Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САм. роб філ юр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Завдання для самоперевірки

  1. Розкажіть про історичні витоки християнства як релігії.

  2. Схарактеризуйте канонічне джерело християнства та його особливості.

  3. Які події в історії людства християнство вважає головними?

  4. Які особливості має християнське розуміння Бога?

Література

1. Петрушенко В. Л. Основи філософських знань. - Київ, Львів, 2002.

2. Черній А. М. Релігієзнавство. - Київ , 2003 .

ТЕМА: Релігійні конфесії та напрямки

1.Релігія і церква в сучасній Україні.

Сучасне релігійне життя в Україні окреслюється як суперечливе. Значною мірою ця суперечливість зумовлена історичними чинниками, внаслідок яких в Україні співіснує велика кількість напрямів релігійності, а також досить багато конфесій та сект. Сучасні соціологічні дослідження, що здійснювались як вітчизняними, так і іноземними агенціями, дають приблизно таку картину стану релігійності в Україні на другу половину 90-х років XX століття.

- Приблизно 60% всіх опитуваних вважають себе православними, серед яких своєю чергою біля 70% віруючих належать до Української православної церкви в єдності із Московським патріархатом (УПЦ),

- біля 20% - до Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП),

- біля 8% - до Української автокефальної церкви.

- Проголошення та реальне запровадження в незалежній Україні принципу свободи совісті та віросповідання привело до того, що деякі люди вважають себе віруючими, але не можуть остаточно визначитися із конфесією (біля 15%), частина віруючих не відвідує регулярно церкви та церковних громад.

- Прихильники різноманітних сект (переважно протестантського спрямування) налічують Україні відносно невелику кількість (за деякими даними - 100 - 150 тис. чоловік).

За межами православ'я статистика виглядає так: біля 7% опитуваних відносять себе до греко-католиків, біля одного відсотку - належать до послідовників ісламу, біля двох відсотків складають римо-католики, біля одного відсотку - протестанти, в тих же межах перебуває і кількість іудеїв.

Після здобуття Україною незалежності кількість релігійних громад різко зросла, але в деяких регіонах це привело до протистоянь певних релігійних громад і навіть до міжконфесійних конфліктів

Як сьогодні можна ставитись до різнобарвної конфесійної та релігійної ситуації в Україні? Чи не варто поставити питання про об'єднання всіх християнських церков та конфесій в єдину церкву? Такий рух сьогодні існує, проте такого роду об'єднання не можуть здійснюватись штучно, а тим більше-під тиском владних структур. Слід розуміти, що наявна ситуація релігійного життя не створена штучно, що вона є результатом складності історичного розвитку України.

Найперше завдання, яке стоїть сьогодні перед релігійними громадами та віруючими - це відновлення норм релігійної (у т.ч. - християнської) моралі, а, значить, повернення до душевної чутливості, милосердя, проповіді миру та злагоди між всіма людьми, незалежно від їх релігійної приналежності..

Завдання для самоперевірки

1.Які релігійні конфесії найбільше поширенні в сучасній Україні?

2. Яку релігію сповідують найбільше українців? Чому?

3. Які проблеми існують в сучасному релігійному житті України?

4. Чи можливо на вашу думку об’єднання православної церкви в Україні?