Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1_ЕБ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
35.55 Кб
Скачать

Тема 1. Зміст, роль, та складові бізнесу

  1. Предмет, методи і завдання курсу. 

  2. Економічна основа бізнесу. Підприємництво - як соціально-особистісна, організаційно-управлінська та економічна діяльність.

  3. Система бізнесу (суб'єкти, компоненти і інтегративні якості). 

  4. Еволюція та сучасні проблеми бізнесу.

  1. Предмет, методи і завдання курсу.

Походження слова «економія» бере початок від «ойкономія» («ойкос» - будинок, господарство і «номос» - правило, закон) і на початку розглядалося як наука про домашнє господарство. Аристотель, оперуючи терміном «економія» і похідним від нього «економіка», розглянув основні економічні закономірності суспільства свого часу. Філософ і економіст, Аристотель досліджував підставу пропорцій обміну, походження та функції грошей, значення торгівлі і т.п.

Виходячи з вищесказаного можна зробити висновок і сказати, що Економіка - це наука господарювання.

Поняття економіки диференціюється в 3-х аспектах:

1) сукупність виробничих відносин

2) господарство країни, регіону, галузі, виду виробництва

3) економічні науки

Економіка - це наука про те, як суспільства використовують обмежені ресурси для виробництва корисних продуктів і розподіляють їх серед різних груп людей.

Існує два аспекти економіки:

1) теоретичний

2) практичний

Теоретичний аспект вивчається мікро-і макроекономікою, а практичний аспект - економікою бізнесу і підприємництва. Окремим напрямком вивчення економіки є економіка бізнесу, яка з точки зору теорії, відноситься до мікроекономіки і разом з тим виконує роль моста з'єднує економічну теорію з різноманітною господарською діяльністю.

Щоб мати конкретне уявлення давайте подивимося на схему рис.1 на наступній сторінці (пояснення до схемою: 1 * - саморегулювання системи, а 2 * - інтегративні якості бізнесу).

У зміст предмета економіка бізнесу входить:

  • форми конкретного прояву економічних закономірностей та способи їх використання в різних господарських структурах;

  • система, об'єкти, суб'єкти, цілі, завдання та функції бізнесу;

  • економічні та організаційно-господарські особливості сфер бізнесу, галузей, видів виробництв, форм господарювання, типів підприємств;

  • практичні механізми, моделі, показники економічних процесів підприємств;

  • питання організації, планування та реалізації бізнес діяльності;

  • конкретні методи ціноутворення, фінансування і використання ресурсів, інвестування, управління ефективністю підприємства;

  • процедури і технології господарської діяльності;

  • інструменти економічної роботи: аналіз, моделювання, планування, прогнозування, облік і т. д.

Економіка і організація бізнесу - комплексна дисципліна і диференціюється вона по об'єктах, суб'єктам і функціям бізнесу.

По об'єктах бізнесу виділяють економіку:

  • галузей виробництва (підгалузей)

  • сфери послуг

Наприклад: економіка промисловості - це економіка галузі, а хімічної промисловості - підгалузь.

За суб'єктам бізнесу виділяють економіку:

  • підприємств

  • муніципальних господарських структур

  • підприємств різних сфер господарності

В залежності від функцій бізнесу формуються дисципліни конкретної економіки, таких як:

  • ціноутворення

  • маркетинг

  • менеджмент

  • фінанси

  • бухоблік

  • інші ...

Економіка підприємництва - складова частина економіки бізнесу. Для того щоб її виділити, потрібні чіткі визначення.

Диференціюючи поняття бізнесу як системи ділових відносин і певного виду діяльності (дивитися рис.1) даємо визначення:

БІЗНЕС - це система економічних, організаційних, господарсько-правових, ділових відносин здійснюваних приватними особами, підприємцями, організаціями, державою при створенні або придбанні та продажу цінностей в обмін на товари, послуги, основні фактори виробництва (праця, земля, капітал), грошові кошти з метою отримання взаємних економічних і соціальних вигод.

Ділові стосунки в даному випадку не можна плутати з виробничими відносинами.

Система ділових відносин базується на організаційно-економічних відносинах економічної бази суспільства, який крім організаційно-економічних відносин включає в себе систему ділових відносин.

Основоположна характеристика бізнесу - це обмін, тільки в процесі обміну, угоди реалізується бізнес діяльність і досягається вигода.

Головною цільовою характеристикою бізнесу є отримання економічної вигоди (це і отримання прибутку і доходу і зниження витрат, і розширення виробництва і т.д.).

Взаємовигідність обміну - інша характеристика. Взаємовигідність забезпечується тим, що в угоді є завжди контрагент.

Держава всією своєю потужністю прикриває, забезпечує взаємовигідність угоди законами, фінансовими органами, в іншому ж випадку воно не отримає податки.

Соціальні вигоди - це імідж фірми, статус як партнера, марка фірми.

Бізнес - це вид безпосередньої або опосередкованої через капітал організаційно-економічної діяльності в системі ділових відносин з метою отримання доходу та досягнення соціального результату.

Підприємництво - це елемент системи ділових відносин, а підприємницька діяльність - складова і невід'ємна частина бізнес діяльності (див. Схему / рис.1 /).

Підприємницька діяльність - це ініціативна, господарсько-самостійна, систематична, має, як правило певний організаційно-правовий статус, бізнес діяльність фізичних та юридичних або здійснюють вкладення капіталу, виробництво та обмін понад потреб власного споживання, з метою отримання прибутку і досягнення соціального ефекту.

Йдемо далі по схемі:

Підкреслені характеристики в даному визначенні реалізуються як в рамках підприємств, фірм, так і поза ними, але систематична підприємницька діяльність стає лише тоді, коли виробництво і обмін здійснюється понад потреб власного споживання постійно. Разові угоди - це ще не підприємницька діяльність.

Підприємець обов'язково повинен бути розпорядником капіталу, але необов'язково його власником. Така вищевказана систематична діяльність зазвичай здійснюється в рамках фірм.

Підприємницька фірма є основним суб'єктом підприємницької діяльності. Вона складає основу об'єкта вивчення економіки підприємництва.

Економіка підприємництва є теоретичною базою та інструментом вивчення курсу підприємництва. Вона виділяється з комплексної наукової дисципліни - економіка бізнесу, шляхом концентрації мікро-і макроекономічних знань, а також науково-практичного аспекту самої економіки бізнесу щодо суб'єкта підприємницької діяльності, тобто фірм (див. рис.1).

Предмет економіки підприємництва включає 3 розділи (програма):

1) Економічна сутність, середовище і основні моделі підприємницького бізнесу.

2) Формування та використання ресурсів фірми.

3) Функціональне забезпечення та ефективність підприємницької діяльності фірми. (Функціональне забезпечення - це організація, управління, планування)

Формула формування предмета економіка підприємництва:

  • підприємницька діяльність як об'єкт вивчення дає практичний досвід, матеріал з реалізації економічних механізмів.

  • економіка фірми, науковий розділ економіки бізнесу дає наукове забезпечення організації підприємництва (дивитися гурток на схемі «економіка фірми»)

  • інтегрування першого і другого вищевказаного формує економіку підприємництва (див. рис.1).