Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1 Організація торгівлі як галузь знань.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
841.38 Кб
Скачать

іих характеристик організаційної структури при суттєвих змінах внутрішнього і зовнішнього середовища.

Динаміка властива організаційній діяльності, яка спрямована на реалізацію функцій торгівлі, забезпечення торгово-оперативних, торгово-технологічних, комер­ційних, інших процесів, характерних для торгівлі.

Для більш повного розкриття сутності організації торгівлі важливо визначити, що є об'єктом, а що — предметом цієї науки з тим, щоб установити, чим вона за­ймається і які явища і процеси вивчає.

Об'єктом вивчення організації торгівлі є сфера торгівлі як цілісна соціа­льно-економічна система та складові її організаційної структури. Предме­том організації торгівлі є відносини і зв'язки, що зумовлюють взаємодію внутрішніх елементів системи, а також процеси і дії організуючої спрямо­ваності.

Зі врахуванням змісту і характеру об'єкта та предмета організації торгівлі доці­льно розмежувати її призначення і функції відносно суміжних дисциплін, насампе­ред «Теорії організації» і «Теорії управління». Це дозволить уникнути підмін і змі­шування понять і категорій, що нерідко трапляється в науковій, навчальній літературі, а також на практиці.

Теорія організації— фундаментальна наука. Вона вивчає закони, загальні принципи функціонування і розвитку організаційних відносин у природі та суспі­льстві і сумісна з будь-якою системою, яка має складну організацію. Організація ж торгівлі є похідною, прикладною наукою, яка базується на теоретичних засадах організації, використовуючи її загальні категорії для практичної організаційної діяльності.

Що стосується «Організації торгівлі» і «Теорії управління», то тут співвідно­шення інші.

Категорія «організація» використовується в теорії управління як процес моде­лювання і проектування структури управління. Крім того, з поняттям організації в «Теорії управління» тісно пов'язане впорядкування ієрархічних взаємозв'язків, по­діл повноважень, відповідальності, розподіл обов'язків по вертикалі. Але найчасті­ше під організацією в контексті Теорії управління розуміють функцію управління щодо забезпечення виконання управлінських рішень. Таким чином, мета організації в управління полягає в тому, щоб підтримати систему в установлених значеннях конкретних параметрів. Організація ж є заходом упорядкованості системи і чинни­ком взаємодії всіх структурних елементів для досягнення цілей системи. Отже, очевидно, що організація торгівлі є більш загальним і широким поняттям, ніж управління торгівлею.

1.2. Організація торгівлі як навчальна

Дисципліна та її еволюція ❖ Етапи дисципліни ❖

Організація торгівлі як галузь знань пройшла кілька етапів у процесі формування і становлення. Ще 1939 році проф. В. Виноградов і Ю. Лівшиц сформулювали засади, обґрунтували теоретичні основи організації торгівлі і виклали їх у підручнику «Організація і техніка радянської торгівлі».

У 50-х роках В. Виноградов і Г. Орлов поглибили деякі аспекта організації у підручнику «Організаційна побудова радянської торгівлі». Пізніше (1956 р.) за ре­дакцією проф. С. Серебрякова вийшла фундаментальна праця «Організація радян­ської торгівлі», де було відображено багато нових теоретичних положень і методо­логічних підходів. За цим підручникам навчалися кілька поколінь студентів торговельних вузів.

Особливості організації державної і кооперативної форм торгівлі обумовили по­яву підручника «Організація і техніка радянської кооперативної торгівлі» (1966 р.) за редакцією проф. С. Сіденко. У цій праці комплексно розглядалися питання орга­нізації кооперативної торгівлі та громадського харчування, заготівель, тому підруч­ник широко використовувався у навчальному процесі кооперативних вищих навча­льних закладів СРСР.

Спеціалізація організації торгівлі ще більше поглибилась з виходом підруч­ників В. Бурмістрова «Організація торгівлі непродтоварами» (1982 р.) та «Орга­нізація торгівлі продтоварами» (1989 р.) за редакцією П. Г. Гончарова. В умовах глибокої спеціалізації державної торгівлі така диференціація організації виправ­дала себе. Однак для сільської торгівлі з величезною кількістю змішаних крам­ниць і універсальних оптових баз потрібен був інший підручник. І він з'явився 1974 року — «Організація радянської кооперативної торгівлі» (автор — проф. Ш. Опельбаум).

Наприкінці 80-х років позначився новий поворот у розвитку організації тор­гівлі як галузі знань — її інтеграція з іншими науками, передусім з економікою та управлінням. Було випущено кілька «комбінованих» підручників та посібни­ків: «Економіка, організація і планування кооперативної торгівлі» за редакцією проф. А. Фрідмана, «Торговельна справа: економіка і організація» за редакцією проф. JI. Брагіна та проф. Т. Данько. У цих працях в різних співвідношеннях співіснували фрагменти різних наук, мало пов'язаних теоретично і практично між собою.

Такі конгломерати не збагатили ні економіку, ні управління, не кажучи вже про організацію торгівлі, яка «розчинилася» у середовищі невластивих їй законів, принципів, правил, підходів. Тому були потрібні нові пошуки, які привели до створення сучасного, ринково спрямованого підручника «Організа­ція торгівлі» (автор В. Єгоров), де розглядаються питання суто організації тор­гівлі.

.

Таким чином в Україні на сучасному етапі організація торгівлі як галузь знань має фрагментарний характер. Її елементи розпилені по різних навчальних дисцип­лінах і малопомітні у теоретичному та практичному плані. Отже, не викликає сум­ніву потреба оформлення цілісної системи знань у фундаментальному фаховому підручнику.