Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 нац. ек-ка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

3 Національне багатство

Національне багатство - це загальний підсумок постійно повторюваного процесу суспільного виробництва за всю історію розвитку національної економіки.

Відповідно до концепції балансу народного господарства національне багатство - сукупність матеріальних благ, якими володіє на певну час сус- пільство і які створені працею людей за весь попередній період його розвитку.

В системі національних рахунків національне багатство визначається як сума чистого власного капіталу всіх господарських суб'єктів, тобто в нього включаються, крім матеріальних ресурсів, фінансові активи, невиробничі матеріальні активи (авторські права, ліцензії, і т.д.), але включаються фінансові зобов'язання.

Національне багатство в широкому сенсі слова являє собою все те, чим так чи інакше володіє нація. У цьому сенсі до національного багатства належать не тільки матеріальні блага, але і всі природні ресурси, клімат, твори мистецтва та багато іншого. Однак це дуже важко порахувати в силу цілого ряду об'єктивних причин. Тому в практиці економічного аналізу застосовується показник національного багатства у вузькому сенсі слова.

До національного багатства у вузькому сенсі слова відноситься все те, що так чи інакше опосередковано людською працею і може бути відтворене. Іншими словами, національне багатство країни являє собою сукупность матеріальних і культурних благ, накопичених даною країною протягом її історії, до даного моменту часу. Це результат праці багатьох поколінь людей.

Таким чином, національне багатство безпосередньо пов'язане з виробництва суспільного продукту і його відтворення. Національне багатство росте і збільшується насамперед за рахунок суспільного продукту, тобто перевищення виробленого суспільного продукту над поточним споживанням в даному році. Отже, джерелом національного багатства є суспільний продукт, який відтворюється на розширеній основі. Але тут є і зворотний зв'язок. Саме зростання суспільного продукту, його темпи, абсолютні розміри приросту залежать від обсягу національного багатства і його структури. Чим абсолютно більше обсяг національного багатства і ефективніше його структура, тим швидше зростає суспільний продукт.

Структура національного багатства складається з наступних основних елементів.

Першим і найбільш важливим елементом національного багатства треба вважати виробничі фонди. Вони мають найбільшу питому вагу в складі національного багатства. Тут маються на увазі передусім основні виробничі фонди, оскільки їх технічний рівень головним чином визначає можливості зростання суспільного продукту.

Крім основних виробничих фондів, до складу національного багатства входять оборотні виробничі фонди. У оборотних виробничих фондів маються на увазі перед усім предмети праці. Оборотні виробничі фонди становлять приблизно 25% основних виробничих фондів.

Крім основних і оборотних виробничих фондів до національного багатства відносяться матеріальні запаси і резерви. Сюди входить готова продукція у сфері обігу, матеріальні запаси на підприємствах і в торговельній мережі, державні матеріальні резерви і страхові фонди.

Важливим елементом національного багатства є невиробничі фонди, до яких відносяться державний житловий фонд та установи соціально-культурного призначення.

І нарешті, в структурі національного багатства виділяються природні ресурси. При цьому мова йде не про всі природні ресурси, а тільки про ті, які залучені в господарський оборот або розвідані і найближчим часом можуть бути залучені в нього.

Говорячи про структуру національного багатства, необхідно перш за все звернути увагу на наступну тенденцію розвитку економіки промислово розвинених країн: різке скорочення (і навіть вмирання) таких традиційних галузей, як текстильна, шкіряна, машинобудування, і переклад цих трудоємних виробництв в країни, що розвиваються, де є надлишок дешевої некваліфікованої робочої сили.

Це з одного боку. З іншого боку, відбувається інтенсивна розробка і розповсюдження високотехнологічних інформаційних товарів. І частка виробництва цих товарів у промислово розвинених країнах постійно зростає.

Світовий обсяг виробництва інформаційних технологій, що склав в 1986 р. 390 млрд. дол, в 1995 р. збільшився до 1200 млрд. дол, що складає більше 15% національного багатства, виробленого в промислово розвинених країнах.

Збільшення національного багатства є результатом зростання суспільного виробництва і матеріальної основи його подальшого розвитку, підвищення добробуту народу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]