Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САм. роб філ юр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Завдання для самоперевірки

  1. Дайте визначення поняття «практика».

  2. Які види людської діяльності не належать до сфери застосування практика?

  3. Визначить види і форми практики.

  4. Які ознаки відрізняють творчість від інших видів діяльності?

  5. Визначить види творчості. Наведіть приклади різних видів творчості.

Література

1. Волчек Є. 3. Філософія: навчальний посібник. - Мінськ, 1998.

2. Філософія :Навчальний посібник / За ред. Надольного І.Ф. — Київ,1997.

3. Щерба С. П. Філософія: короткий виклад. - Київ , 2003.

ТЕМА: Система філософських категорій.

1. Рух, простір і час як атрибути матерії.

Матерія - об'єктивно реальне буття світу в часі, просторі, русі, детерміноване і безпосередньо чи опосередковано пізнане людиною.

Взаємозв'язок різних матеріальних систем і структурних рівнів матерії відображується перш за все в тому, що вони інтегруються у формі руху матерії.

Рух, за загальним визначенням, це зміна взагалі. Рух в філософії не є лише механічне переміщення, не є переміна місця. Рух, зміна - це внутрішньо зв'язана єдність Буття і Небуття, тотожності і відмінності. Рух - це єдність протилежностей: абсолютного і відносного. Він абсолютний, бо уявляє собою основну форму, спосіб існування матерії, яка без руху не існує. Але в русі завжди існують моменти спокою. Вони проявляються перш за все в збереженні самого стану руху. Спокій - це форма руху, або рух в рівновазі.

Виокремлюють три основні групи форм руху матерії: в неорганічній природі, в живій природі та в суспільстві.

Історичний досвід людства, логіка пізнання світу переконують нас у тому, що світ - це рухома матерія, а пізнання форм руху матерії неможливе без знання про простір і час.

Простір і час - це філософські категорії, які відображають основні форми існування матерії. Просторово-часові характеристики має будь-яке явище буття світу. Якщо простір є найзагальнішою формою сталості, збереження змісту об'єктивної реальності, то час - це форма його розвитку, внутрішня міра його існування та самознищення. Єдність просторово-часових властивостей світу називають просторово-часовим континіумом, а їх універсальність і цілісність - формою організації всього розмаїття нескінченного світу. Кожна частина світу має власні просторово-часові характеристики. Розрізняють соціальний, історичний, астрономічний, біологічний, психологічний, художній, філософський зміст простору і часу.

З точки зору сучасної науки і філософії поняття часу є перш за все відображення реального часу. Час - це сукупність відношень, які виражають координацію станів, що змінюють один одного, - їх послідовність та тривалість. Час як філософська категорія означає універсальну структуру неповоротної зміни подій, послідовності і тривалості процесів та об'єктів в їх існуванні, русі та розвитку.

Завдання для самоперевірки

  1. Дайте визначення поняття «матерія».

  2. Які атрибути матерії ви знаєте?

  3. Чим відрізняється розуміння поняття «рух» у філософії та фізиці?

  4. Дайте визначення простору і часу та визначить їх характеристики.