу, але й проаналізувати, які послуги користуються популярністю, протестувати роботу техніки.

За покупкою ліцензійних версій програм варто звертатися в українськи представництва європейських компаній-виробників. Продуктами Microsoft займається його українських відділення, а комп'ютерні відеоігри треба купувати в українських компаніях, що мають на них ліцензії. З найбільш відомих можна назвати «Soft club» («Quake», «Warcraft III», «Сounter strike), «Buka» («Дальнобойщики», «Герої меча й магії»).

Варто пам'ятати й ще одну важливу річ: щоб установити в комп'ютерному клубі на законних підставах програму, потрібна спеціальна ліцензія, що дозволяє її комерційне використання. Продає її компанія-дистриб'ютор. Наприклад, компанія «Sоft Club» працює по наступному принципі. Власник комп'ютерного клубу платить їй 420 євро в рік за право на комерційне використання кожного з надаваних їй продуктів, плюс до цього купує коробкові ліцензійні версії кожної програми. Причому на кожен комп'ютер, за яким буде грати клієнт клубу, повинна доводитися окрема коробкова версія. Таким чином, придбання ліцензійного програмного забезпечення вилетить у кругленьку суму, однак з метою запобігання проблем із правоохоронними органами, заощаджувати на ньому не коштує.

Відповідно визначеному обладнанню та устаткуванню необхідного для роботи комп’ютерного клуба, и проведеній оцінці потенційних споживачів визначаємо що максимальна завантаженість роботи складає 24 год. одного ПК, чи 480 год. у сутки. Відповідно визначені структурі послуг, їх вартостей визначаємо майбутні обсяги надання послуг. В першій рік функціонування проекту планується досягти 50 % запроектованої потужності, у другому році 75%, та у третьому році 100%.

Розрахунок проводимо в таблиці 5.

Таблиця 5. Виробничий план

Найменування послуг

Ціна за одиницю

Обсяг виробництва

1-й рік 

2-й рік 

3-рік 

% від проект-ної потуж-ності

Обсяг, порцій

% від проект-ної потуж-ності

Обсяг, порцій

% від проект-ної потуж-ності

Обсяг, порцій

1 година гри з 9.00 до 22.00 (Щодня)

3 грн.

50

4500

75

6750

100

9000

Ранковий пакет з 9.00 до12.00 (3 ч. гри) (Щодня)

5 грн.

50

900

75

1350

100

1800

Пакет 3 години й більше з 10.00 до 22.00 (Щодня)

6 грн.

50

4800

75

7200

100

9600

1 година роботи на ПК із 22.00 до 8.00

7 грн.

50

4500

75

6750

100

9000

Нічний пакет з 22.00 до 8.00 (10 годин) з неділі по четвер

15 грн.

50

1800

75

2700

100

3600

Нічний пакет з 22.00 до 8.00 (10 годин) п'ятниця, субота

18 грн..

50

1560

75

2340

100

3120

1 година (10 Мб трафика) роботи на ПК c Інтернетом з 9.00 до 8.00 (Щодня)

8 грн.

50

6000

75

9000

100

12000

Кожен наступний Мб трафика

1 грн.

50

24000

75

36000

100

48000

Підключення Flash-ROM до комп'ютера адміністратора

6 грн.

50

8000

75

12000

100

16000

Запис на R-CD клубу + вкладиш *

10 грн.

50

6000

75

9000

100

12000

Запис на R-CD, RW-CD клієнта

6 грн.

50

4500

75

6750

100

9000

Запис на 3,5’’ дискету клубу

4 грн.

50

4000

75

6000

100

8000

Запис на 3,5’’ дискету клієнта

3 грн.

50

5000

75

7500

100

10000

Печатка аркуша на принтері в чорно-білому форматі

0,4 грн.

50

18000

75

27000

100

36000

Відправлення пошти адміністратором клубу

3 грн.

50

2000

75

3000

100

4000

Одержання пошти адміністратором клубу (1 Мб)

3 грн..

50

4000

75

6000

100

8000

Послуги сканера (1 сторінка)

2 грн.

50

6000

75

9000

100

12000

2.3. Аналіз ризиків проекту

Основний ризик проекту - недостатня зайнятість комп'ютерного клубу, що не забезпечує при заданих цінах на послуги рентабельність проекту. Головне джерело даної проблеми - неправильно обране приміщення в плані територіального розташування. Проте, можна виділити наступні негативні моменти, здатні вплинути на прибутковість вкладення інвестицій.

Таблиця 6. Ризики реалізації бізнес проекту

Ризики Si (i = 1…...n)

Негативний вплив на прибуток

Група пріоритету

S1. Недостатня зайнятість комп'ютерного клубу

Зниження чистого прибутку – у найкращому разі, у гіршому – неокупність вкладених інвестицій

Q1

S2.Недоліки проектних робіт

Ріст вартості будівництва

S3.Неможливість клубу приступитися до роботи в зазначений термін

Неможливість здійснення своєчасних платежів по кредитах

S4.Несвоєчасна поставка необхідного встаткування

Збільшення строку уведення потужності

Q2

S5.Зношеність устаткування

Збільшення витрат на ремонт

S6.Недостатній рівень заробітної плати

Плинність кадрів

Q3

S7.Ріст податків

Зниження чистого прибутку

Передбачається, що перша пріоритетна група в 6 разів вагоміше останньої, тобто f=6. Таким чином, питома вага групи з найменшим пріоритетом найдеться в такий спосіб: W3 = 2/ (3*(6+1)) = 0,0952.

W1 = 6*W3 = 0,5712.

W2 = 0,3336

У зв'язку із цим можна зробити висновок, що питома вага перших трьох простих ризиків (з першої пріоритетної групи) складе 0,1904; питома вага ризиків із другої групи пріоритету буде дорівнює 0,1668 і питома вага двох ризиків, що залишилися, установиться на рівні в 0,0476.

Всі ризики мають причини виникнення і впливають на основні показники підприємства. Підприємство повинно проводити заходи щодо попередження несприятливих подій або ослаблення їх негативного ефекту.

Ризик супроводжує функціонування будь-якого підприємства і є невід’ємною ознакою економічного процесу. Наведемо в табличній формі види ризиків, які можуть виникнути у нашому проекті.

Таблиця 7

Якісний аналіз ризику інвестиційного проекту

Вид, сутність ризику

Причини ризику

Фактори ризику

Способи попередження ризику

Зниження обсягу виробництва

Недостатня кваліфікація працівників

Неналежний підбір кадрів

Суворий підбір персоналу та забезпечення підвищення кваліфікації працівників.

Перебої у виробництві

Невчасне виконання постачальниками своїх зобов’язань

Неналежна контрактація

Укладання угод з декількома партнерами одночасно; передбачення у договорах пені за невчасну поставку

Ризик незатребуваності продукції

Неправильна організація виробничого процесу; неналежна організація збуту готової продукції та реклами

Порушення в технологічному процесі; використання фізично зношених основних фондів; невірні маркетингові дослідження

Проведення власними силами або замовлення досліджень як з питань організації виробництва, так і маркетингових; постійне впровадження досягнень науково-технічного прогресу; замовлення якісної реклами на телеканалах, радіохвилях та у періодичних виданнях, які мають високі рейтинги

Втрати майна

Стихійні лиха, крадіжка, аварійні ситуації на виробництві

Порушення техніки безпеки, природні явища

Страхування окремих видів майна, встановлення на підприємстві твердої майнової відповідальності

Ризик посилення конкуренції

Витік конфіденційної інформації; неповна чи невірна інформація про конкурентів; несумлінність конкурентів; поява нових конкурентів

Не приділення належної уваги стратегії конкурентної боротьби

Ретельна охорона комерційних таємниць; необхідно вміти визначати, а потім швидко використовувати свої переваги; збільшувати якість надання послуг; постійний пошук нових сегментів ринку; розширення асортименту страв; постійне вдосконалення управління підприємством.