Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_2_GidrografichKharakt_-P_Lov_A_I_10_09_11.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.66 Mб
Скачать

4. 2 Густота річкової мережі

Залежно від фізико-географічних умов, в яких розміщується водозбір річки, руслова мережа його має різну розгалуженість. В районах, де ґрунти дуже водопроникні, більша частина атмосферних опадів стікає в русла підземним шляхом, і тому тут руслова мережа розвинена слабо. Низовинні, заболочені та плоскі простори мають меншу густоту річкової мережі. В горах, де опадів набагато більше, ніж на рівнині, а рельєф крутосхилий, густота руслової мережі більша, ніж на рівнинах.

Мірою густоти руслової (річкової, гідрографічної) м е р е ж і є відношення сумарної довжини всіх водотоків будь-якої території, вираженої в кілометрах, до площі цієї території, вираженої в кілометрах квадратних, тобто

, (4. 1)

де ∑І — сума довжин усіх водотоків, м;

F — площа водозбору, м2.

Густота руслової мережі характеризує і середню відстань між суміжними водотоками. Нехай якась територія рівномірно покрита водотоками (включаючи і пересихаючі), і для всієї площі F кількість таких водотоків буде п, а довжина кожного І. Тоді можна вважати, що до кожного водотоку довжиною І буде примикати площа, яка визначається за формулою:

. (4. 2)

Формулу (4. 2) можна переписати так:

. (4. 3)

тоді

. (4. 4)

Величина характеризує середню відстань між водотоками, a середню ширину схилів, з яких вода надходить до водотоків.

5 Річковий басейн

Річковим басейном, або басейном річкової системи, називається територія земної поверхні, включаючи товщу ґрунтів та підґрунтя, звідки дана річкова система або окрема річка отримує водне живлення.

5. 1 Поверхневий і підземний водозбори

Басейн кожної річки включає в себе поверхневий та підземний водозбори. Поверхневий водозбір являє собою площу земної поверхні, з якої води надходять в дану річкову систему або окрему річку. Підземний водозбір утворюють товщі гірських порід, з яких вода надходить у річкову мережу.

Поверхневий водозбір кожної річки відокремлюється від водозбору сусідньої річки вододілом, який проходить по найвищих точках земної поверхні, розміщеної між водозборами сусідніх річок. Звичайно поверхневий і підземний водозбори річок не співпадають. Однак, у зв'язку з тим що визначити межі підземного водозбору дуже важко, майже в усіх розрахунках величину басейну приймають рівною площі поверхневого водозбору, тому не розрізняють терміни «річковий водозбір» і «річковий басейн».

Таке ототожнення площі басейну та поверхневого водозбору може істотно відбитися лише для малих річок і річок, ,які протікають в районах поширення карсту. Абсолютна величина неспівпадання (невідповідності) водозбору і басейну може бути значною, однак у процентному відношенні на великих водозборах вона невелика. На малих водозборах це неспівпадання може бути відносно істотним.

На водозборах, які розміщені на плоских рівнинах, можуть бути значні площі, стік з яких не потрапляє в основну річку, а повністю витрачається на випаровування та живлення підземних вод, що виходять за межі річкового басейну. Такі безстічні ділянки не повинні входити до величини водозбірної площі річки.

Часто треба визначати площу водозбору відносно тих перерізів річок, або так званих замикаючих чи розрахункових створів, де передбачається будівництво гідротехнічних споруд — гребель, гідростанцій та ін. В такому випадку лінію вододілу проводять так, щоб охопити всю площу живлення річки, яка розміщена вище наміченого розрахункового створу.