Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум з ЦС-практичні заняття (2).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
318.46 Кб
Скачать

Тема 10: Апеляційне провадження.

  1. Суть і завдання інституту апеляційного провадження.

  2. Суб'єкти апеляційного оскарження.

  3. Строки та порядок апеляційного провадження.

  4. Об'єкти оскарження.

  5. Підготовка справи до апеляційного провадження та призначення до слухання.

  6. Порядок розгляду справ апеляційної інстанції. Межі розгляду справи судом апеляційної інстанції.

  7. Права та обов'язки суб'єктів апеляційного провадження під час розгляду справи.

  8. Повноваження суду апеляційної інстанції:

  9. Постанови суду апеляційної інстанції та порядок їх ухвалення.

  10. Порядок апеляційного оскарження ухвал суду першої інстанції.

Література:

1. Калмацкий В.С. Полномочия кассационной инстанции в гражданском судопроизводєтве: Учеб. пособие. Уфа: Изд-во Башкир, ун-та, 1984. 85с.

2. Кривенко В. В., Ярема А. Г. До питання про судоустрій в Україні // Вісник Верховного Суду України. 1998, №2.

3. Лесницкая Л.Ф. Пересмотр решений суда в кассационном порядке. М.: Юрид. лит„1974.183с.

4. Тертишников В. І. Оскарження та перевірка судових рішень в касаційному порядку. Харків, 1991.

5. Шевчук П. І. До питання створення та дії апеляційних судів у судовій системі України // Вісник Верховного Суду України. 1998, №2.

6. Штефан М. Й. Концептуальні питання апеляційного провадження в цивільному процесі України // Вісник Академії правових наук України. 1995, №4.

Задачі:

1. За вимогою фірми "Провесінь" суд задовольнив позов про стягнення 12.000 грн. нестачі матеріальних цінностей з завідувача складу Боренко Р. - 28 м3 лісу і 11 тонн вугілля, мотивуючи фактом нестачі та виходячи з того, що з ним був укладений догпкіп ппл ппвш/ мятрпіяпьну відповідальність. З матеріалів справи випливає, що протягом трьох років цінності зберігалися на відкритій не огородженій території Лісосклад не мав охорони і пропускної системи. Все це було відомо директору і головному бухгалтеру.

Чи є підстави для апеляційного оскарження рішення?

Складіть мотивувальну частину скарги.

2. Любчик А звернулася в суд до Семенів С. про визнання за нею права власності на квартиру в м. Києві та виселення з неї відповідача В липні 1997 р Любчик А. пред'явила ще один позов про виселення з цієї квартири дружини відповідача - Семенів Т. Позивачка зазначала, що спірна квартира належала на праві власності Семеніву М., який 28 червня 1994 р. заповів цю квартиру їй, а 19 грудня того ж току помер. Вона звернулася до нотаріальної контори за оформленням спадщини, однак відповідачі самовільно вселилися в квартиру й оспорюють її право на спадщину.

Заперечуючи проти позову, Семенів С. у квітні 1995 р. звернувся в суд із зустрічним позовом до Любчик А. про визнання заповіту недійсним на підставі ст.55 ЦК, посилаючись на те, що Семенів М. останні роки життя страждав алкоголізмом і при оформленні заповіту не розумів значення своїх дій. Заявою від 9 липня 1997 р. Семенів С. змінив підставу визнання заповіту недійсним зі ст. 55 на ст 57 ЦК посилаючись на те, що заповідач був хронічним алкоголіком, страждав похмільним синдромом і підписав заповіт з тим, щоб йому дали похмелитися, тобто внаслідок збігу тяжких обставин

Чи є підстави для скасування рішення суду? Визначте, які саме підстави для скасування рішення суду є в даному випадку. Підготуйте проект ухвали апеляційного суду.

3. Місцевий суд розглянув справу за позовом ВАТ "Автонавантажувач" до Курочки Т. про відшкодування шкоди, завданої ним при виконані трудових обов'язків і вимогу задоволив.

Рішення було постановлено 10 серпня. 10 вересня представник відповідача подав апеляційну скаргу на рішення суду. Суддя відмовив у прийнятті заяви, оскільки вона неповно містила в собі суть рішення, яке оскаржувалося і не оплачено державним митом. Крім цього, суддя в ухвалі зазначив, що пропущено строк апеляційного оскарження рішення суду.

Чи правильні дії судді? Розкрийте процесуальний порядок подачі апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції.

4. Місцевий суд постановив рішення, яким відмовлено Квітці Л. в задоволенні позову до підприємства про поновленні на роботі. Квітка В. подав на це рішення апеляційну скаргу. У засіданні судової палата в цивільних справах апеляційного суду сторони дійшли згоди щодо предмету спору: відповідач зобов'язувався поновити працівника на роботі з часу розгляду справи в апеляційній інстанції, а позивач в свою чергу відмовляється від оплати за час вимушеного прогулу. Ці умови сторони просили занести в протокол судового засідання.

Проаналізуйте ситуацію. Яку відповідь належить дати судовій колегії.

5. Маренко Р. в позовній заяві до видавництва і до Чуми Т. просив суд визнати його автором перекладу та стягнути з відповідачів авторський гонорар, забезпечивши позов на частину нарахованої Чумі Т. суми гонорару. МаренкоР. в підтвердження своїх позовних вимог посилався на те, що видавництво в жовтні місяці видало книгу чеського вченого Переклад 10 друкованих аркушів він зробив на весні цього року, але перекладачем значиться Чума Т. в той же час коли перекладена позивачем частина книги була одержана Чумою від Вільхи Р , на прохання якого позивач робив переклад і подана Чумою Т у видавництво, яке видало книгу, де перекладачем зазначено тільки Чуму Т Тим самим видавництво порушило закон "Про авторські та суміжні права", а Чума Т. одержав гонорар за зроблений позивачем переклад і незаконно збагатився. Одночасно в суд звернувся Тесля Д. про стягнення винагороди за переклад, так як перекладачем книги значиться Чума Т., в той час, коли за проханням Вільхи Р. цей переклад зробив він сам. Розглянувши позовні вимоги Маренка Р. та Теслі Д, суд постановив визнати їх авторами названих перекладів і стягнути з Чуми Т на користь позивачів заявлені суми гонорарів.

В справі вбачається, що Маренко Р. не подав жодних доказів, які б стверджували, що переклад поданий Чумою Т. у видавництво зроблений позивачем. Маренко Р. як в заяві, так і суді стверджував, що Чума Т списав переклад з його рукопису, але цього рукопису в суд не подав. Одночасно суд не звернув увагу на те, що Маренко Р. стверджував, що переклад зроблено на весні цього року В той же час в редакційній картці сказано, що Чума Т здав свій переклад до видавництва ще в жовтні минулого року.

Чи є підстави для скасування рішення суду7

Визначіть суб'єкта оскарження

Напишіть апеляційну скаргу.