Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Косп.Лекц.Гидрол(03.09.11).doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.21 Mб
Скачать

1. 1. Гідрологія як наука.

Значення гідрології у вирішенні водогосподарських проблем.

Гідрологія – одна з наук про Землю. Вона вивчає природні водні, явища та процеси, що в них протікають, а також визначать розповсюдження вод по земній поверхні. Їх принцип та переміщення, взаємодію з навколишнім середовищем. Стисліше можна сказати, про це наука про режим вод земної кулі.

В зв’язку з розподілом поверхневих вод земної кулі на дві групи гідрологія підрозділяється на гідрологія океанів і морів та гідрологію вод суші.

В свою чергу в залежності від об’єкту досліджень гідрологію вод суші ділять на: гідрологію річок (питамологія); гідрологію озер (лімінологія); гідрологію боліт (твельтамологію); вчення про льодовики (гляціологію). Вивчення підземних вод займається окрема наука – гідрологія.

Гідрологія – наукова навчальна дисципліна, яка вивчає природні води, явища що в них відбуваються і дає їм оцінку , а також робить прогноз станови і способів використання водних ресурсів. Гідрологія поділяється на океанологію та гідрологію суші.

Рис. 1. 1. Місце науки гідрологія в загальній системі наук

Як і інші природні науки гідрологія в своїх дослідженнях використовує методи опису вимірювання, аналізу на узагальнення. В залежності від методів дослідження гідрологія поділяється на: гідрографію, завданням якої є вивчення і опис конкретних водних об’єктів з характеристикою положення, розмірів, режиму і місцевих умов; гідрометрію, яка вивчає методи вимірювання і спостережень, що використовуються для вивчення режиму річок, водосховищ, озер; загальну гідрологію, що вивчає фізичну суть і закономірності гідрологічних явищ; інженерну гідрологію, що розробляє методи гідрологічних розрахунків і прогнозів.

Гідрологія вивчає фізичні явища, що протікають в гідросфері, а тому за своїм змістом вона тісно пов’язана з метеорологією, кліматологією, геологією, географію і багатьма іншими науками. Гідрологія тісно пов’язана з живою і неживою природою і вивчає зв’язки взаємодію живої та неживої природою. А також вивчає взаємодію живої та неживої природи.

Гідрологія відносно молода наука. Вважають, що початок “сучасної” гідрології закладені в ХVII столітті, коли зусиллями таких корифеїв наука як Перро і Маріотт був підрахований водний баланс річки Сени. Було показано, що опади спііврозмірні з річковим стоком. Але це не значить, що раніше ніяких досліджень в області гідрології не проводилось. Практично рішення різних інженерних гідрологічних задач мало місце ще в древні часи. Так перші дані про гідрометричні спостереження за рівнем води на р. Ніл відносять до 4000 до н.е. Про це же формування гідрологій як самостійної науки завершився в кінці ХIХ ст. її подальше становлення пов’язано з розвитком таких галузей народного господарства як водний транспорт, сільське господарство, енергетика, водопостачання тощо.

На нинішньому етапі розвитку будь-яке використання окремих водних об’єктів або районів чи басейну в цілому.

Основними питаннями, якими покликана займатися гідрологія являються:

1. Оцінка водних запасів і водного балансу окремих водних об’єктів або районів чи басейну в цілому.

2. Встановлення розрахункових величин річкового стоку для проектування гідротехнічних споруд.

3. Розрахунки випарування з водної поверхні водойм та з поверхні річкових басейні.

4. Оцінка температурного та льодового режимів річок та озер.

5. Вивчення питань формування річкових русел. Розрахунки замулення водосховищ та формування їх берегів.

6. Прогнози всіх основних елементів гідрологічного режиму (рівні, витрати, замерзання та скресання та ін.).

7. Врахування впливу гідротехнічних споруд на водний потік для визначення ймовірних умов, в яких ці споруди будуть працювати.

8. Вивчення впливу людської діяльності на кількісні та якісні показники річкового стоку (регулювання стоку меліорація земель. Вирубка та насадження лісів і ін.).

9. Вивчення правил та джерел забруднення природних вод і розробка гідрологічних основ прийомів боротьбі з цими небажаними впливами на водні ресурси.

Оскільки якість навколишнього середовища тісно пов’язана з водними ресурсами, то гідрологія відіграє важливу роль у вивчення всього середовища та пошуках оптимальної методики керівництва ним.