Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 нац. ек-ка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

Модуль КЗН-01.ЗП.О.02.02 Суспільне відтворення та його державне регулювання

Модульна одиниця Національна економіка

План

1 Сукупний суспільний продукт

2 Основні макроекономічні показники: ВНП, ВВП, ЧНП, НД

3 Національне багатство

1 У матеріальне виробництво, згідно з офіційною статистикою, входять галузі і підприємства, де виробляються матеріальні блага: промисловість, сільське і лісове господарство, будівництво, а також галузі, які надають матеріальні послуги: транспорт, зв'язок, комунальне і особисте підсобне господарство. Таке вирішення питання далеко не безперечно, і в економічній літературі висловлюються думки, що заперечують правомірність віднесення галузей народного господарства, що представляють сферу обігу (тобто торгівлю, суспільне харчування, матеріально-технічне постачання, збут і заготовки), до матеріального виробництва на тієй підставі, що головна їх функція - купівля-продаж - не створює нового продукту і не збільшує вар- тість товару.

Від сфери матеріального виробництва слід відрізняти невиробничу сферу, або сферу нематеріального виробництва. До неї відносяться здравов я охорона, освіта, наука (дискусійне положення), культура, мистецтво, житлове, комунальне господарство, побутове обслуговування, управління, фінансування і кредитування, пасажирський транспорт, зв'язок (по обслуговуванню організацій невиробничої сфери та населення) , спорт і т.д.

Праця, що витрачаються в сфері матеріального виробництва і створює ма теріальні блага, виступає як продуктивна.

Непродуктивна праця - це праця, що не бере участь у створенні матеріальних благ.

Суспільно корисними можуть бути не тільки речі, матеріальні блага, а й послуги матеріального (ремонт, транспорт, зберігання) і нематеріального характеру (послуги освіти, охорони здоров'я, культури, побуту). Виробничі потреби задовольняються науковими, інформаційними, транспортними та іншими послугами. Сукупність усіх послуг утворює сферу послуг.

Виробничі та особисті послуги - це складова частина суспільного продукту, а праця, що витрачаються на їх виробництво, виступає як частина виробничої, суспільно корисної праці.

Для сучасного відтворення істотну роль грає також сфера військової техніки. Крім того, в деяких країнах з моно спеціализация - наприклад, на видобутку нафти, виділяють і нульовий підрозділ - видобуток нафти.

Мінімально необхідним для суспільного відтворення є наявність у вироб -ництві двох підрозділів: I і II. Підрозділ I - це виробництво засобів вироб -ництва - знарядь праці і предметів праці. Підрозділ II - це виробництво предметів споживання. Підрозділ I служить для відтворення переважно речових, матеріальних елементів продуктивних сил, підрозділ II - для відтворення людського фактора виробництва.

Світова господарська практика при підрахунку суспільного продукту виходить з того, що маса виробничих товарів включає не тільки матеріальні блага, а й послуги лікаря, податкового інспектора, банків або держави та інших, а тому суспільний продукт є результатом двох сфер народного господарства - матеріального виробництва і сфери послуг. Показником, що характеризує величину суспільного продукту, є валовий внутрішній продукт (ВВП).

2 Валовий національний продукт і валовий внутрішній продукт

Валовий внутрішній продукт є узагальнюючим економічним показником, який відображає в ринкових цінах сукупну вартість товарів і послуг, створених усередині країни, як вітчизняними, так і іноземними виробниками.

Валовий внутрішній продукт розраховується трьома методами:

- по доходах: підсумовуються доходи приватних осіб, акціонерних товариств, приватних підприємств, а також доходи держави від підприємницької діяльності та органів державного управління у вигляді податків на виробництво та імпорт;

по витратах: підсумовуються витрати на особисте споживання, на державні закупівлі (державне споживання), на капіталовкладення і сальдо I зовнішньої торгівлі;

3) По доданій вартості (виробничий метод): підсумовується вартість доданих вартостей усіх сфер економіки.

Додана вартість (ДВ) - це вартість, створена в процесі виробництва на даному підприємстві і відбиває реальний вклад підприємства у створення вартості конкретного продукту, тобто заробітну плату, прибуток, амортиза -цію, відсоток за кредит і т.д.

Вартість спожитих сировини і матеріалів, що придбані у постачальника, в створенні яких конкретне підприємство не брало участі, в додану вартість не включається. Інакше кажучи, додана вартість - це валова продукція підприємства або ринкова ціна випущеної продукції за відрахуванням поточних матеріальних витрат, але з включенням в неї відрахувань на амортизацію, бо основні фонди підприємства беруть участь у створенні нової вартості виробленої продукції.

Аналіз показника ВВП за методом розрахунку доданої вартості дозволяє виявити співвідношення і роль окремих галузей у створенні ВВП.

Валовий національний продукт (ВНП) - другий найважливіший показник макроекономіки. Валовий національний продукт на відміну від валового внутрішнього продукту відображає сукупну вартість кінцевих товарів і послуг, створених тільки вітчизняними виробниками не тільки всередині країни, але й за її межами.

Валовий національний продукт розраховується так само, як валовий внутрішній продукт, але відрізняється від нього на величину, що дорівнює сальдо розрахунків з зарубіжними країнами. Тобто, якщо до показника ВВП додати різницю між надходженнями від факторів виробництва (факторними доходами) з-за кордону та факторними доходами, отриманими зарубіжними інвесторами в даній країні, то ми отримаємо показник ВНП.

ВНП, обчислений у поточних ринкових цінах, називається номінальним.

Для отримання дійсної величини ВНП - реального ВНП необхідно очистити номінальний ВНП від впливу інфляції, тобто застосувати індекс цін. Наприклад, у США на початку 90-х років ВНП у поточних цінах склав 5570 млрд. дол, а в постійних цінах (1982 р.) - 4254 млрд. дол. Співставлення номінального ВНП і реального ВНП показує збільшення ВНП за рахунок зростання цін і називається дефлятором ВНП.

Індекс цін виражає відносну зміну середнього рівня цін широкої групи товарів за певний період. Він визначається за формулою:

Ціни поточного року * 100%.

Індекс цін поточного року = Ціни базисного періоду

Таким чином, реальний ВНП буде дорівнювати відношенню номінального ВНП до індексу цін, помноженому на 100%.

Номінальний ВНП * 100%

Реальний ВНП = Індекс цін

Якщо підсумовувати вироблені в країні товари та послуги в усіх галузях економіки, неминучий багаторазовий повторний рахунок, що істотно спотворює реальний обсяг ВНП. Тому вводиться показник чистого національного продукту.

Чистий національний продукт (ЧНП) - це створений валовий національний продукт за вирахуванням тієї частини створеного продукту, яка необхідна для заміщення засобів виробництва, зношених в процесі випуску продукції (амортизаційні відрахування).

ЧНП = ВНП - амортизаційні відрахування

Ще одним важливим макроекономічним показником є національний дохід (НД). З точки зору власників ресурсів, НД є вимірником їх доходів від участі у виробництві за поточний період.

Національний дохід, згідно з американською статистикою, визначається як сума доходів всіх власників, які беруть участь у виробництві факторів, тобто оцінюється за так званою факторною вартостю за вирахуванням непрямих податків. Національний доход може бути обчислений двома методами. Він являє собою чистий і зароблений доход суспільства. Саме там і визначається важливість національного доходу як макроекономічного покажника.

У господарській практиці розрізняють вироблений і використаний НД.

Два методи підрахунку НД

Доходи

Розподіл

Вимірювання НД за сумою доходів.

Метод потоку товарів

Вимірювання НД за сумою витрат

Метод потоку витрат

Особисті споживчі витрати

3226

Обсяг спожитого капіталу

505

Валові чисті внутрішні інвестиції

765

Непрямі податки на бізнес

393

Державні закупівлі товарів і послуг

964

Заробітна плата

2905

Чистий експорт

-93

Орендна плата

20

ВНП

4862

Відсотки

392

Амортизаційні відрахування

-505

Дохід від індивідуальних вкладень

325

ЧНП

4357

Податки на прибуток корпорацій

145

Непрямі податки на бізнес

-393

Дивіденди

98

Національний дохід

3964

Нерозподілений прибуток корпорацій

79

Внески на соціальне страхування

-445

ВНП

4862

Податки на прибуток корпорацій

-145

Нерозподілений прибуток

корпорацій

-79

Трансферні платежі

+768

Особистий дохід

4063

Індивідуальні податки

-590

Наявний дохід

3473

НАЦІОНАЛЬНИЙ ДОХІД = ЧНП - непрямі податки

Вироблений НД - це весь обсяг знову створеної вартості товарів і послуг.

Використаний НД - це вироблений НД за вирахуванням втрат від стихійного лиха, збитку при зберіганні і т.д. і зовнішньоторговельного сальдо.

Відносно новим для нашої економічної науки є показник чистого економічного добробуту, який застосовується на додаток до показника валового національного доходу. Справа в тому, що валовий національний дохід не дає задовільної картини економічного добробуту. Це відбувається з наступних причин: по-перше, валовий національний продукт включає ряд елементів (наприклад, амортизація), які безпосередньо не відображаються на індивідуальному добробуті, по-друге, цей показник не включає ряд елементів, які можуть прямо і побічно впливати на економічний добробут:

робота на себе вдома, а також не легалізована друга економіка - приховувані від контролю види індивідуальної та кооперативної діяльності, тобто або заборонені законом, або не зареєстровані в установленому порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]