Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_8_Ozera-Stavki_16_10_11.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.19 Mб
Скачать

5. 3 Вік озера Байкал

Звичайно в літературі приводиться вік озера 20 … 25 млн. років. Насправді, питання про вік Байкалу варто вважати відкритим, оскільки, застосування різних методів визначення віку дає значення від 20-30 мільйонів до декількох десятків тисяч років. Очевидно, перша оцінка ближче до істини - Байкал справді дуже древнє озеро.

Уважається, що Байкал виник у результаті дії тектонічних сил. Тектонічні процеси йдуть і в цей час, що проявляється в підвищеній сейсмічності Прибайкалля. Якщо допустити, що вік Байкалу дійсно кілька десятків мільйонів років, то це саме древнє озеро на Землі.

5. 4 Походження назви

Проблемі походження слова "Байкал" присвячені численні наукові дослідження, що говорить про відсутність ясності в даному питанні. Існує біля десятка можливих пояснень походження назви. Серед них найбільш імовірним уважається версія походження назви озера від тюркомовного Бай - Лантух - багате озеро. З інших версій можна відзначити ще дві: від монгольського Байкал - багатий вогонь і Байкал Далай - велике озеро. Народи, що жили на берегах озера, називали Байкал по-своєму. Евенки, наприклад, - Ламу, буряти – Байкал - Нуур, навіть у китайців була назва для Байкалу - Бейхай - Північне море.

Евенкійська назва Ламу - Море кілька років використовувалося першими росіянами землепроходцями в XVII столітті, потім вони перейшли на бурятське Байкал, шляхом фонетичної заміни небагато зм'якшивши букву "г". Досить часто Байкал називають морем, просто з поваги, за буйну вдачу, за те, що далекий протилежний берег часто ховається десь у димку. При цьому розрізняють Мале Море й Велике море. Мале Море - те, що розташовано між північним узбережжям Ольхона й материком, все інше - Велике море.

5. 5 Вода Байкалу

Байкальська вода унікальна й дивна, як сам Байкал. Вона незвичайно прозора, чиста й насичена киснем. У не настільки вже й древні часи вона вважалася цілющої, з її допомогою лікували хвороби. Навесні прозорість байкальської води, обмірювана за допомогою диска Секки (білий диск діаметром 30 см), становить 40 м (для порівняння, у Саргасове море, що вважається еталоном прозорості, ця величина дорівнює 65 м). Пізніше, коли починається масове цвітіння водоростей, прозорість води зменшується, але в тиху погоду із човна дно видно на досить пристойній глибині. Така висока прозорість пояснюється тим, що байкальська вода, завдяки діяльності живих організмів, у ній що живуть, дуже слабко мінералізована й близька до дистильованого. Обсяг води в Байкалі близько 23 тисяч кубічних кілометрів, що становить 20 % світових запасів прісної води.

5. 6 Кліматичні умови

Байкал лежить у поясі помірного клімату.

Клімат у Східному Сибірі різко континентальний, але величезна маса води, що втримується в Байкалі, і його гірське оточення створюють незвичайний мікроклімат. Байкал працює як великий термостабілізатор - узимку на Байкалі тепліше, а влітку небагато прохолодніше, ніж, наприклад, в Іркутську, що перебуває на відстані 60 км від озера. Різниця температур звичайно становить близько 10 градусів. Значний внесок у цей ефект дають лісу, що виростають майже на всьому узбережжі Байкалу.

Вплив Байкалу не зводиться тільки до регулювання температурного режиму. Через те, що випар холодної води з поверхні озера дуже незначно, хмари над Байкалом утворюватися не можуть. Крім того, повітряні маси, що приносять хмари із суши, при перевалюванні прибережних гір нагріваються, і хмари розсіюються. У результаті більшу частину часу над Байкалом піднебіння чисте. Про це говорять і цифри: число годин сонячного сяйва в районі острова Ольхон - 2277 годин (для порівняння - на Ризькому узмор'ї 1839, в Абастумани (Кавказ) - 1994). Не слід думати, що сонце над озером світить завжди - якщо не повезе, то можна нарватися на одну, а те й два тижні огидної дощової погоди навіть у самому сонячному місці Байкалу - на Ольхоне, але це буває вкрай рідко.

Середньорічна температура води на поверхні озера +4 °С. Поблизу берега влітку температура досягає + 16 … 17 °С, у мілководних затоках до + 22 … 23 °С.