Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції1.2 теми.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
184.32 Кб
Скачать

Тема 2. Бухгалтерський баланс.

  1. Поняття про бухгалтерський баланс

  2. Структура бухгалтерського балансу

  3. Зміст статей балансу

  4. Методичні прийоми балансового узагальнення у бухгалтерському обліку

  5. Обліково – аналітичні процедури балансового узагальнення

1. Поняття про бухгалтерський баланс

Бухгалтерський баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання та власний капітал.

Бухгалтерський баланс будується у вигляді двосторонньої таблиці. У лівій частині балансу, що називається активом, показують склад і розміщення майна підприємства, а в правій, що називається пасивом, - джерела утворення майна та його цільове призначення.

Актив і пасив балансу складається з окремих статей, кожна з яких відображає величину певного економічного однорідного виду майна або його джерел.

До активу балансу входять статті, що відображають: нематеріальні активи, довгострокові фінансові інвестиції, які обліковуються за методами участі в капіталі інших підприємств, виробничі запаси, готову продукцію, товари, грошові кошти та їх еквіваленти в національній та іноземних валютах, витрати майбутніх періодів, до пасиву – статті, що відображають власний капітал, зокрема статутний капітал, додатково вкладений капітал, нерозподілений прибуток, забезпечення наступних витрат і платежів, довгострокові та поточні зобов’язання, доходи майбутніх періодів.

Загальні підсумки активу і пасиву балансу повинні бути рівні між собою. Це обов’язкова умова правильності його складання. Рівність підсумків активу і пасиву балансу зумовлена тим, що в обох його частинах відображено у вартісному вимірнику одне і те ж саме майно підприємства, тільки згруповане за різними ознаками: в активі – за складом і розміщенням, в пасиві – за джерелами утворення і цільовим призначенням.

Підсумок активу не може бути більшим або меншим за підсумок пасиву, оскільки загальна вартість майна господарства завжди повинна дорівнювати сумі тих джерел, за рахунок яких воно утворене. Це і є основною властивістю балансу: підсумок активу повинен дорівнювати підсумку пасиву. Відсутність рівності підсумків активу і пасиву балансу свідчить про наявність помилок, допущених в облікових записах або при складанні самого балансу.

Розділ балансу – це сукупність статей активу і пасиву бухгалтерського балансу, які об’єднано в економічно однорідні групи господарських засобів та джерел їх утворення.

Особливістю бухгалтерського балансу, поряд з іншим, є вміст інформації про господарські засоби і джерела їх утворення як на початок звітного періоду, так і на кінець звітного періоду.

Зміст і форма балансу визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 “Баланс”.

Стандартом визначено, що норми цього Положення застосовуються до балансів підприємств, організацій та інших юридичних осіб усіх форм власності (крім банків і бюджетних установ).

2. Структура бухгалтерського балансу

ПСБО 2 “Баланс” затвердило структуру балансу за якою підприємства мають звітуватись. Структура балансу складається з розділів у активі і пасиві.

Актив.

І. Необоротні активи.

ІІ. Оборотні активи.

ІІІ. Витрати майбутніх періодів.

Пасив.

І. Власний капітал.

ІІ. Забезпечення майбутніх витрат і платежів.

ІІІ. Довгострокові зобов’язання.

ІV. Поточні зобов’язання.

V. Доходи майбутніх періодів.

Активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до одержання економічних вигод у майбутньому.

Розділи балансів об’єднують економічно однорідні за своїм складом групи коштів підприємства і складаються з окремих статей. Кожний економічно однорідний показник відображений в окремому рядку у розділі балансу називається статтею балансу.

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на певну дату.

Підсумок даних по всіх розділах балансу називається валютою балансу.

3. Зміст статей балансу

І розділ Активу Балансу “Необоротні активи”.

У статті “Нематеріальні активи” відображається вартість об’єктів, які віднесені до складу нематеріальних активів згідно з відповідними положеннями (стандартами). У цій статті наводяться окремо первісна та залишкова вартість нематеріальних активів, а також нарахована у встановленому порядку сума зносу. Залишкова вартість визначається як різниця між первісною вартістю і сумою зносу.

У статті “Незавершене будівництво” показується вартість незавершеного будівництва, що здійснюється для власних потреб підприємства.

У статті “Основні засоби” наводиться вартість власних та отриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів і орендованих цілісних майнових комплексів. У цій статті також наводиться вартість інших необоротних матеріальних активів. У цій статті наводиться окремо первинна вартість, сума зносу та залишкова вартість

У статті “Довгострокові фінансові інвестиції” відображаються фінансові інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь який момент.

Фінансові інвестиції – це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку за рахунок відсотків, дивідендів, зростання вартості капіталу або отримання інших вигод для інвестора.

У статті “Довгострокова дебіторська заборгованість” показується заборгованість фізичних і юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після 12 місяців з дати балансу.

Операційний цикл – це проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції або товарів і послуг.

У статті “Відстрочені податкові активи” відображається сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки.

ІІ розділ Активу Балансу “Оборотні активи”.

У статті “Виробничі запаси” показується вартість запасів сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, запасних частин, тари, будівельних матеріалів та інших матеріалів, призначених для споживання в ході нормального операційного циклу.

Запаси – активи, які зберігаються для продажу за умови звичайної господарської діяльності, або знаходяться в процесі виробництва, або призначені для споживання у виробничому процесі чи при наданні послуг.

У статті “Тварини на вирощуванні та відгодівлі” відображається вартість: дорослих тварин.

У статті “Незавершене виробництво” показуються витрати на незавершене виробництво і незавершені роботи.

У статті “Готова продукція” показуються запаси виробів на складі, обробка яких закінчена та які пройшли випробування, приймання, укомплектовані згідно з умовами договорів із замовниками і відповідають технічним вимогам і стандартам. Продукція, яка не відповідає наведеним вимогам, та роботи, які не прийняті замовником, показуються у складі незавершеного виробництва.

У статті “Векселі одержані” показується заборгованість покупців, замовників та інших дебіторів за виконані роботи, надані послуги, яка забезпечена векселями.

У статті “Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги” відображається заборгованість покупців або замовників за надані їм продукцію, товари, роботи або послуги.

У статті “Інша поточна дебіторська заборгованість” показується заборгованість дебіторів, яка не може бути включена до інших статей дебіторської заборгованості та яка відображається у складі оборотних активів.

У статті “Поточні фінансові інвестиції” відображають фінансові інвестиції на строк, що не перевищує один рік, які можуть бути вільно реалізовані в будь – який момент.

У статті “Грошові кошти та їх еквіваленти” відображаються кошти в касі, на поточних та інших рахунках у банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти грошових коштів. У цій статті окремо наводяться кошти в національній та іноземній валюті.

У статті “Інші оборотні активи” відображаються суми оборотних активів, які не можуть бути включені до наведених вище статей.

ІІІ розділ Активу Балансу “Витрати майбутніх періодів”

У складі витрат майбутніх періодів відображаються витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів.

І розділ Пасиву Балансу “Власний капітал”.

У статті “Статутний капітал” наводиться зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які не є внеском власників до капіталу підприємства.

У статті “Пайовий капітал” наводиться сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, що передбачена установчими документами.

У статті “Додатковий вкладений капітал” акціонерні товариства показують суму, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість.

У статті “Резервний капітал” наводиться сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів, за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.

У статті “Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)” відображається сума прибутку або сума непокритого збитку.

У статті “Вилучений капітал” господарські товариства відображають фактичну собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників.

ІІ розділ Пасиву Балансу “Забезпечення наступних витрат і платежів”.

У складі забезпечень наступних витрат і платежів відображаються нараховані у звітному періоді майбутні витрати та платежі (витрати на оплату майбутніх відпусток, гарантійні зобов’язання), величина яких на дату складання Балансу може бути визначена тільки шляхом попередніх (прогнозних) оцінок, а також залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень, які отримані з бюджету та інших джерел.

ІІІ розділ Пасиву Балансу “Довгострокові зобов’язання”.

У статті “Довгострокові кредити банків” показується сума заборгованості підприємства банкам за отриманими від них позиками, яка не є поточним зобов’язанням.

Довгострокові зобов’язання – всі зобов’язання, які не є поточними.

Поточні зобов’язання – зобов’язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом 12 місяців починаючи з дати балансу.

У статті “Відстрочені податкові зобов’язання” показується сума податків на прибуток, що підлягають сплаті в майбутніх періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки.

У статті “Інші довгострокові зобов’язання” показується сума довгострокових зобов’язань, які не можуть бути включені до інших статей розділу “Довгострокові зобов’язання”.

ІV розділ Пасиву Балансу “Поточні зобов’язання”.

У статті “Короткострокові кредити банків” відображається сума поточних зобов’язань підприємства перед банками за отриманими від них позиками.

У статті “Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги” показується сума заборгованості постачальникам і підрядникам за матеріальні цінності, виконані роботи та отримані послуги.

У статті “Поточні зобов’язання за одержаними авансами” відображається сума авансів, одержаних від інших осіб у рахунок наступних поставок продукції, виконання робіт.

У статті “Поточні зобов’язання зі страхування” відображається сума заборгованості за відрахуваннями до Пенсійного фонду, на соціальне страхування.

У статті “Поточні зобов’язання із розрахунків з бюджетом” показується заборгованість підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]