Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗЕД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Рекомендована структура курсової роботи:

титульний аркуш;

Індивідуальне завдання;

зміст роботи;

вступ;

перший (теоретичний) розділ;

Другий (аналітичний, проектний) розділ;

висновки (заключна частина);

Список використаної літератури;

додатки (таблиці, схеми, графіки, діаграми, звітність підприємства тощо).

Титульний аркуш курсової роботи (Додаток Б) повинен містити найменування вищого навчального закладу, в якому виконана робота; назву факультету; назву кафедри; шифр і найменування напряму підготовки; тему курсової; прізвище, ім’я, по-батькові автора; науковий ступінь, учене звання, прізвище, ім’я та по-батькові наукового керівника; місто й рік захисту роботи.

Індивідуальне завдання (Додаток В) видається керівником курсової роботи, де дається план роботи і вказується, що необхідно виконати й у який термін.

Зміст (Додаток Г) подають на початку роботи. В ньому записуються назви всіх розділів і підрозділів (параграфів) із зазначенням початкових сторінок. Зміст роботи має відображати суть теми, її складність та логіку дослідження і може займати 1–1,5 сторінки.. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими і зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов’язаними з назвою роботи, але не повторювати її.

У вступі (2–3 сторінки) подається наукове обґрунтування актуальності і значення обраної теми; формулюються мета, завдання, об’єкт і предмет дослідження; наводиться перелік використаних методів дослідження.

Актуальність теми і доцільність роботи обґрунтовують шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв’язаннями проблеми.

Формулюють мету роботи та завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як «Дослідження...», «Вивчення...», оскільки ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Об’єкт дослідження це процес або явище, обране для вивчення. Предмет дослідження міститься в межах об’єкта. Об’єкт і предмет дослідження співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага студента, оскільки предмет дослідження відображає тему курсової, визначену на титульному аркуші.

Методи дослідження. Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати їх слід не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно, визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

Основна частина курсової роботи складається з 2-х розділів, а також підрозділів. Кожний розділ починають з нової сторінки. У кінці кожного розділу формулюють висновки. В огляді літератури студент окреслює основні етапи розвитку наукової думки за своєю проблемою. Загальний обсяг огляду та цитування літератури не повинен перевищувати 20 % обсягу основної частини курсової роботи.

Перший розділ (10–15 сторінок) структурно складається з 2–3 підрозділів. У ньому викладаються основні теоретичні положення теми, проводиться аналіз різноманітних поглядів (у т.ч. і власних) на ті чи інші аспекти, виявляються проблеми, що потребують розв’язання в теоретичному, методичному та прикладному плані, дається огляд спеціальної зарубіжної літератури (що видана іноземною мовою) із наголосом на сучасних працях провідних учених і практиків з відповідної теми.

У другому розділі (15–20 сторінок) студент повинен виконати ґрунтовний аналіз фактичного стану досліджуваної проблеми виключно на матеріалах обраного об’єкта.

У цьому розділі можна виділити 3–4 підрозділи, що містять загальну організаційно-економічну характеристику підприємства, аналіз і оцінку конкретних сфер діяльності об’єкта дослідження та середовища, що його оточує. Розділ повинен бути максимально насиченим факторологічною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), яка відображає як результати діяльності організації за останні 2–3–5 років, так і характеризує середовище діяльності компанії, його зміни та розвиток. На основі вивчення, обробки та узагальнення аналітичних матеріалів студент повинен виявити вплив позитивних і негативних чинників, установити причини недоліків, оцінити можливості підприємства (організації) щодо підвищення ефективного розвитку тих чи інших напрямків зовнішньоекономічної економічної діяльності. Даний розділ повинен містити обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі. Однією з ознак високої якості курсової роботи є застосування економіко-математичних методів та ЕОМ як під час аналізу, так і при обґрунтуванні запропонованих заходів.

Висновки є завершальною частиною курсової роботи. Вона містить стислий виклад зроблених оцінок та узагальнень під час аналізу, практичні рекомендації автора з вирішення поставлених у вступі завдань. Ознайомлення з текстом висновків повинно сформувати у читача уявлення про ступінь реалізації автором курсової роботи поставленої мети та завдань. Обсяг висновків складає 2–4 сторінки.

Список використаної літератури включає складений за чинними правилами перелік використаних літературних джерел (Додаток Д). Список використаних джерел слід розміщувати в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків.

У додатки А, Б, В, Г, Д тощо виносяться громіздкі таблиці і графіки допоміжного характеру, блок-схеми. Для повноти сприйняття курсової роботи до додатків доцільно вносити допоміжний матеріал:

  • проміжні математичні доведення, формули та розрахунки;

  • таблиці допоміжних цифрових даних;

  • інструкції та методики, опис алгоритмів і програм розв’язання задач з використанням комп’ютерних технологій, розроблених у ДРМ;

  • допоміжні ілюстрації.

У додатках також розміщується статистична і фінансова звітність підприємств, організацій, установ, звітні дані регіональних органів влади (облдержадміністрації, статистичного управління, державної податкової адміністрації та інших).