Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка юр.пс..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
185.34 Кб
Скачать

3.3. Методична розробка щодо виконання контрольної роботи.

Нижченаведений перелік тем є рекомендований. Студенту надається право при виборі теми контрольної роботи виходити зі свого інтересу до тієї чи іншої теми та власного бачення даної проблеми і по своєму формувати зміст праці. При виборі теми необхідно враховувати можливість доступу студента до джерел літератури.

Підготовка роботи повинна починатись із глибокого засвоєння теми, питань теми на рівні навчальної, наукової та періодичної літератури. При необхідності рекомендується звертатись за консультацією на кафедру прикладної психології і до інших спеціалістів. Лише після цього слід приступити до письмового викладення питань конкретної теми. При написанні роботи варто звернути увагу на її оформлення яке повинно бути акуратним і містити:

Загальний обсяг контрольної роботи повинен бути не менше (0,5 друкованого аркушу) – 12-15 сторінок рукопису. При виконанні роботи машинописним шляхом обсяг роботи повинен складати не менш як 10 сторінок, при полуторному інтервалі, 14 кеглі, шрифті Times New Roman, та параметрах сторінки: праве поле – 10 мм, всі інші поля 20мм. Втім якщо нема змоги виконати роботу на комп`ютері чи друкарській машинці варто написати її від руки.

Для підготовки контрольної роботи необхідне більш поглиблене вивчення літератури, включаючи додаткову. Контрольна робота повинна продемонструвати знання і розуміння обраної студентом теми. Особлива увага повинна бути приділена репрезентації джерел, з якими працював студент. Слід звернути увагу як на загальну грамотність, так і на спеціальні правила зазначення використаних джерел: автор, назва роботи, місце її опублікування, конкретна сторінка.

Переглядаючи літературу, слід спочатку зупинитися на першоджерелах та монографіях, бажано останніх років видання. Потім можна звернутися до журнальних статей, словників, енциклопедій. Найдоступнішим та найпоширенішим методом пошуку літератури вважається бібліотечний каталог (алфавітний і систематичний). В алфавітному каталозі необхідну книгу шукають або за її назвою, або за прізвищем її автора. У систематичному – за тематичним принципом. Тут можна підібрати літературу із конкретної теми.

Під час роботи над книгою неможливо запам'ятати усе прочитане, тому необхідно стисло законспектувати ті положення, які торкаються теми. Конспект може бути викладенням суті прочитаного, може містити в собі власні міркування та ідеї, а може бути у вигляді дослівних виписок, що мають безпосереднє відношення до теми, яка вивчається. В останньому випадку слід помічати джерело та сторінку, оскільки в подальшій роботі виписка може бути використана у вигляді цитати. У цілому після роботи із книгою студент повинен мати загальне уявлення про її зміст, правильно зрозуміти думки автора, відібрати все найбільш цінне відповідно до мети своєї роботи. Для цього важливо виділити ключові поняття, проблеми, питання навколо яких буде будуватися розкриття теми. Наводячи різні точки зору з того чи іншого питання, слід демонструвати власну позицію. Висловлюючи будь-які положення, бажано підкріплювати їх достатніми аргументами. Викладення матеріалу має бути творчим. Не треба перевантажувати контрольну роботу цитатами.

Написання контрольної роботи повинно підтвердити вміння студента:

- генерувати і обґрунтовувати нові наукові ідеї, розраховані на близьку або далеку перспективу, самостійно проводити дослідження;

- використовувати набуті в процесі навчання теоретичні знання, практичні навички для вирішення певної культурологічної проблеми;

- аналізувати літературні, наукові джерела;

- узагальнювати матеріали та застосовувати сучасну методику наукових досліджень при вирішенні визначеної проблеми.

У роботі необхідно логічно і аргументовано викладати зміст і результати досліджень, уникаючи загальних слів і бездоказових тверджень.

Стиль викладення змісту розділів контрольної роботи характеризує вміння студента стисло, логічно та аргументовано викладати матеріал у відповідності із встановленими вимогами. Викладення матеріалу основної частини підпорядкову­ють одній провідній ідеї, чітко визначеній автором.

Мові та стилю контрольній роботі необхідно приділяти істотну увагу. Найбільш характерною особливістю письмової науко­вої мови є формально-логічний спосіб викладення матеріалу. Для наукового тексту характерна смислова завер­шеність і цілісність. Якостями, що визначають культуру наукової мови, є точність, ясність і стислість. Основне місце у науковій мові займають форми недоконаного виду дієслова теперішнього часу, оскільки вони не виражають відношення дії, що описується, до моменту висловлювання (наприклад: «У даній роботі розглядаються...»). Крім того, поширення отримали вказівні займенники («цей», «той», «та­кий»), які не тільки конкретизують предмет, але і виражають логічні зв'язки між частинами висловлювання (наприклад: «Наведені факти служать достатньою основою для висновку...»). Займенники «щось», «дещо», «що-небудь» внаслідок невизначеності їх значення в тексті роботи використовувати не реко­мендується. Також для уникнення категоричності висловлювань (особливо при демонструванні власної позиції) у рекомендується вживати наступні вислови: «вірогідно», «можливо», «на мою думку» тощо.

Обов'язковою умовою об'єктивності викладу матеріалу є вказівка на те, яким є джерело повідомлення, ким висловлена думка, кому належить той або інший вислів. У тексті ця умова може бути реалізована за допомогою викорис­тання спеціальних слів і словосполучень («на думку», «згідно із», «за даними» тощо).

Готова, належним чином оформлена контрольна робота надається в деканат у встановлені ним терміни, але не пізніше ніж за місяць до екзаменаційної сесії. При поданні роботи в період сесії кафедра не гарантує її рецензування у встановлені терміни із всіма наслідками, що із цього випливають.

Зареєстрована та подана на кафедру робота рецензується у семиденний строк з моменту одержання викладачем. В рецензії вказуються як позитивні так і негативні сторони роботи, а окремо зазначаються питання, що виносяться на захист. Втім, при захисті роботи викладач може задати інші питання теми роботи.

При захисті роботи її автор повинен дати чіткі і аргументовані відповіді, зробити пояснення по зауваженням. Після цього знання оцінюються викладачем із виставленням відповідної оцінки.

Робота може бути повернена студентові, якщо вона не відповідає встановленим вимогам:

  1. Не має самостійного характеру – суцільне списування із літературних джерел, абсолютна тотожність роботі іншого автора;

  2. Подання до рецензії ксерокопії (копії) роботи;

  3. Наявність грубих теоретичних помилок;

  4. Використання застарілих джерел використаної літератури;

  5. Не розкриття хоча б одного із питань теми;

  6. Поверховість суджень;

  7. Нехтування вимогами щодо оформлення роботи;

Доопрацьовані чи повністю перероблені роботи повторно подаються для перевірки обов`язково разом із попередньою роботою та рецензією на неї.

Тема №1. Предметне поле юридичної психології.

Зміст.

Вступ.

  1. Сутність предмету юридичної психології.

  2. Взаємозв`язок юридичної психології із іншими науками – загальною психологією, юриспруденцією, кримінологією та іншими.

  3. Охарактеризуйте структуру, системи сучасної юридичної психології.

Висновки.

Список використаних джерел.

Тема № 2. Методологічні основи юридичної психології.

Зміст.

Вступ.

  1. Охарактеризуйте основні категорії юридичної психології.

  2. Характеристика основних принципів юридичної психології.

  3. Основні завдання юридичної психології.

Висновки.

Список використаних джерел.

Тема №3. Характеристика методів юридичної психології.

Зміст.

Вступ.

  1. Класифікація методів психології по Б.Г.Ананьєву.

  2. Характеристика емпіричних методів дослідження у юридичній психології.

  3. Специфіка проведення досліджень у юридичній психології.

Висновки.

Список використаних джерел.

Тема №4. Правова соціалізація особистості.

Зміст.

Вступ.

  1. Сутність психології соціалізації особистості.

  2. Правова соціалізація особистості.

  3. Психологія правосвідомості особистості.

Висновки.

Список використаних джерел.

Тема №5. Соціальні відхилення правової соціалізації.

Зміст.

Вступ.

  1. Сутність і характерні риси соціальних відхилень (девіацій) правової соціалізації.

  2. Соціальні відхилення правової соціалізації у (сім`ї, школі, групі підлітків).

Висновки.

Список використаних джерел.

Тема № 6. Кримінальна психологія. Психологія особистості злочинця.

Зміст.

Вступ.

  1. Психологія особистості злочинця.

  2. Класифікація типологій злочинців.

  3. Проблеми неповнолітніх злочинців.

Висновки.

Список використаних джерел.

Тема № 7. Психологічні особливості злочинних груп.

Зміст.

Вступ.

  1. Психологія злочинних груп.

  2. Класифікація злочинних груп.

  3. Психологічні основи процесуальної і не процесуальної діяльності.

Висновки.

Список використаних джерел.

Тема № 8. Судова психологія. Психологія судових процесів (із цивільних та кримінальних справ).

Зміст.

Вступ.

  1. Психологічні особливості цивільних судових процесів.

  2. Психологічні особливості кримінальних судових процесів.

  3. Психологія юридичної праці судді, прокурора, адвоката.

Висновки.

Список використаних джерел.

Тема № 9.Судово-психологічна експертиза.

Зміст.

Вступ.

  1. Сутність і психологічні основи призначення СПЕ.

  2. Межі компетентності СПЕ.

  3. Характеристика видів СПЕ.

Висновки.

Список використаних джерел.

Тема № 10. Пенітенціарна психологія. Предметне поле пенітенціарної психології.

Зміст.

Вступ.

  1. Місце пенітенціарної психології в системі психологічних і юридичних знань.

  2. Предмет та завдання пенітенціарної психології.

  3. Основні категорії та принципи пенітенціарної психології.

Висновки.

Список використаних джерел.