Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 Досл. роботи сист запал.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

7.2.9 Діагностика з допомогою мотор-тестера систем прямого dis запалення

Деякі двигуни оснащуються DIS системами запалення з котушками, встановленими безпосередньо над свічками запалення (рис. 7.16).

Рисунок 7.16 – Система прямого DIS запалення

Передачу струму високої напруги від котушки до свічки запалення, яка розташована під котушкою запалення, забезпечує високовольтний ковпак, а до свічки запалення її парного циліндра – високовольтний дріт. Зустрічаються також і автомобільні двигуни, де такі котушки запалення об'єднані в один блок.

По вторинній напрузі системи прямого DIS запалення діагностуються аналогічно звичайним системам DIS запалення. Але, у корпус такої котушки запалення може бути вбудований силовий каскад управління первинною обмоткою котушки, через що знімання осцилограми напруги на первинній обмотці котушки може бути неможливим, що, в свою чергу, робить неможливим діагностику системи запалення по первинній напрузі.

1 - точки знімання сигналу за допомогою накладних ємнісних пластин; 2 - точка знімання синхронізуючого сигналу першого циліндра; 3 - точки під'єднання до котушок запалення; 4 - АКБ; 5 - вимикач запалення; 6 - індивідуальні котушки запа-лення; 7 - датчик частоти обертання та положення колінвалу; 8 - датчик положення розподільного валу; 9 - свічки запален-ня; 10 - блок управління двигуном; 11 - точка під'єднання щупа до датчика частоти обертання колінчастого валу; 12 - точка під'єднання щупа до датчика положення розподільного валу; 13 - подавлюючий діод EFU; 14 - точки знімання сигналу за допомогою ємнісних кілець.

Рисунок 7.17 – Схема електронної системи індивідуального запалення

7.2.10 Діагностика з допомогою мотор-тестера систем індивідуального запалення

Система запалення з індивідуальними котушками (рис. 7.17) — сучасна система запалення, в якій кожна свічка запалення обслуговується окремою котушкою запалення. Порядок підключення для діагностики систем індивідуального запалення зображений на рис. 7.18. Типові осцилограми сигналів DIS запалення наведені на рис. 7.19-7.20.

Рисунок 7.18 – Схема підключення високовольтних датчиків до системи індивідуального запалення

1 - початок накопичення енергії в магнітному полі котушки запалення (момент відкриття силового транзистора комутатора); 2 - початок переходу комутатора в режим обмеження струму в первинному ланцюзі (після досягнення струму в первинній обмотці котушки запалення рівного близько 8 А, комутатор переходить в режим обмеження струму на цьому рівні); 3 - пробій іскрового проміжку між електродами свічки запалення і початок горіння іскри (момент закриття силового транзистора комутатора); 4 - ділянка горіння іскри; 5 - кінець горіння іскри і початок затухаючих коливань.

Рисунок 7.19 – Осцилограма імпульсу високої напруги системи індивідуального запалення одержана

За допомогою накладної пластини

В більшості випадків котушки запалення встанов-люються безпосередньо над свічками запалення. При подачі напруги на первинну обмотку котушки запалення, через обмотку починає текти електричний струм, що викликає різку зміну магнітного потоку в сердечнику котушки. За рахунок цього у вторинній обмотці індукується напруга протилежної полярності щодо індукованої високої напруги при перериванні струму в первинній обмотці. Оскільки швидкість наростання струму в первинній обмотці відносно невелика, індукована напруга також відносно незначна і знаходиться в діапазоні 1-2 kV, але при певних обставинах цього достатньо для виникнення іскрового розряду між електродами свічки запалення і запалювання робочої суміші. Щоб уникнути пошкоджень двигуна, утворення іскрового розряду на свічці запалення повинне бути виключене. У системах інди-відуального запалення появі розряду між електродами свічки запалення при подачі напруги на первинну обмотку котушки запалення запобігає подавлюючий діод EFU, включений послідовно в ланцюг вторинної обмотки котушки запалення. У зв'язку з наявністю діода EFU в ланцюзі вторинної обмотки котушки запалення осцилограма імпульсу високої напруги на свічці запалення значно відрізняється від осцилограми імпульсу високої напруги на вторинній обмотці котушки запалення.

Для проведення діагностики системи індивідуального запалення по первинній напрузі, необхідно по черзі зняти осцилограми напруги на управляючих виводах первинних обмоток індивідуальних котушок запалення. У корпус індивідуальної котушки запалення може бути вбудований силовий каскад управління первинною обмоткою котушки, через що знімання осцилограми напруги на первинній обмотці котушки може бути неможливе, що робить неможливим діагностику системи запалення по первинній напрузі. У деяких варіантах виконання індивідуальних котушок запалення електричне поле вторинної обмотки котушки конструктивно екрановане, унаслідок чого знімання сигналу із застосуванням накладних пластин місткостей неможливе. Діагностика таких котушок запалення переважно проводиться по осцилограмі первинної напруги. Якщо в корпус індивідуальної котушки запалення вбудований силовий каскад управління первинною обмоткою котушки, знімання осцилограми напруги на первинній обмотці котушки неможливе, що робить неможливим діагностику системи запалення по первинній напрузі.

У такому випадку для знімання осцилограми високої напруги на свічках запалення можна використовувати ємнісні кільця в кількості рівній кількості циліндрів двигуна. Але при цьому потрібно пам'ятати, що через наявність діода EFU в ланцюзі вторинної обмотки котушки індивідуального запалення, осцилограма імпульсу високої напруги на свічці запалення значно відрізняється від осцилограми імпульсу високої напруги на вторинній обмотці котушки запалення (рис. 7.20).

У зв'язку з наявністю діода EFU в ланцюзі вторинної обмотки котушки індивідуального запалення, осцилограма імпульсу високої напруги на свічці запалення значно відрізняється від осцилограми імпульсу високої напруги на вторинній обмотці котушки запалення. На осцилограмі імпульсу високої напруги індивідуального запалення на свічці запалення, не видно процеси накопичення енергії в магнітному полі котушки запалення і затухаючі коливання у вторинній обмотці котушки.