Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗЕД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

3. Етапи виконання курсової роботи

Виконання курсової роботи складається з таких основних етапів:

1) вибір та затвердження теми курсової роботи;

2) складання і затвердження плану курсової роботи;

3) підбір і вивчення літератури;

4) проведення досліджень, написання й оформлення курсової роботи;

5) рецензування і захист роботи.

Перший етап − вибір та затвердження теми курсової роботи. Вибір теми здійснюється на основі тематики курсових робіт, яка розробляється, щорічно оновлюється і затверджується на засіданні кафедри. В одній академічній групі теми не повинні повторюватися.

Другий етап − складання і затвердження плану курсової роботи є важливим етапом її підготовки. План розроблення теми розкриває її зміст, вказує на напрям пошуку розв’язання поставлених завдань. Підготовка до складання плану розпочинається в процесі ознайомлення з основною літературою до теми дослідження. Добре складений план курсової роботи сприяє правильному і цілеспрямованому вивченню літературних джерел, орієнтує студента при написанні тексту роботи. Приклад плану курсової роботи міститься в додатку В.

Студент складає проект плану виконання курсової роботи і подає його викладачеві. Погоджений з ним та затверджений план є основою для підготовки і написання курсової роботи. При виконанні роботи може виникнути необхідність уточнення плану роботи. Такі зміни слід погодити з викладачем.

Третій етап − підбір і вивчення літератури. Цей етап виконується студентом самостійно. Він передбачає перегляд навчальних посібників і підручників, пошук і вивчення фундаментальних наукових праць, монографічних видань, брошур, статей періодичних видань, що були опубліковані за темою дослідження. Ураховуючи ті сучасні процеси та стрімкі зміни, що відбуваються як у світовій економіці, так і в соціально-економічному житті України, необхідно критично підходити до вибору літератури, надаючи перевагу виданням останніх кількох років. Особливо це стосується періодичних видань, перелік яких наведений у списку літератури. Обов’язково слід використовувати офіційні матеріали: Закони України, Постанови Кабінету Міністрів та Верховної Ради, Укази Президента, стратегічні та програмні документи, статистичні дані, що містяться в статистичних збірниках, дані офіційних сайтів, наведених у списку літератури.

Усі опрацьовані літературні джерела включаються до списку використаної літератури. У курсовій роботі обов’язково мають бути посилання на використані джерела. Не допускається дослівне запозичення опрацьованої літератури без відповідного посилання на неї. У курсовій роботі мають бути власні міркування, оцінки, критичні зауваження студента.

Головним завданням четвертого етапу − проведення досліджень, написання й оформлення курсової роботи − є написання тексту курсової роботи відповідно до затверджених тем та плану. Студент має ґрунтовно ознайомитися з теоретичними засадами обраної проблематики, на підставі аналізу літературних джерел узагальнити існуючі підходи та обґрунтувати методичний фундамент своїх досліджень. За допомогою цього інструментарію та загальновідомих сучасних прийомів і методів аналізу проводиться діагностика об’єкта дослідження під кутом зору обраної теми та визначаються наявні проблеми і причини їх виникнення. Це, у свою чергу, є основою для розробки та обґрунтування альтернативних пропозицій щодо усунення проблем і визначення найбільш доцільного шляху їх вирішення.

Результати проведених досліджень викладаються у певній послідовності, що відповідає наведеній структурі курсової роботи, і оформлюються згідно із встановленими вимогами.

П’ятий етап − рецензування і захист роботи. Завершена і підписана студентом курсова робота здається для перевірки на кафедру (науковому керівникові) у встановлені графіком навчального процесу і визначені в завданні терміни. При підготовці роботи студент повинен мати на увазі, що вона оцінюється не тільки за змістом, але й за відповідністю науковому стилю викладення матеріалу, наявністю помилок і редакційних погрішностей, правильністю та якістю оформлення.

Курсову роботу рецензує науковий керівник. У рецензії робиться її загальна оцінка, відзначаються позитивні сторони і недоліки виконаної роботи, даються рекомендації щодо ліквідації виявлених недоліків і повнішого розкриття теми курсової роботи. Керівник при перевірці роботи на полях робить свої зауваження, відмічає помилки, недоліки і мовні погрішності.

Після перевірки роботи науковий керівник робить запис на титульному аркуші: «Допускається до захисту». Незадовільно виконана робота має бути відправлена на доопрацювання і перероблена студентом згідно з вказівками керівника. Перевірена курсова робота разом з відміткою про допуск (не допуск) до захисту передається студентові. Студент допрацьовує роботу згідно з вказівками викладача і готується до захисту. Якщо курсова робота подається на перевірку вдруге, до неї обов’язково має додаватися попередня робота і рецензія.

Дата і час захисту курсової роботи визначається рішенням кафедри на підставі графіку навчального процесу. Для захисту студентами курсової роботи створюється комісія зі складу викладачів кафедри міжнародної економіки. Склад комісії визначає завідувач кафедри.

На захисті студент має розкрити основний зміст роботи, продемонструвати знання з теоретичних та практичних аспектів вивченої проблеми, обґрунтувати свою точку зору, а також відповісти на питання, що поставлені членами комісії.

Курсова робота оцінюється за критеріями:

– самостійності виконання;

– логічності та деталізації плану;

– повноти й глибини розкриття теми;

– якості проведеного аналізу з використанням сучасних методів та ЕОМ;

– використання цифрової інформації та відображення практичного досвіду;

– наявності ілюстрацій (таблиць, рисунків, схем тощо);

– кількості використаних джерел (не менше п’ятнадцяти);

– наявності конкретних пропозицій та грамотних висновків;

– якості оформлення;

– володіння матеріалом під час захисту курсової роботи.

Кращі курсові роботи можуть служити основою для виступу з доповіддю на засіданні наукових гуртків, наукових студентських конференціях, або бути представлені на різних конкурсах.