Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DOC3.RTF
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
501.13 Кб
Скачать

5.2.2. Теоретичне обrрунтування стил³в педагог³чного сп³лкування

Сп³лкування вчителя, як ³ людини будь-якого ³ншого фаху, характеризуºться певним стилем.

Стил³ сп³лкування - типов³ способи встановлення ³ розвитку контакт³в.

У психолого-педагог³чн³й л³тератур³ сформувалося два загальних п³дходи до визначення стил³в сп³лкування та стил³в педагог³чного сп³лкування: особист³сний та ситуац³йний.

У рамках особист³сного п³дходу стиль сп³лкування визначаºться як ³ндив³дуально стаб³льна форма комун³кативно¿ повед³нки людини, яка виявляºться в будь-яких умовах взаºмод³¿ (О.О.Бодальов, В.М.Галузяк, Л.В.Долинська, В.М.Мясищев, Л.А.Петровська, С.Л.Руб³нштейн, О.Т.Соколова, Ю.В.Уварова, Г.О.Хомич та ³н.). У контекст³ цього п³дходу сп³лкування розглядаºться як ºдн³сть двох взаºмопов'язаних, але як³сно в³дм³нних р³вн³в: зовн³шнього, повед³нкового, операц³йно-д³йового ³ внутр³шнього, глибинного, який включаº особист³сн³ характеристики людини ³ в³д³граº детерм³нуючу, визначальну роль щодо першого.

Ситуац³йний п³дх³д зм³щуº акцент у поясненн³ особливостей сп³лкування ³ндив³да з його особист³сних характеристик на зовн³шн³ обставини, особливост³ ситуац³¿: повед³нку партнера по сп³лкуванню, взаºмостосунки, як³ склалися м³ж суб'ºктами взаºмод³¿, характер завдань, що вир³шуються тощо (М.Аргайл, Т.ª.Аргентова, Ю.С.Крижанська, В.П.Третьяков та ³н.).

Специф³ка стилю педагог³чного сп³лкування по в³дношенню до стилю сп³лкування взагал³ визначаºться особливостями та умовами профес³йно-педагог³чно¿ д³яльност³, в яку включений учитель.

Стиль педагог³чного сп³лкування - по-перше, це ст³йка система способ³в, прийом³в, експресивних вияв³в, зд³бностей, ум³нь ³ навичок взаºмод³¿ вчителя з учнями, яка зумовлена специф³кою навчально-виховно¿ д³яльност³ та ³ндив³дуально-психолог³чними особливостями ¿¿ суб'ºкт³в, по-друге, це "його особист³сне надбання, що º результатом профес³йного самовизначення та самоактуал³зац³¿ (Ю.В.Уварова, 2005)".

Стиль сп³лкування вчителя ³стотно позначаºться на ефективност³ навчання, виховання та особливостях розвитку особистост³ учня ³ формуванн³ м³жособист³сних стосунк³в у навчальн³й груп³. Водночас стиль сп³лкування вчителя також впливаº на ставлення учня до навчального предмета, який цей учитель викладаº.

Проблем³ стилю педагог³чного сп³лкування в ц³лому та окремих його аспект³в присвячено у в³тчизнян³й та заруб³жн³й психолого-педагог³чн³й л³тератур³ ряд роб³т. Зокрема, сл³д вид³лити так³ напрямки досл³дження ц³º¿ проблеми:

- досл³дження сутност³ та класиф³кац³¿ стил³в педагог³чного сп³лкування (М.О.Березов³н, В.М.Галузяк, В.О.Кан-Кал³к, Г.О.Ковальов, Я.Л.Коломинський, Т.Н.Мальковська, Н.Ф.Маслова, А.В.Петровський, ª.В.Суботський, А.О.Русал³нова, С.О.Ше¿н та ³н.);

- досл³дження ефективност³ та насл³дк³в стил³в педагог³чного сп³лкування (Р.Бернс, О.О.Бодальов, Г.В.Колом³ºць, Т.Н.Мальковська, Н.Ф.Маслова, В.С.Мух³на, В.А.Рахматшаºва та ³н.);

- досл³дження детерм³нант стил³в педагог³чного сп³лкування (Л.².Габдул³на, В.М.Галузяк, А.Г.²смаг³лова, А.О.Коротаºв, Г.С.П'янкова, С.А.Рябченко, Т.С.Тамбовцева та ³н.);

- досл³дження шлях³в формування ³ корекц³¿ стил³в педагог³чного сп³лкування (В.М.Галузяк, Г.В.Колом³ºць, Л.А.Петровська, Т.С.Яценко та ³н.);

- досл³дження особист³сних детерм³нант оптим³зац³¿ стил³в педагог³чного сп³лкування, зокрема, внутр³шн³х особист³сних утворень, як³ зумовлюють ефективн³сть комун³кативно¿ повед³нки вчителя (Л.В.Долинська, Ю.В.Уварова).

Одн³ºю з найб³льш досл³джуваних, º проблема класиф³кац³¿ стил³в педагог³чного сп³лкування. Така велика увага науковц³в до типолог³й педагог³чних стил³в пояснюºться передус³м в³дм³нн³стю параметр³в, як³ покладен³ в ¿х основу. Найпоширен³шою серед ус³х класиф³кац³й стил³в педагог³чного сп³лкування (кер³вництва) º та, яка була започаткована у 1938 роц³ К.Лºв³ним: авторитарний, демократичний, невтручання (л³беральний).

Авторитарний (в³д фр. - владний) - жорсткий стиль, побудований головним чином на вказ³вках та грубих, р³зких, нетактовних ³ безпричинних зауваженнях ³ необrрунтован³й похвал³ ³нших. Такий викладач вир³шуº за учн³в сам "Що робити", "Для чого робити", "Яким способом робити", "Кому ³ з ким робити", п³дкреслюючи тим самим свою недов³ру до учн³в. ²н³ц³атива учн³в пересл³дуºться вчителем ³ вважаºться неприпустимою. Усп³хи чи невдач³ учн³в оц³нюються авторитарним учителем суб'ºктивно.

Демократичний стиль (в³д гр. - народ). Учитель оц³нюº здеб³льшого факти, а не особист³сть. Учн³ всього класу беруть активну участь в обговоренн³ й орган³зац³¿ завдання, яке потр³бно виконати. Взаºмостосунки м³ж учителем ³ учнями rрунтуються на доброзичлив³й, дов³рлив³й основ³.

Невтручання (л³беральний) - цей стиль побудований на уникненн³ вчителем в³дпов³дальност³ за те, що в³дбуваºться у клас³. В³н º найнеефективн³шим стилем, оск³льки учн³ не отримують н³якого задоволення в³д своº¿ д³яльност³.

Отже, в основу вид³лення стил³в автором покладено такий узагальнений критер³й як, об'ºм та спос³б розпод³лу кер³вних функц³й м³ж учителем та учнями. Така класиф³кац³я зводить функц³¿ вчителя т³льки до впливу на учня, керування його д³яльн³стю та повед³нкою, тому вона в³дображаº специф³ку суб'ºкт-суб'ºктно¿ взаºмод³¿ вчителя з учнями дещо зб³днено.

Л.Д.Столяренко ³ С.².Самиг³н, окр³м зазначених К.Лºв³ним, додатково вид³ляють ще три стил³ взаºмод³¿ вчителя з учнями:

- автократичний (свав³льний) стиль. Одноос³бне керування колективом учн³в, пост³йна вимоглив³сть до учн³в ³ жорсткий контроль за виконанням вказ³вок. Такий стиль кер³вництва не припускаº висловлення учнями сво¿х погляд³в чи критичних зауважень;

- ³гноруючий. Вчитель намагаºться якнайменше втручатися у справи учн³в, обмежуºться формальним виконанням обов'язк³в передавання навчально¿ чи адм³н³стративно¿ ³нформац³¿;

- непосл³довний, алог³чний стиль. Вчитель ситуативно вибираº будь-який стиль кер³вництва в³дпов³дно до обставин ³ власного емоц³йного стану. Такий стиль дезорган³зовуº учн³в ³ призводить до конфл³ктних ситуац³й.

У представлених типолог³ях стил³в педагог³чного сп³лкування основна увага зосереджуºться на особливостях реал³зац³¿ педагогом впливу, керування, контролю за повед³нкою учн³в. Вид³лення авторами стил³в педагог³чного сп³лкування зд³йснюºться передус³м на основ³ б³полярно¿ категор³¿ "дом³нантн³сть, владн³сть - пасивн³сть, залежн³сть" ³ розглядаºться ними як педагог³чне кер³вництво.

З ³ншого погляду, з позиц³¿ ставлення вчителя до учн³в розглядають стиль педагог³чного сп³лкування О.М.Березов³н ³ Я.Л.Колом³нський. Терм³н "стиль ставлення" визначаºться досл³дниками як складний сплав особист³сно¿ та профес³йно¿ спрямованост³ вчителя. На ¿хню думку, цей терм³н º близьким до терм³ну "стиль кер³вництва", але водночас в³н переконлив³ше в³дображаº специф³ку взаºмод³¿ вчителя з учнями. Автори вид³ляють ³ описують п'ять "стил³в ставлення":

- активно-позитивний стиль маº емоц³йно-позитивну спрямован³сть до д³тей ³ педагог³чно¿ д³яльност³, яка адекватно реал³зуºться в манер³ повед³нки, соц³ально-педагог³чних впливах;

- пасивно-позитивний - на тл³ загально¿ позитивно¿ спрямованост³ в манер³ повед³нки та мовленнºвих впливах виявляють сух³сть, замкнут³сть, категоричн³сть ³ педантизм;

- ситуативний стиль виявляºться в емоц³йн³й ³ повед³нков³й нестаб³льност³;

- активно-негативний - характеризуºться вираженою емоц³йно-негативною спрямован³стю, яка виявляºться в р³зкост³, роздратованост³, акцентуванн³ уваги на недол³ках учн³в, частих зауваженнях ³ покараннях;

- пасивно-негативний - учитель виразно демонструº негативне ставлення до д³тей ³ педагог³чно¿ д³яльност³, що виражаºться в емоц³йн³й млявост³, прихован³й неприязн³, сухост³ ³ в³дчуженост³ у сп³лкуванн³, байдужост³ до усп³х³в ³ невдач учн³в, формал³зм³ в робот³.

Отже, за основу класиф³кац³¿ стильових особливостей педагог³чного сп³лкування О.М.Березов³ним ³ Я.Л.Колом³нським було взято параметр "доброзичлив³сть - ворож³сть".

Под³бн³ за зм³стом стил³ (за винятком ситуативного) були вид³лен³ А.О.Русал³новою: ст³йко-позитивний, нест³йко-позитивний, пасивно-позитивний ³ в³дкрито-негативний, а також Ю.В.Уваровою: дом³нантно-дружелюбний, м'який; дом³нантно-дружелюбний, жорсткий; дом³нантно-агресивний; п³дкорено-дружелюбний; п³дкорено-агресивний. Назван³ типолог³¿ rрунтуºться на вим³р³ "симпат³я-антипат³я", тобто ³нтенсивност³, ст³йкост³ та активност³ вияву позитивного чи негативного ставлення вчителя до учн³в.

².М.Юсупов вважаº, що на вироблення вчителем певного стилю педагог³чного сп³лкування мають безпосередн³й вплив, ³ндив³дуально-типолог³чн³ особливост³ взаºмод³¿ вчителя й учн³в, переважання тих чи ³нших форм, засоб³в ³ прийом³в повед³нки. На основ³ цих критер³¿в автор вид³ляº так³ стил³: сп³льна творч³сть, дружня прихильн³сть, загравання, залякування, дистанц³я та менторський стиль.

Так само, але б³льш детал³зовано, п³дходить до класиф³кац³¿ стил³в педагог³чного сп³лкування В.А.Кан-Кал³к: 1.Сп³лкування на основ³ високих профес³йних настанов педагога, його ставлення до педагог³чно¿ д³яльност³ в ц³лому. 2.Сп³лкування на основ³ дружнього почуття. Доброзичлив³сть повинна бути педагог³чно доц³льною, не суперечити загальн³й систем³ взаºмод³й педагога з д³тьми. 3.Сп³лкування-дистанц³я. 4.Стиль сп³лкування - залякування ³ загравання (Кан-Кал³к В.А., 1987). Кожному педагогу притаманний св³й власний, ³ндив³дуальний стиль сп³лкування. З погляду В.А.Кан-Кал³ка, п³д ³ндив³дуальним стилем педагог³чного сп³лкування сл³д розум³ти ³ндив³дуально-психолог³чн³ особливост³ соц³ально-психолог³чно¿ взаºмод³¿ педагога з учнями. Люди можуть виявляти до десяти ³ндив³дуальних, емоц³йно забарвлених стил³в (Г.Б.Морозова): конфронтац³йний, конфл³ктний, сп³вроб³тницький, компром³сний, пристосовницький, стиль уникнення, пригн³чення, суперництва, захисту, заглаження.

Для б³льш повного та ч³ткого розум³ння розр³знених окремих параметр³в цих класиф³кац³й В.М.Галузяк вир³шив поºднати ¿х, створивши тривим³рну модель стил³в педагог³чного сп³лкування. В ¿¿ основу було покладено три ортогональних, в³дносно самост³йних параметри педагог³чного сп³лкування: "дом³нантн³сть - залежн³сть", "симпат³я, доброзичлив³сть - антипат³я, ворож³сть", "дистантн³сть - психолог³чна близьк³сть, контактн³сть". Комб³нування вказаних параметр³в дало можлив³сть автору вид³лити в³с³м стил³в педагог³чного сп³лкування: авторитарний, д³ловий, зверхн³й, конформний, байдужий, в³дчужений, формально-толерантний, агресивний.

Проблема стил³в педагог³чного сп³лкування знайшла своº в³дображення ³ в доробку Л.В.Долинсько¿. Диференц³ац³я стил³в проводилася за такими критер³ями: зм³стовна спрямован³сть вимог учителя до учн³в, форми ¿х пред'явлення, особист³сна характеристика вчителя, його типових рис повед³нки в клас³. На ц³й основ³ авторкою були вид³лен³ п'ять груп учител³в ³з р³зними стилями:

- дружн³й (йдеться про сп³вроб³тництво вчителя з учнями на основ³ взаºмодопомоги, поваги, дов³р'я, що стимулюº самоактивн³сть учн³в);

- л³беральний (учитель пред'являº вимоги до учня у форм³ прохання, як р³вний до р³вного. Але ц³ прохання, на думку авторки, учн³ сприймають неадекватно ³ часто ³гнорують. Учитель ³з таким стилем сп³лкування витрачаº багато часу на вгамування учн³в класу ³ нев³дворотньо втрачаº час для продуктивно¿ д³яльност³);

- непосл³довний (характеризуºться ситуативн³стю, непосл³довн³стю, виб³рков³стю й неадекватн³стю оц³нних д³й);

- ³ндиферентний (основна увага прид³ляºться зм³стовному аспекту уроку: вчитель сам по соб³, а учн³ сам³ по соб³);

- авторитарний (учителю властиве тяж³ння до категоричних вимог, наказ³в, розпоряджень, заборон) (Долиська Л.В., 1999).

Отже, представлене в науков³й л³тератур³ розма¿ття стил³в порушуº водночас проблему ¿х ефективност³. Щодо цього серед науковц³в ³снують найсуперечлив³ш³ думки, але б³льш³стю позитивно оц³нюºться демократичний стиль сп³лкування, а авторитарний ³ л³беральний розглядаються як негативн³ (Р.Бернс, О.О.Бодальов, Т.Н.Мальковська, Н.Ф.Маслова та ³н.).

Стил³ педагог³чного сп³лкування детерм³нован³ найр³зноман³тн³шими чинниками, як³ сьогодн³ активно досл³джуються науковцями. До них в³дносять так³:

- ³ндив³дуально-типолог³чн³ властивост³ ³ндив³дуальност³ (А.Г.²смаг³лова, А.О.Коротаºв, Г.С.П'янкова, Т.С.Тамбовцева;

- когн³тивн³ чинники (Л.².Габдул³на, Ю.Н.Кулютк³н, Г.С.Сухобська);

- мотивац³йно-ц³нн³сн³ детерм³нанти (С.Л.Братченко, В.М.Галузяк, О.Т.Соколова);

- особливост³ самосв³домост³ та Я-концепц³¿ педагога (Р.Бернс, А.Г.²смаг³лова;

- сукупн³сть ³нтегральних особист³сних утворень: самооц³нка, р³вень самоактуал³зац³¿ особистост³ та особист³сна зр³л³сть (Л.В.Долинська, Ю.В.Уварова).

У структур³ стилю педагог³чного сп³лкування сл³д вид³лити два аспекти: формальний (способи, прийоми) ³ зм³стовний (Г.М.Андреºва, А.К.Маркова) (Див. табл. 1.). Стил³, як ³ р³вн³ п³д час реального педагог³чного сп³лкування можуть виявлятися на вс³х р³внях зразу, тобто перестрибувати з одного на ³нший.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]