Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП методичка 4 курс.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Харківський національний університет внутрішніх справ

Сумська філія

Кафедра юридичних дисциплін

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

з дисципліни Кримінально-виконавче право

(назва навчальної дисципліни)

Галузь знань 0304 „Право”_____________________

(шифр, назва галузі)

Напрям підготовки (спеціальність) 6.030402 „Правознавство”

(код, назва напряму підготовки або спеціальності)

Спеціалізація Господарсько-правова_________

(назва)

Освітньо-кваліфікаційний рівень __Бакалавр_________________

(назва ОКР)

Форма навчання Всі форми

(денна або заочна)

м. Суми

2010 р.

Передмова

Рекомендовано до використання у навчальному процесі

(рекомендації Методичної ради ХНУВС)

Методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

_______________________ Протокол № _______

(дата, місяць, рік )

Схвалено

(рекомендації Вченої ради ННІ)

Вченою радою Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ

________________________ Протокол № _______

(дата, місяць, рік )

Рецензенти:

Старинський М.В. – доцент кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права ДВНЗ Українська академія банківської справи Національного банку України, кандидат юридичних наук.

Храмцов О.М. – доцент кафедри кримінального права і кримінології ННІ підготовки фахівців для підрозділів слідства та дізнання ХНУВС, кандидат юридичних наук.

Кримінологія та профілактика злочинів. Навчальна програма / Розробники: к.ю.н. Пономарьова Я.О., ст. викладач Колесник М.О., ст. викладач Соловйова Л.М. – Суми: Сумська філія Харківського національного університету внутрішніх справ, 2010.

© Пономарьова Я.О., Колесник М.О., Соловйова Л.М. 2010.

© Сумська філія

Харківського національного університету

внутрішніх справ

1. Загальні методичні вказівки

Загальні методичні вказівки (в цій частині зазначаються форми проведення занять та кількість часу, що відводиться на їх проведення, мета та особливості проведення всіх видів занять за навчальною дисципліною, критерії оцінювання під час вивчення навчальної дисципліни).

Навчання з дисципліни „Кримінально-виконавче право” проходить у формі лекцій, практичних занять, а також самостійної та індивідуальної роботи.

Курс „ Кримінально-виконавче право” вивчається студентами денної та заочної форми навчання на 4 курсі.

Виходячи із навчального плану, пропонується 8 лекцій – 16 годин і 6 практичних занять – 12 години, окремі теми та питання, що не висвітлені в лекціях і не розглядаються на практичних заняттях, виносяться на самостійне вивчення.

У навчальному процесі поєднуються традиційні методи викладання у вищій школі (проблемний, евристичний, репродуктивний), прийоми та форми викладання (лекція, практичне заняття) з новими, що передбачають використання найновіших технічних засобів, активних форм навчання (тестів різного рівня складності), різнопланової науково-дослідної роботи студентів під безпосереднім керівництвом викладача.

На лекціях відбувається формування фундаментальних, основоположних понять курсу, ознайомлення з нормативно-правовою базою.

Практичні заняття – форма аудиторних занять, що містить у собі різноманітні варіанти прояву студентами рівня засвоєння лекційного матеріалу, інформації, яка була здобута при опрацюванні наукової літератури, нормативних матеріалів та інших джерел, вирішення практичних завдань.

Практичні заняття спрямовані на набуття студентами навичок застосування кримінально-виконавчого законодавства при вирішенні тієї чи іншої справи (задачі).

Метою практичних занять є, з одного боку, перевірка рівня засвоєння програмного матеріалу студентами (мета викладача), а з іншого – це форма активної участі студентів у процесі отримання знань та навичок у сфері професійної підготовки (мета студентів).

Формою практичних занять можуть бути вирішення практичних завдань у вигляді фабули кримінальної справи, колоквіуми (заняття, що проходять у вигляді опитування всіх студентів групи за темою семінарського заняття викладачем), рольові ігри, виконання контрольних письмових робіт під час заняття, тестові завдання. Крім того, заняття відбуваються у формі заслуховування та обговорення (дискусії) окремих питань чи доповідей студентів. Водночас ця форма аудиторного заняття використовується викладачем для більш детального розгляду окремих тем та категорій курсу, що дає можливість також перевірити повноту засвоєння матеріалу, виявити недоліки, сприяти формуванню знань на проблемному рівні, формуванню навичок застосування норм кримінального права.

Методичні вказівки та завдання до практичних і семінарських занять з мають за мету закріпити, розширити та поглибити знання, одержані студентами на лекціях і в процесі самостійної роботи; активізувати розумову діяльність студентів в результаті колективного обговорення проблемних питань науки та практичних ситуацій; виробити навички самостійного вивчення матеріалів кримінальної справи, правильної та науково обґрунтованої кваліфікації суспільно небезпечних діянь; допомогти сформувати у студентів високу відповідальність за доручену справу, розуміння важливості завдань, які стоять перед службовими особами та правоохоронними органами.

Зміст завдань визначено потребами конкретної практичної діяльності правоохоронних органів: досудового розслідування, слідства, прокуратури та суду.

При виконанні завдань рекомендується вивчити конспект лекцій, відповідні розділи підручників та іншу запропоновану літературу.

Студенту рекомендується починати виконувати домашнє завдання з відповідей на поставлені теоретичні питання. Для цього слід звернутися до тих джерел, у яких міститься відповідь на такі запитання.

Якщо внаслідок цього у студента виникло певне уявлення про зміст та практичну значимість поставленого запитання, стисла відповідь на нього має бути викладена в письмовій (тезисній) формі. В письмовій формі має даватися і відповідь щодо розв’язання відповідних юридичних задач.

Перш ніж приступити до розв’язання задачі, необхідно уважно її прочитати, звернувши особливу увагу на юридичну термінологію, усвідомивши всі обставини, викладені в умові. Розв’язувати задачу потрібно відповідно до точно зазначених обставин. Довільна зміна умов або допущення того, що не зазначено в тексті, не дозволяється. Під час проведення занять можна обговорити також інші варіанти задачі

Остаточне вирішення завдання — це логічно пов’язана низка аргументованих суджень, доказів і висновків, що ґрунтуються на законі, а іноді й на іншому нормативному акті чи керівній постанові вищого судового органу, та на теоретичних положеннях, які є в літературі.

Завдання виконується письмово в зошиті для практичних занять. Відповіді на кожне питання повинні бути вмотивованими.

На практичному занятті студент доповідає зміст завдання, відповідає на поставлені в ньому запитання, а при необхідності коротко їх пояснює. В обговоренні запропонованого рішення може взяти участь кожен студент, який має свою думку щодо такого рішення.

У випадку пропуску студентами практичних занять або отримання незадовільної оцінки необхідно відпрацювати їх під час консультацій згідно з графіком.

При оцінюванні результатів навчання студентів потрібно керуватися національною шкалою („відмінно”, „добре”, „задовільно”, „незадовільно”), 100-бальною та ЕСТS.

2. Методичні вказівки до практичних занять

Тема № 1. Поняття кримінально-виконавчого права, його предмет, метод і місце в системі права України. Органи і установи кримінально-виконавчої системи України.

Практичне заняття № 1

Час 1 год.

Навчальні питання:

  1. Кримінально – виконавче право України як форма відображення єдиної державної політики у сфері виконання кримінальних покарань;

  2. Кримінально – виконавче право і його місце в системі права України;

  3. Принципи кримінально – виконавчого права України;

  4. Предмет і система курсу кримінально – виконавчого права України.

  5. Види і завдання органів і установ кримінально-виконавчої системи України;

  6. Персонал органів і установ кримінально-виконавчої системи України;

  7. Місце органів і установ кримінально-виконавчої системи в системі державних органів України, що ведуть боротьбу зі злочинністю;

  8. Взаємодія органів, установ по виконанню покарань з іншими правоохоронними органами;

  9. Контроль та нагляд за виконанням кримінальних покарань.

Додаткові питання: студенти повинні звернути особливу увагу на зміст, поняття, основні напрямки кримінально-виконавчої політики України. Проаналізувати принципи кримінально-виконавчого права. Вміти визначати складові системи кримінально-виконавчого права та їх елементи. Опрацювати систему органів та установ виконання покарань, проаналізувати умови організації діяльності установ виконання покарань.

Тема для написання реферату:

1. Особливості кримінально-виконавчих відносин.

2. Компетенція органів виконання покарань.