Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ muse Microsoft Word (3).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
633.16 Кб
Скачать
  1. Урок за повістю н.В. Гоголя "Шинель". 9-й клас

Цілі уроку: продовження знайомства з повістю "Шинель", робота над поняттями "наскрізна тема в російській літературі", "маленька людина", навчання монологічного мовлення, вмінню вести полеміку.

Навіщо ж зображати бідність ...

і недосконалості нашого життя,

викопуючи людей з життя,

з віддалених закутків держави?

... Ні, буває час, коли інакше

можна спрямувати суспільство і навіть

покоління до прекрасного, поки

не покажеш усю глибину його

справжньої мерзенності

Н.В. Гоголь

Попереднє домашнє завдання

Робота в групах:

1-а група. Історія створення циклу "Петербурзькі повісті"

2-а група. Петербург в повісті "Шинель". Порівняння "Мідного вершника" А.С. Пушкіна і "Шинелі" Н.В. Гоголя

3-я група. Портрет петербурзького чиновництва.

4-а група "Бідолашна життя" Акакія Акакійовича.

П'ятий група. Фантастичне в повісті "Шинель"

Друга група. Моральні проблеми, що піднімаються в повісті.

Хід уроку

Вступне слово вчителя. За словами російського філософа М. Бердяєва, Гоголь є "самою загадковою фігурою в російській літературі". Не було в Росії письменника, який викликав би настільки непримиренні суперечки, як Гоголь

Більш того, той же Набоков, звертаючись до зарубіжних читачам, попереджав: "Якщо ви хочете дізнатися що-небудь про Росію, якщо ви жадаєте зрозуміти, чому змерзлі німці програли свій бліц (війну з СРСР), якщо вас цікавлять" ідеї "," факти "," тенденції ", не чіпайте Гоголя. Каторжна робота з вивчення російської мови, необхідна для того, щоб його прочитати, не оплатиться звичної монетою. Не чіпайте його, не чіпайте. Йому нічого вам сказати. Не підходьте до рейок. Там висока напруга ".

Ось вони - головні слова. Художня творчість не зводиться до завдань виховним, викривальним, громадським. Недарма так значима у творчості багатьох письменників тема пророка, здатного не розшифрувати, пояснити слово Боже, а змусити про нього задуматися.

Чим же ми будемо сьогодні займатися? Вчитайтеся і вдумайтесь в слова, що стали темою уроку "НА ШЛЯХУ ДО ЖИВОЇ ДУШІ". Кого ж назвати можна "живою душею"? Чому проблема ця так мучила Гоголя? Підбиратися до цього ми будемо з протилежного кінця, як Гоголь, саме значне і вистраждане твір якого - поема "Мертві душі".

- Чи може бути душа мертвою?

- Ні, душа безсмертна.

- Ну а якщо вона "мертва", значить, закрита для світла, любові, добра. Такі "мертвонароджені" персонажі населяють гоголівську поему. Противаги їм письменник не знайшов у житті, тому і спалив другий том "Мертвих душ". Свідомість цього доводило Гоголя до безумства. Ось ми і спробуємо зрозуміти, як через повість "Шинель" письменник шукав шлях до душі живої. В кінці уроку хотілося б визначити, як мостив Гоголь шлях до живої душі, до кого він намагався достукатися.

Думка про людину, душу в якого вдихнув Бог, а долю нерідко визначає рис, мабуть, не залишала Гоголя. Цій темі, власне, присвячені "Петербурзькі повісті". Невелике повідомлення про роботу письменника над цим циклом ми зараз послухаємо.

Повідомлення заздалегідь підготовленого учня

"Петербурзькі повісті" Гоголя - новий крок у розвитку російського реалізму. У цей цикл входять повісті: "Невський проспект", "Ніс", "Портрет", "Коляска", "Записки божевільного" і "Шинель". Над циклом письменник працює між 1835 і 1842 роками. Об'єднані повісті за загальним місця подій - Петербургу. Петербург, однак, не тільки місце дії, а й своєрідний герой зазначених повістей, в яких Гоголь малює життя в її різних проявах. Зазвичай письменники, розповідаючи про петербурзького життя, висвітлювали побут і характери знаті, верхівки столичного суспільства.

Гоголя привертали дрібні чиновники, майстрові (кравець Петрович), жебраки художники, "маленькі люди", вибиті з колії життя. Замість палаців і багатих будинків читач в гоголівських повістях бачить міські халупи, в яких тулиться біднота.

- Якщо Петербург не просто місце дії, а зримий художній образ, то що він із себе представляє? Спробуйте порівняти гоголівський Петербург з пушкінським, представленим в поемі "Мідний вершник"

Повідомлення учня. Повість "Шинель" входить у цикл "Петербурзьких повістей". Поема Пушкіна "Мідний вершник" теж має підзаголовок "Петербурзька повість". Навряд чи це є простим збігом. Але ж місто цей зображений письменниками по-різному. У Пушкіна в поемі "Мідний вершник" ми бачимо як ніби два міста: один пишний, величний - "полнощних країн краса і диво"; інший - місто бідних околиць. Для Акакія Акакійовича існує тільки Петербург засніжений, виморожена, де царює "сильний ворог усіх, які отримують чотириста рублів платні на рік" - "наш північний мороз", місто сморідних і брудних під'їздів, жалюгідних нетрів. Обидва письменники співчувають своїм героям, тільки Гоголь бачить життя А.А. як би зсередини, а у Пушкіна погляд інший - розуміючий, уважний, але все-таки погляд з боку. Трагедія Євгенія викликана стихійними силами (повінню), а трагедія А.А. зумовлена, в її основі безмежну самотність "вічного титулярного радника". Під все своє життя він знав тільки дві радості: натхненне переписування ("Мало сказати: він служив ревно, - ні, він служив з любов'ю") і "споруда" нової шинелі. Йому не для кого ризикувати головою, та й сміливим його не назвеш.

- Сюжет анекдоту, який ліг в основу повісті Гоголя, вийшов на зовсім інший філософський і художній рівень. Як ви його відчуваєте?

(По-перше, в анекдоті чиновник сам винен у втраті дорогоцінного рушниці, а у А.А. його відняли, по-друге, в анекдоті чиновнику допомогли товариші і в історії цієї ми бачимо щасливий кінець. По-третє, в першому випадку відсутня обстановка моторошної убогості, яку ми спостерігаємо в гоголівської повісті. Найголовніше ж: рушниця - все-таки предмет розкоші. Без нього цілком можна обійтися. Без шинелі в Петербурзі, де "є сильний ворог усіх, які отримують 400 рублів на рік жалування, наш північний мороз ", просто не вижити.)

Ми знову торкаємося до теми "маленької людини", наскрізний для російської літератури. Кого ми називаємо "маленькою людиною"?

Які вже знайомі твори представляють цю тему?

("Бідна Ліза", "Мідний вершник", "Станційний доглядач", "Трунар")

Як ця тема розвивається в повісті "Шинель"? Яким зображений головний герой повісті?

Група учнів розповідає про характер О.О., про його горезвісної долі.

Учитель допомагає зробити відповідні висновки:

Читачі з першої хвилини переживають почуття несправедливості від того, як принижується людська істота, як глохне в А.А. всякий інтерес до життя, від того, як ставляться до нього люди і суспільство.

"У департаменті не виявлялося до нього ніякої поваги. Сторожа не тільки не вставали з місць, коли він проходив, але навіть не дивилися на нього, як ніби через приймальню пролітала проста муха ". Порівняння з мухою письменник повторює двічі. Другий раз ми зустрічаємо його в кінці життєпису Акакія Акакійовича Башмачкіна: "Зникло і сховалося істота, ніким не захищене, нікому не дороге, ні для кого не цікаве, навіть не звернули на себе і увагу натураліста, не пропускає посадити на шпильку звичайну муху і розглянути її в мікроскоп ".

Гоголю якраз і потрібен був такий герой, щоб донести до свідомості читачів з усією ясністю, що у всякому людині укладено людське. Ця думка дорога і близька для всієї російської літератури.

Співчуття до маленької людини відчувається в "Шинелі" вже в самому характері оповіді. За нею - прихована теплота авторського співпереживання.

Коли співчуття автора стає особливо явним?

- Коли він розповідає про молодого чиновника, посміятися над А.А. разом з товаришами.

Зачитується епізод.

Учитель. Гоголь не приховує адже убозтва внутрішнього світу свого героя, вказує на його обмеженість, недорікуватість, убогість його інтересів, нездатність логічно мислити. Чому ж він як приглушує всі ці негативні якості, не робить на них акценту, а крупним планом дає інше: лагідність, незлобивість, покірливе терпіння забитого життям бідняка?

Герой повісті у всьому скривджений долею, навіть ім'я при народженні він отримав немилозвучну, дивне навіть для того часу. Чому?

За народним уявленням, ім'я - це доля. А його назвали так само, як звали батька. Чи не символічно це?

(Продовження частки батька, ймовірно, такого ж малого, нікчемного в державному масштабі чиновника)

- Слід сказати, що кожне ім'я несе певний сенс. "Акакій" - не робить зла, незлобивий, невинний. Ось і подумайте: випадковий чи вибір імені?

- Незлобивий А.А. чи можна пояснити його "бідолашної долею"?

- Це і доля, і характер.

- А про що говорить прізвище "Башмачкіна"?

- По-перше, прізвище ця говорить про скромне і "темному" походження героя повісті, абсолютно не дворянському, а по-друге, герой повісті навіть не "Башмаков", немає солідності, сили, твердості, характеру, а м'який, маленький, по -дитячому беззахисний.

Робота з ілюстраціями.

Робота художника А. Бєляєва, поміщена в навчальному посібнику під редакцією Г.І. Біленького, стор 121.

- Таким Чи ви представляли А.А.?

- Які риси А.А. вдалося передати художнику?

Роздрукувати і покласти на кожну парту ще одну ілюстрацію роботи Натана Альтмана "Примірка шинелі" 1934 року.

Несподіване бачення ситуації вдалося позначити художнику. Тут у наявності і складна символіка, і незвичний, "м'який", гротеск. Поясніть ваші відчуття.

- Це епізод примірки нової шинелі. Кравець Петрович так радий своїй роботі, він обдергивают, пригладжує "споруджену" їм шинель. Поруч з ним А.А. здається величезним, значним. Таким він здається самому собі. Він виріс у власних очах, тому що здолав справа, яка раніше здавалося неможливим. А.А. блаженно посміхається. Просте і добре його обличчя світиться щастям.

- Якщо спробувати дуже короткою цитатою визначити долю А.А., то виникає, перш за все, образ "вічного титулярного радника". Маленький гвинтик чиновницького механізму, страшного і жорстокого, перетирають і ламає "великі" і "малі" частини, нищівного людське в людині.

- Як Гоголь намалював груповий портрет петербурзького чиновництва?

Група учнів розповідає про чиновників:

А) службовці департаменту, в якому служив А.А.

Б) "значна особа

Перш ніж завершити історію земного існування свого героя, Гоголь вводить фігуру, яка вносить нові ноти в оповідання, - "значна особа". Втрата шинелі, хоч би як була страшна сама по собі, ще не повинна була звести в могилу бідного А.А, адже А.А. навіть не застудився, коли лежав у снігу на площі, коли біг по холоду до себе додому. Потім він раптом виявив неймовірну енергію і навіть наполегливість, коли розшукував свою шинель. Але скрізь змучений А.А. наштовхувався на байдужість, немов диявол забрався в людські душі. Вінчає його ходіння по муках візит до "значного особі". Ця особа зовсім недавно вийшло з незначних осіб, отримало генеральський чин і вже освоїло прийоми управління. Вони складалися з трьох фраз: "Як ви смієте? Чи знаєте ви, з ким говорите? Чи розумієте ви, хто стоїть перед вами? "Нещасному Башмачкину страшно не повезло: присутність старого приятеля додавало прудкості" значного особі ". Коли все це обрушилося на А.А., та ще з тупанням ніг, боязкий чиновник не витримав. Він "так і обмір, похитнувся, затрясся всім тілом і ніяк не міг стояти, його винесли майже без руху"

Гоголь оберігає читача від помилки: як би він не подумав, що вся справа у властивостях "значного особи". Ні, генерала потім мучила совість, та й у душі він був добрий чоловік. "Але генеральський мундир абсолютно збив його з пантелику". Система знищує в людині природне, людське. У людині убитий чоловік. Повернути нас до себе хотів письменник Гоголь. Пошкодувати стражденного і беззахисного, зупинити руку чи несправедливе слово, звернене до того, хто сам не може протистояти чиновному хамству і жорстокості сильних світу цього, просить нас письменник. У цьому сила і мудрість російської літератури. Продовжуючи пушкінські традиції, Н.В. Гоголь "милість до занепалим закликав". Щоб зрозуміти російську літературу, потрібно пам'ятати письменницьке визнання Ф.М. Достоєвського: "Всі ми вийшли з" Шинелі "Гоголя ..."

- Як ви розумієте ці слова і яке вони мають відношення до нашої розмови?

В. Набоков з явною гіркотою писав, що "об'їхав багато країн, і щось ніби шинелі А.А. було пристрасною мрією того чи іншого випадкового знайомого, який ніколи і не чув про Гоголя ". Це розширює рамки гоголівської повісті, робить її не тільки надбанням національним, а й загальнолюдським.

Але повість не вкладається в найбільш проникливі тлумачення - за їх межами ще залишається багато чого, що може помітити читач. Так чи марна спроба "споруди шинелі"? Адже шинель таки відібрали, як відняли життя. Шиття шинелі стало не просто порятунком тіла від холоду, а піднесенням душі, затвердженням людської гідності. Це був подвиг не тільки А.А., але і п'яниці-кравця Петровича, який раніше займався "однієї лагодженням, а тут спорудив цілу шинель. Він душу в неї вклав, кожен шов зробив любовно, а потім, ущільнюючи його, пройшовся власними зубами. Як справжній художник, Петрович не погнався за гонораром, взяв за шиття самі малі гроші, зате, вручивши дбайливо шинель, йшов потайки за А.А., щоб ще раз помилуватися на своє творіння.

Повість виробляла б саме безпросвітне враження, якби не світло, що виходить від самих убогих, затертих, нікчемних. Як не згадати Євангеліє:

"Блаженні вбогі духом, бо їх є Царство Небесне.

Блаженні засмучені, бо вони будуть утішені.

Блаженні лагідні, бо вони успадковують Землю.

Блаженні милостиві, бо помилувані вони будуть.

Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать ".

До живої душі волає Гоголь, бо навколо найчастіше свинячі рила, як у кошмарному сні героя комедії "Ревізор". Страшно від мертвих душ. Тому слова з оповідання Чехова "Агрус": "Треба, щоб за дверима кожного щасливої ​​людини стояв хто-небудь з молоточком і нагадував про нещасних і знедолених, про вульгарність в нашому житті, про" маленьких людей ".

- Які почуття викликає у нас герой гоголівської повісті?

- Жалість, співчуття.

- Значить, душі у вас живі, до них проклав шлях письменник Гоголь. Він допоміг нам піти від байдужості.

У завершенні прочитаю вірш. Воно коротеньке - всього чотири рядки. Подумайте, яке відношення воно має до нашої розмови?

Що Суєслови? Чи не стезя погана.

Всі як один про небеса забули.

Хто полюбив, тому не до гріха.

А ми грішимо. Ще не полюбили.

гоголь шинель повість чиновництво

- Чи всі зрозуміло в цих словах?

- Яке відношення рядки вірша Ієромонаха Романа мають до обговорюваної проблеми?

Підведення підсумків. Пояснення домашнього завдання.

Домашнє завдання:

1. Роль "фантастичних" сцен повісті.

2. Письмова відповідь на питання "Які моральні проблеми піднімає Гоголь у повісті" Шинель "?