Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1 Організація торгівлі як галузь знань.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
841.38 Кб
Скачать

1.4. Зв´язок з іншими дисциплінами

«Організація торгівлі» є самостійною прикладною дисципліною професійного спрямування. Тому вона тісно пов'язана як із загальнотеоретичними, так і приклад­ними науками.

Методологічно найбільш помітно впливає на «Організацію торгівлі» фундамен­тальна дисципліна «Теорія систем». Саме під впливом цієї дисципліни формуються філософія організації, закони, загальні принципи, механізми організаційної діяль­ності.

Теоретичним фундаментом «Організації торгівлі», безперечно, є «Теорія органі­зації», яка формує теоретичні засади даної дисципліни, визначає терміни, категорії, наукові інструменти, формулює найважливіші теоретичні положення.

Нова прогресуюча дисципліна, яка посилює вплив на характер і зміст «Органі­зації торгівлі» є «Синергетика». Вона збагачує «Організацію торгівлі» ідеями не­стійкої нелінійної динаміки в організаційних системах, самоорганізації, методоло­гічними підходами створення кумулятивного позитивного ефекту, новими теоре­тичними положеннями, надзвичайно цінними в умовах структурної перебудови і диверсифікації торгівлі.

Об'єкт і предмет даної дисципліни зумовлює переважно її економічний зміст, тому «Організація торгівлі» базується на економічних теоріях, використовує еко­номічні методи, економічні механізми і важелі впливу, зіставляє організаційну та економічну ефективність. У цьому плані «Організація торгівлі» пов'язана з «Еко­номічною теорією», «Економікою підприємства», іншими економічними дисциплі­нами.

Із суміжних дисциплін «Організація торгівлі» найбільш тісно пов'язана з «Ко­мерційною діяльністю на ринку товарів та послуг» та «Технологією торгових про­цесів». Організаційна діяльність, організаційні дії переважно спрямовані на активі­зацію комерційної діяльності, прискорення процесу товарно-грошового обміну, вдосконалення й оптимізацію комерційних та торгово-технологічних процесів, під­вищення ефективності комерційної діяльності.

Слід особливо наголосити на взаємозв'язку «Організації торгівлі» з «Теорією управління» і «Менеджментом». Ці дисципліни не тільки взаємопов'язані, а й взає- мообумовлені внаслідок інтеграції знань. «Організація торгівлі» широко викорис­товує принципи і методи управління, управлінські схеми і моделі, специфічні ме­ханізми управління організаційною діяльністю. Ще ширшим є діапазон інструментів, позичений управлінням у організації. Варто особливо підкреслити, що відносно управління організація є основою для реалізації управлінських рішень.

«Організація торгівлі» у своїй практичній діяльності потребує відповідних умов — правових, фінансово-економічних, соціальних. Тому дана дисципліна тісно пов'язана з такими дисциплінами, як «Цивільне право», «Господарське право», «Комерційне право», «Фінанси і кредит».

Традиційно «Організація торгівлі» пов'язана з «Математикою», «Статистикою», «Економетрією» в тій частині, де потрібний математичний апарат для моделюван­ня, оптимізації, аналізу, оцінки рівня організаційної діяльності.

Таким чином, «Організація торгівлі» взаємопов'язана і взаємообумовлена вель­ми широким колом дисциплін.