Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВРБ 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
466.94 Кб
Скачать

2. Обсяг і структура роботи

Письмова робота, що виконується випускником рівня підготовки "бакалавр", є підсумковою кваліфікаційною роботою, яка дає змогу виявити рівень засвоєння ним теоретичних знань та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраним професійним спрямуванням. Виконана випускником-економістом рівня "бакалавр" кваліфікаційна робота повинна мати логічний, доказовий, аргументований характер, бути належно оформленою і мати всі необхідні супровідні документи.

Випускна робота бакалавра має виконуватися на матеріалах реально функціонуючого об'єкта. Об'єктом наукової роботи може виступати підприємство будь-якої форми власності, яке є юридичною особою і має самостійну звітність. Діяльність цієї організації повинна забезпечувати можливість доступу до інформації з обраної теми.

Загальний обсяг випускної роботи рівня підготовки "бакалавр" - 70-90 друкованих сторінок (включно від титульної сторінки до останньої сторінки висновків, без списку використаних джерел та додатків), рукописний варіант - 85-110 сторінок. Перевищення зазначених обсягів свідчить про невміння студента працювати з матеріалом, виділяти найбільш значні факти та робити чіткі висновки.

Структура випускної роботи бакалавра:

  • титульний лист (див. додаток А);

  • бланк завдання (див. додаток Б);

  • реферат (див. додаток В);

  • зміст (див. додаток Г);

  • вступ;

  • основна частина (див. додаток Д,Е);

  • висновки;

  • список використаних джерел (див. додаток Ж);

  • додатки (при необхідності).

Реферат (1 сторінка) містить інформацію про автора, тему роботи, її обсяг (вся кількість сторінок роботи (загальний обсяг роботи мінімум 70 стор. + список використаних джерел та додатки)), кількість опрацьованих літературних джерел, кількість додатків. Вказується об’єкт дослідження, мета бакалаврської роботи та дається коротка характеристика змісту чотирьох розділів роботи (обсяг не більше 1 сторінки). Зразок оформлення реферату наведено в додатку В.

Вступ (2 сторінки) містить обґрунтування актуальності і практичної значущості обраної теми випускної роботи, визначає мету та завдання роботи, предмет, об’єкт дослідження і подає коротку інформацію про нього, стисло характеризує використані методи.

Основна частина складається з чотирьох розділів: теоретичного (не менше трьох підрозділів), аналітичного (не менше трьох підрозділів), рекомендаційного (не менше двох підрозділів), розділ з охорони праці на підприємстві.

Приблизний обсяг розділів (відносно до загального обсягу 70-90 стор. без списку літературних джерел та додатків):

  • титульний лист (1 стор.), бланк завдання (2 стор.), реферат (1 стор.), зміст (1 стор.), вступ (2 стор.), висновки (2-3 стор.) – 13%;

  • перший розділ (20-26 стор.) - 29%;

  • другий розділ (26-33 стор.) - 37%;

  • третій розділ - 14% (мінімальний обсяг 10 сторінок);

  • четвертий розділ (5-6 стор.) – 7%.

Теоретичний (перший) розділ - це постановка проблеми, яка розглядається. Він виконується на основі вивчення літературних джерел і включає питання, які розкривають найважливіші особливості наукової проблематики. Значення теоретичного розділу полягає в тому, щоб розкрити теоретичні аспекти проблеми, законодавчу та нормативну базу, вітчизняний і закордонний досвід. Для розкриття теоретичного розділу необхідне використання не менше 3-х підрозділів.

Основні вимоги до написання:

  • в першому підрозділі визначити ключові поняття досліджуваної теми, розглянути економічну сутність проблеми, вплив на економіку держави;

  • в наступних - розглянути загальні теорії, класифікації і методики, що використовуються в межах тематики (або історичний розвиток економічної думки);

  • в останньому – провести огляд законодавчої бази або навести існуючу класифікацію форм, методів, видів, показників, що діють в Україні в межах тематики роботи, допускається наведення аналізу наявного міжнародного досвіду.

Аналітичний (другий) розділ повинен розкрити сучасний стан проблеми на прикладі вітчизняного підприємства на основі аналізу відповідних показників із застосуванням економіко-математичних методів та певними висновками відносно отриманих результатів. Для розкриття аналітичного розділу необхідне використання не менше 3 підрозділів.

Основні вимоги до написання:

  • в першому підрозділі навести загальну характеристику підприємств, історію розвитку, структуру підприємства, опис видів та обсягів діяльності, ринків збуту продукції, взаємовідносин з основними постачальниками та споживачами продукції; проаналізувати основні техніко-економічні показники діяльності підприємства за період не менше 2 років;

  • в наступних – аналіз показників роботи підприємства в межах теми роботи.

Рекомендаційний (третій) розділ - це пропозиції щодо вдосконалення діяльності підприємства відповідно до напряму дослідження.

Основні вимоги до написання:

  • в першому підрозділі обов’язково відобразити існуючі шляхи покращення діяльності підприємства з розглянутого напрямку, привести власну думку виконавця по вдосконаленню роботи підприємства (шляхи реалізації виявлених резервів);

  • в другому підрозділі навести розрахунок впливу результатів впровадження запропонованого заходу чи виявленого резерву економії ресурсів на конкретний економічний показник діяльності підприємства.

Для розкриття рекомендаційного розділу необхідне використання не менше 2 підрозділів.

Розділ з охорони праці на підприємстві (четвертий розділ) - обґрунтування актуальності питань охорони праці в області досліджуваної теми або досліджуваного підприємства (не менше 5-6 сторінок).

Висновки містять стислий виклад підсумків роботи (загальна кількість, яких повинна бути не менше 2-3 сторінок). Наводяться найбільш важливі положення, які містять оцінку результатів дослідження з точки зору відповідності мети випускної роботи та поставленим у вступі завданням, пропозиції щодо вдосконалення досліджуваного напряму діяльності підприємства.

Список використаних джерел. Необхідна кількість використаних джерел для ВРБ повинна складати не менше ніж 30 джерел. Джерела у списку слід розміщувати в алфавітному порядку прізвищ перших авторів чи заголовків. Приклад оформлення списку використаних джерел наведено у додатку Ж.