Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SHulgenko_I.V._Intelektualna_vlasnist_ZOiA_skor...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
276.99 Кб
Скачать

Тема 16. Еволюція інтелектуальної власності.

Дослідити еволюцію промислової власності, у тому числі окремих об’єктів промислової власності. Пояснити причини, що спонукають до необхідності правової охорони об’єктів промислової власності. Дослідити еволюцію авторського права і суміжних прав. Зазначити, що з’явилося причиною до формування системи захисту авторського права і суміжних прав. Охарактеризувати розвиток інтелектуальної власності в Україні до і після проголошення нею суверенітету.

Тема 17. Місце і роль інтелектуальної власності в економічному і соціальному розвитку суспільства.

Описати соціально-економічні стратегії в країнах, що розвиваються. Дослідити зв’язок між промисловою власністю і розвитком, вплив промислової власності на науково-технічний і економічний розвиток держави. Виявити роль авторського права і суміжних прав у розвитку культури суспільства. Звернути увагу на зростаючу роль об’єктів інтелектуальної власності в міжнародній торгівлі, у забезпеченні конкурентноздатності товарів.

Тема 18. Економіка інтелектуальної власності.

Дати поняття інтелектуального капіталу, його структури. Інтелектуальна власність як товар. Оборотоздатність об’єктів інтелектуальної власності. Термін служби об’єктів інтелектуальної власності. Інтелектуальна власність як нематеріальний актив. Випадки, коли необхідно визначати вартість прав на об’єкти інтелектуальної власності Підходи до визначення вартості прав інтелектуальної власності. Методи оцінки прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Тема 19. Передача прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Суть торгівлі ліцензіями. Види ліцензій. Ліцензійні договори і їхня класифікація. Особливості ліцензійних договорів. Термін дії ліцензійних договорів. Порядок підготовки ліцензійних договорів.

Тема 20. Захист прав інтелектуальної власності.

Система захисту прав інтелектуальної власності і її призначення. Категорії спорів. Адміністративний порядок захисту прав. Судовий порядок захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності: цивільно-правові способи захисту прав. Кримінальна відповідальність за порушення прав.

Тема 21. Міжнародне співробітництво в сфері інтелектуальної власності.

Значення міжнародного співробітництва в сфері інтелектуальної власності. Всесвітня організація інтелектуальної власності ( ВОІВ). Участь України в її роботі. Співробітництво в рамках міжнародних регіональних організацій з питань охорони інтелектуальної власності: Європейська патентна організація (ЕПО), Євразійська патентна організація (ЕАПО), Африканські організації інтелектуальної власності. Участь України в міжнародному співробітництва в сфері інтелектуальної власності.

Тема 22. Динаміка створення та використання об’єктів інтелектуальної власності в Україні і Донецькій області.

Оцінити трансфер ОІВ країн світу, України та підприємств Донецької області, суми надходжень від їх продажу та структуру інноваційної продукції. Виявити тенденції динаміки обсягів та структури продаж.

Засоби для проведення поточного і підсумкового контролю

Найменування змістових модулів та тем лекції

Найменування семінарського, практичного або лабораторного заняття

Засіб контролю знань

Змістовий модуль І. Інтелектуальна власність як право на результати творчої діяльності людини. Система інтелектуальної власності

Інтелектуальна власність як право на результати творчої діяльності людини

Основні інститути права інтелектуальної власності. Творча діяльність та роль цивільного права в її організації. Еволюція розвитку авторського права.

Тестування, вирішення ситуаційних завдань

Система інтелектуальної власності

Характеристика об´єктів і суб’єктів інтелектуальної власності. Інтелектуальна власність в нормах загального законодавства України.

Складання структурно-логічних схем, тестування

Змістовий модуль ІІ. Охорона права на об'єкти інтелектуальної власності. Захист прав інтелектуальної власності

1.

Охорона права на об'єкти інтелектуальної власності

Правова охорона об’єктів патентного права. Правова охорона авторського права і сміжних прав.

Аудиторна контрольна робота, тестування

2.

Захист прав інтелектуальної власності

Дії, що визнаються порушенням прав інтелектуальної власності. Категорії спорів, щодо інтелектуальної власності.

Тестування

Змістовий модуль ІІІ. Економіка інтелектуальної власності

1.

Економіка інтелектуальної власності

Особливості права інтелектуальної власності як товару. Інтелектуальна власність як нематеріальний актив.

Вирішення ситуаційних завдань, тестування

МЕТОДИ НАВЧАННЯ:

Навчальні заняття, практичні, самостійна робота, розв’язання практичних завдань, тестування

МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ: Згідно методиці оцінювання знань студентів, передбаченої наказами по університету № 346 оп від 16.06.06 р. (п.п. 4.2. – 4.6.) та 402 оп від 19.06.2007р. (п.5).

МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ:

Види робіт

Бали

1.

Тестування

5

2.

Контрольна робота

20

3.

Розв’язання практичних завдань

5

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: Комплект учбово-методичних матеріалів для забезпечення і супроводу робочої програми включає сучасну вітчизняну і закордонну навчальну і наукову літературу, статистичні дані, тематичну добірку матеріалів до завдань, перелік тем рефератів комплекти контрольних питань для перевірки знань студентів, методичні вказівки до проведення контролю методом тестування, комплекти лекцій по всіх темах, законодавчі і нормативні документи, що регламентують правовідносини в Україні в сфері захисту інтелектуальної власності.