Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_2_GidrografichKharakt_-P_Lov_A_I_10_09_11.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.66 Mб
Скачать

1. Гідрологія річок

Вода відіграє важливу роль в усіх природних процесах, відбуваються на землі. Безперервний круговорот вологи зумовлює надходження води на континенти; тут вона розчинає і механічно руйнує грунт і гірські породи; формує зовнішній вигляд земної поверхні.

Гідрологія річок є розділом гідрології суші, що вивчає режим річок.

Річкою називається водний потік (водотік), що протікає в природному руслі і живиться водами поверхневого та підземного стоку свого басейну. До річок відносять лише постійні і відносно великі водотоки з площею басейну не менше 50 км2.

Річки можуть впадати в океани, моря або озера. Річка, що впадає в один з таких водних об’єктів, називається головною, а річки, які впадають в неї, - її притоками. Сукупність річок, котрі скидають свої через головну річку в океан, море чи озеро, називається річковою системою або річковою сіткою.

Річки, озера, болота, яри певної території складають гідрографічну сітку цієї території. Отже, річкова сітка є частиною гідрографічної сітки.

Басейни великих річок розташовані переважно в кількох географічних зонах, а їхній гідрологічний режим відрізняється від гідрологічного режиму, властивого кожній географічній зоні окремо, тому він полізональний. Басейни середніх річок розташовуються як правило в межах однієї зони, отже гідрологічний режим їх зональний.

Малі річки теж знаходяться в межах географічної зони проте їхній гідрологічний режим під впливом місцевих умов може суттєво відрізнятися від зонального, і в тому разі він буде азональним.

Закономірні зміни в часі стоку, швидкостей течії рівнів води, похилів водної поверхні називаються водним режимом. Витрати, рівні, швидкості похили – це елементи водного режиму. Знання водного режиму необхідне при вивченні термічного і льодового водного режиму, режиму наносів, гідрохімічного режиму тощо, при проектуванні народногосподарських об’єктів (населених пунктів, мостів, електростанцій тощо.

2. Загальні відомості про річки

На земній поверхні утворюються водотоки, які течуть в пониженнях рельєфу під дією сили тяжіння. Вони утворюються в результаті стікання атмосферних опадів на поверхню землі або за рахунок виходу підземних вод.

Річкою називають водний потік значних розмірів, як правило, постійний (в посушливій зоні на деяких ділянках інколи пересихаючий), який живиться атмосферними опадами із свого водозбору протікає в руслі.

Гідрографічна мережа – це сукупність водотоків та водойм в межах будь – якої території.

При розгляді питань гідрографічних характеристик розрізняють: річкову мережу та річкову систему.

Річкова мережа – це частина руслової мережі, яка складається з чітко виражених русел постійних водотоків.

Річкова система – це сукупність річок, які зливаються разом, і які виносять свої води у вигляді загального потоку.

За розмірами річки звичайно поділяють на великі, середні та малі. Велика річка протікає в межах кількох фізико - географічних зон і режим стоку її відбиває особливості цих зон. Умовно до великих річок відносять рівнинні річки з водозбірною площею понад 50 тис. км2. До малих річок належать річки з постійним або короткочасно переривчастим стоком. Умовно до них відносять рівнинні річки з площею водозбору від 1 до 2 тис. км2. Середні річки звичайно протікають в межах однієї фізико-географічної зони і стік їх формується у відносно однорідних умовах цієї зони; русло добре врізане та дренує підземні води. Площа водозбору цих річок — від 2 до 50 тис. км2.

Залежно від умов формування і режиму стоку води розрізняють річки рівнинні, гірські, болотні, карстові та озерні.

Болотні річки — це річки, які протікають по болоту або мають в межах свого водозбору значні заболочені простори.

Карстові річки живляться повністю або значною мірою водою з карстових горизонтів.

Карстові озера утворились в результаті хімічної діяльності поверхневих і підземних вод.

Озерні річки — це річки, які витікають із озер або протікають через них.

Відповідно до Водного Кодексу України категорія річки за розміром залежить від площі водозбору, природної зони та умов гідрологічного режиму.

Необхідно відзначити, що базис ерозії річки залежить від відміток рівня води водоприймача.