Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод для самост.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
246.27 Кб
Скачать

Тема 10. Одноразові витрати.

Класифіка­ція витрат на виробництво за окремими ознаками.

Поділ витрат в залежності від виду діяльності: на операційні (поточні) і інвестиційні; в залежності від зв’язку з обсягом виробництва - на постійні і змінні. Класифікація витрат по способу обчислення на одиницю продукції на прямі та непрямі витрати; поділ витрат за ступенем однорідності - на одноелементні та комплексні. Структура поточ­них витрат за групами первинних елементів і тенденції її зміни по окремим видам продукції. Критичний обсяг виробництва продукції («точка беззбитковості»), графічний та аналітичний методи його знаход­ження. Зміна критичного обсягу виробництва продукції під впливом окремих чинників.

Поточні витрати (собівартість продук­ції) як комплексний економічний показник. Включення поточних витрат виробництва до собівартості продукції (послуг). Класифікація собівартості продукції за різними ознаками.

Тема 11. Система цін і тарифів на електроенергію.

Методи встановлення ціни: собівартість плюс прибуток; забезпечення фіксованої величини прибутку; за рівнем поточних цін (конкуренції); за рівнем попиту тощо. Визначення ціни на основі зворотної калькуляції. Можливі напрями вдосконалення ціноутворення на продукцію (послуги) в Україні.

Тема 12. Доход, прибуток і рентабельність підприємства.

Поняття, роль і функції ціни у ринковій економіці (обліково-аналітична, стимулююча, розподільча та регулююча). Види цін (тарифів) і сфери їх застосування. Система знижок і доплат до базової ціни. Граничні ціни на окремі види продукції.

Дохід і прибуток як основні показники фінансових результатів діяльності підприємства. Дохідність і прибутковість: їх сутність, відмінність між ними; джерела формування прибутку і доходу підприємства. Загальноприйнята практика використання прибутку підприємства. Визначення суми прибутку до оподаткування. Зростання прибутковості фірми під впливом дії окремих чинників. Рівень прибутковості підприємств різних галузей економіки України.

Порядок утворення та розподілу прибутку на підприємстві. Фонди цільового призначення, резервний фонд, фонди споживання і накопичення та інші фонди.

Рентабельність як відносний показник ефективності роботи підприємства. Методика обчислення рентабельності: виробничих фондів (виробництва); сукупних активів; власного (акціонерного) капіталу. Рентабельність обсягу товарної продукції (продажу) та окремих виробів. Динаміка та шляхи підвищення рентабельності на підприємствах різних галузей економіки України.

Тема 13. Сутність і види ефективності.

Економічна сутність і загальний методологічний підхід до вимірювання ефективності виробництва господарської діяльності підприємства. Змістова характеристика видів ефективності: за наслідками — економічної та соціальної; за місцем отримання ефекту локальної (госпрозрахункової) та народногосподарської; за ступенем збільшення ефекту — первісної та мультиплікаційної; за метою визначення абсолютної та порівняльної. Специфічні форми мультиплікаційного ефекту.

Критерії ефективності виробництва. Принципи формування системи показників ефективності виробничо-господарської та комерційної діяльності підприємства. Система показників ефективності виробництва (узагальнююча); показники використання праці (персоналу), виробничих фондів, фінансових коштів. Методичні підходи до оцінки соціальної ефективності діяльності підприємства.

Показники та критерії абсолютної та порівняльної ефективності капіталовкладень (коефіцієнт економічної ефективності, термін окупності, приведені витрати, понаднормовий чистий прибуток).

Система показників ефективності витрат (сума одноразових витрат на створення виробничого об’єкту та підтримання його виробничої потужності). Узагальнюючі показники результатів виробництва (розмір чистого прибутку або дисконтована сума чистого прибутку за весь період експлуатації об’єкта). Оцінка економічної

Класифікація чинників підвищення ефективності виробництва за певними ознаками: джерелами зростання; напрямами розвитку і вдосконалення виробництва; місцем реалізації у системі управління виробництвом. Внутрішні чинники підвищення ефективності виробництва: 1) «тверді» — технологія, устаткування, матеріали та енергія, вироби; 2) «м'які» — організація і системи, працівники, методи роботи, стиль управління. Зовнішні чинники підвищення ефективності виробництва: державна економічна і соціальна політика, інституційні механізми, інфраструктура, структурні зміни в суспільстві та економіці.