Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова ОЗЕД_.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

Мета, завдання, структура та зміст курсової роботи

Метою роботи є формування системи знань і практичних навичок в сфері управління зовнішньоекономічною діяльністю українських підприємств.

Основними завданнями роботи є:

  • дослідження системи управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємств України;

  • вивчення організації науково-технічного та виробничого кооперування;

  • аналіз методів проведення експортно-імпортних операцій;

  • дослідження методів проведення інвестиційних операцій;

  • вивчення методів проведення валютних та кредитно-розрахункових операцій підприємства;

  • набуття навичок аналізу ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Предметом дослідження в курсовій роботі є взаємовідносини суб’єктів зовнішньоекономічних зв’язків у процесі інтернаціоналізації діяльності підприємств.

Тематика курсових робіт визначена відповідно до змісту дисципліни і відображає такі аспекти:

  • систему управління зовнішньоекономічною діяльністю;

  • контрактну діяльність і комерційні переговори;

  • міжнародні науково-технічні зв’язки і виробниче кооперування;

  • організацію і техніку експортно-імпортних операцій;

  • технологію міжнародних інвестиційних операцій;

  • валютні операції та їх регулювання;

  • розвиток інфраструктури зовнішньоекономічної діяльності;

  • аналіз ефективності зовнішньоекономічної діяльності;

  • діяльність підприємств з іноземними інвестиціями;

  • специфіку зовнішньоекономічної діяльності у вільних економічних зонах.

Конкретизований перелік тем курсових робіт розробляється кафедрою міжнародної економіки у відповідності із навчальною програмою та майбутньою професійною діяльністю студентів згідно з освітньо-кваліфікаційною характеристикою магістра.

Визначена тематика затверджується на засіданні кафедри. З метою актуалізації, перелік тем щорічно переглядається, змінюється та доповнюється.

Студенту надається право самостійно сформулювати тему курсової роботи. У цьому випадку запропонована тема розглядається на засіданні кафедри (схвалюється, корегується або відхиляється).

При виборі теми варто враховувати можливості одержання відповідної інформації при опрацюванні літературних джерел, статистичних даних, що кількісно ілюструють сучасний стан розвитку відповідної проблеми, а також можливості пошуку інформації в мережі Internet.

Курсова робота з дисципліни “Основи зовнішньоекономічної діяльності” виконується на основі матеріалів конкретних господарюючих суб’єктів. Написання курсової роботи передбачає обов’язкове використання опрацьованої, систематизованої і узагальненої цифрової статистичної інформації регіонального, національного та міжнародного рівня.

Тема курсової роботи закріплюється за студентом на основі рішення кафедри міжнародної економіки. Розглянута на засіданні кафедри тематика курсових робіт подається на затвердження декану факультету. Згідно з поданням кафедри та наказом декана факультету за студентами закріплюються наукові керівники.

Обсяг, зміст та структура курсової роботи

Обсяг курсової роботи має бути у межах 30-35 сторінок друкованого тексту. Приблизний обсяг структурних складових друкованого варіанту: вступ − 2-3 сторінки, основна частина − 25-30 сторінок, висновки та пропозиції − 2-3 сторінки, список використаних джерел – 1-2 сторінки.

Курсова робота складається з наступних частин: титульний лист, рецензія наукового керівника, план, зміст, перелік умовних скорочень (за потребою), вступ, основна частина (3 розділи), висновки і пропозиції, додатки, список використаних джерел. До інформації, поданої на паперовому носії додається електронна версія на дискеті 3,5.

Титульна сторінка, рецензія наукового керівника, план, зміст, перелік умовних скорочень (за потребою), вступ відносяться до інформативної частини.

Титульна сторінка оформлюється згідно з формою, наведеною в додатку А.

Рецензія наукового керівника. У цьому документі має бути відображене наступне: відповідність змісту і структури курсової роботи затвердженій темі та визначеному плану, ступінь самостійності проведених наукових досліджень, здатність студента аналізувати та критично оцінювати фактичний матеріал, дієвість, реальність та практична значимість поданих рекомендацій. Рецензія складається викладачем за існуючою формою згідно загальних вимог оформлення відповідної документації.

План курсової робот, складається студентом і узгоджується з керівником. На документі зазначаються дати складання і затвердження плану та відповідні підписи.

Перелік умовних скорочень відображає загально визнані абревіатури, наприклад, ЗТО – зовнішньоторговельні операції, ЗЕД – зовнішньоекономічна діяльність та інші. Некоректним вважається застосування скорочень виду т/о – товарооборот, с/к – споживча кооперація тощо.

У вступі необхідно обґрунтувати актуальність теми дослідження, визначити його мету і завдання, сформулювати об’єкт, предмет, методи дослідження, інформаційну базу. Обсяг вступу складає 2-3 сторінки друкованого тексту.

Актуальність обраної теми визначається як міра важливості певних досліджень, що існують за теперішнього часу. Чітке формування новітніх проблем значною мірою визначає загальну стратегію дослідження за темою курсової роботи. При написанні тексту курсової роботи актуальність проявляється через реалізацію мети і завдань дослідження.

Мета роботи відображає той науковий результат, який має бути отриманий на підставі проведеного дослідження. Формулювання мети дослідження курсової роботи, зазвичай, починається словами “розробити методику (модель, критерії, вимоги, основи підвищення ефективності господарської діяльності тощо)”, “обґрунтувати певне наукове положення”, “виявити тенденції (шляхи, резерви підвищення ефективності господарської діяльності тощо)”, “проаналізувати і узагальнити досвід (закономірності, наукові підходи тощо)”, “виявити можливості використання в практиці” та ін.

Формулювання виду “підвищення ефективності...”, “вдосконалення діяльності...” визнаються неточними, оскільки така редакція характеризує мету, з якою здійснюються господарські функції підприємства, а не мету досліджень курсової роботи.

Завдання курсової роботи формулюються, як правило, у відповідності з послідовністю розв’язання проблем, визначених планом наукового дослідження. Приклади формулювання змісту завдань: “вивчити...”, “виявити...”, “дослідити...”, “критично оцінити...”, “визначити...”, “розробити...”, “обґрунтувати...”, “перевірити...”, “удосконалити...” тощо.

Об’єкт – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і є підставою для дослідження. За змістом об’єкт є частиною практичної діяльності або наукового знання.

Предмет є частиною об’єкту дослідження, він конкретизує спрямування наукового пошуку.

Методи дослідження визначаються на підставі концепцій, здобутків певних наукових шкіл та відповідних теоретико-методологічних спрямувань.

Інформаційну базу досліджень складають законодавчі та нормативні документи, офіційні статистичні матеріали, літературні джерела, а також дані практичної діяльності конкретних підприємств, установ та організацій.

Основна частина курсової роботи, як правило, складається з трьох розділів.

У першому розділі міститься огляд літературних джерел. На його підставі викладаються основні теоретичні положення теми та методика дослідження. Виходячи із сучасного рівня розробленості проблеми в теорії та поширення її практичного застосування, визначаються дискусійні та невирішені аспекти. При огляді літератури, в першу чергу, варто використовувати новітні видання, зокрема, наукові статті з періодичних видань останніх років.

Рекомендований обсяг першого розділу - 7-8 сторінок друкованого тексту.

У другому розділі відповідно до обраної проблеми досліджується сучасний стан розвитку господарських процесів підприємства, спрямованих на зовнішньоекономічну діяльність. В цьому розділі слід провести аналіз статистичної, бухгалтерської звітності, даних оперативного аналізу; дослідити зміст первинної та зведеної документації; навести приклади з практики світового господарювання. Необхідно також виявити вміння порівнювати різні підходи до вирішення тих чи інших проблем.

Другий розділ курсової роботи присвячений дослідженню внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства, а саме:

  • аналізу товарної кон'юнктури на внутрішньому ринку України, тенденцій розвитку галузі та факторів, що впливають на виробництво і реалізацію;

  • характеристиці основних країн та фірм – виробників, експортерів та імпортерів;

  • з’ясуванню сегментів ринку та їх місткості;

  • оцінці цінової політики підприємств;

  • дослідженню властивостей товару та його конкурентоспроможності;

  • наведенню іншій інформації, виходячи з особливостей товару, галузі, країни тощо.

За умови, що в роботі розглядаються аспекти контрактної діяльності підприємств, у другому розділі курсової роботи має бути здійснений попередній вибір фірми та країни-партнера, визначені основні умови угоди, а також забезпечено правове обґрунтування операції. Фінансово-економічне обґрунтування проекту передбачає розрахунки вартісних показників, включаючи визначення митної вартості товару, митних платежів, витрат на транспортування тощо, а також кінцевих фінансових результатів від операції в перерахунку на національну валюту. Необхідним є також урахування можливих політичних, економічних та соціальних ризиків щодо здійснення угоди.

Рекомендований обсяг другого розділу – 7-9 сторінок друкованого тексту.

Третій розділ курсової роботи містить кінцевий результат дослідження. Ним має стати експортний, імпортний контракт, статут та засновницька угода СПІ, кредитний договір тощо. У третьому розділі з урахуванням результатів проведеного дослідження світогосподарських процесів та оцінки стану зовнішньоекономічної діяльності підприємств визначаються головні економічні тенденції, перспективи їх розвитку та шляхи оптимізації господарських рішень суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Студенти мають сформулювати власну думку щодо сутності проблеми дослідження, і зокрема з питань удосконалення господарської діяльності за зовнішньоекономічною спрямованістю на мікроекономічному рівні.

Обсяг третього розділу повинен складати 7-8 сторінок

Висновки та пропозиції повинні стисло відображати головні результати проведеного дослідження та практичні рекомендації з вирішення поставлених завдань. Висновки і пропозиції мають бути сформульовані у відповідності з завданнями, що визначені у вступі до курсової роботи. Обсяг висновків 2-3 сторінки.

Додатки. Цей розділ включає обов’язковий додаток, що містить анотацію курсової роботи іноземною мовою. В переліку додатків він є першим і подається під літерою А, його обсяг 3-4 сторінки.

Список використаних джерел. Викладається у відповідності до стандартів з бібліотечної діяльності та видавничої справи. Зразок оформлення списку використаних джерел наведено в додатку Б.

Обов’язковим елементом курсової роботи є написання іноземною мовою анотації курсової роботи (2-3 сторінки друкованого тексту). Анотація розміщується у додатках до курсової роботи та позначається “Додаток А”.

Інші додатки, що йдуть після анотації, включають допоміжний матеріал: інформаційні таблиці, рисунки, фінансову та бухгалтерську звітність, технічну документацію, митну документацію, зовнішньоекономічні контракти з супроводжувальною документацією, сертифікати, інструкції, методики матеріали та ін. Тобто, це матеріали, які за обсягом чи формою подання не можна включити до основної частини.