Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Вступ

Виробнича практика для студентів спеціальності «Фінанси» дає можливість не лише закріпити знання з банківських операцій набуті протягом навчання у ЛІБС УБС НБУ, але й поглибити і розширити їх. Вона готує студентів до самостійної практичної діяльності, виховує у них відповідальне ставлення до дорученої справи, дає можливість набути практичні навички з організації і технології здійснення конкретних банківських операцій.

Завданням виробничої практики є:

  • засвоїти суть і механізм здійснення традиційних і нових видів банківських операцій, а також набути вміння самостійно оформляти банківські операції та проводити їх;

  • вивчити роботу банку, яка пов’язана з кредитуванням;

  • вивчити валютні операції та операції з цінними паперами комерційних банків;

  • ознайомитись з проведенням розрахункових операцій банку.

Метою практики є закріплення і поглиблення на практичному досвіді теоретично-методологічних аспектів функціонування банківської установи.

АТ "Укрексімбанк"– універсальний банк з розгалуженою мережею, яка охоплює всі обласні та більшість адміністративних центрів України, з високоефективною системою управління, що забезпечує збалансоване зростання банку, стабільну капіталізацію, максимальну ефективність використання активів, збільшення частки ринку, зміцнення стабільних переваг банку.

1. Організаційна структура банку

Відкрите акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" було створено 3 січня 1992 року згідно з Указом Президента України N29 та 23 січня того ж року банк отримав свою першу ліцензію від Національного банку України.

5 травня 2009 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2009 року №375, згідно з якою Укрексімбанку змінено його повну назву з відкритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство шляхом внесення відповідних змін до Статуту банку.

Сьогодні АТ "Укрексімбанк" - це відкрите акціонерне товариство, 100% акцій якого належить державі в особі Кабінету Міністрів. Банк незмінно входить до групи найбільших банків в Україні. Структура АТ "Укрексімбанк" складається з Головного банку 29 філій та 93 відділень (станом на 01.01.2010) і охоплює практично всю територію України. Від дня заснування Банк незмінно входить до групи найбільших системних банків України, має найпоширенішу в Україні мережу банків – кореспондентів (понад 800 банківських установ у різних країнах світу).

Вдосконалення структури відбувається на принципах:

  • відокремлення надання послуг, управлінського аналізу та бухгалтерського обліку;

  • розподілу за клієнтськими сегментами (корпоративний, малий та середній бізнес, фінансові інститути, приватні особи);

  • функціональної спеціалізації банківських підрозділів. Здійснюється розподіл структури та функцій управління на фінансовий, корпоративний, роздрібний, адміністративний, казначейський та операційні блоки.

Новими підрозділами в банку є: управління мережі продаж, управління фінансового контролінгу і планування, управління корпоративних клієнтів, управління з обслуговування малого та середнього бізнесу, управління контролю за роздрібними ризиками, управління по роботі з персоналом. Поліпшене кадрове забезпечення таких функцій банку: регіональний менеджмент, бюджетування, міжнародні перекази коштів, управління персоналом, зв'язки з громадкістю.

Особливу увагу банк приділяє програмам фінансування і кредитування клієнтів і пропонує своїм клієнтам широкий асортимент продуктів і послуг:

  • фінансування операцій з придбання, злиття і поглинання компаній

  • проектне фінансування

  • торгове фінансування

  • передекспортне фінансування

  • фінансування під заставу об'єктів нерухомості

  • фінансування операцій з придбання устаткування

  • овердрафт.

Головним надбанням і джерелом сили АТ "Укрексімбанк" є дружні та довгострокові відносини з клієнтами.

Пріоритетні напрямки розвитку:

  • обслуговування фінансових потоків Україна-Росія;

  • підтримка малого та середнього бізнесу;

  • обслуговування корпоративних клієнтів.

Ці всі досягнення стали можливими завдяки розумному керівництву, кваліфікованим працівникам та ідеальній організаційній роботі.

Завдання та функціональні обов'язки кожного із структурних підрозділів визначені в положеннях про їх діяльність. Положення про відділи не тільки спрямовують персонал на чітке виконання завдань та функцій в тісній взаємодії з іншими структурними підрозділами, інстанціями та організаціями, але і на обов'язкове дотримання чинного законодавства України та інструктивно-нормативних вимог Національного банку; постійне, наполегливе підвищення професійного рівня персоналу для освоювання та надання послуг або пакетів послуг клієнтам на рівні міжнародних стандартів.

З метою постійного підвищення професійного рівня персоналу банку в кожному структурному підрозділі, згідно Положень про відділи, запроваджена система постійно діючих семінарів, на яких повинні вивчатися усі нормативні та інструктивні матеріали.

Начальники відділів, заступники, головні та провідні спеціалісти повинні нести відповідальність за недосконале володіння правилами здійснювання операцій, методами фінансового і економічного аналізу; невідповідний рівень знань чинного законодавства та інструктивно-нормативних вимог Національного банку України; невміння надавати консультативні послуги клієнтам і акціонерам банку.

Усі начальники відділів повинні розробляти методичні вказівки, пам'ятки, інструкції для спеціалістів відділу з метою розвитку та удосконалення персоналу.

Розвиток персоналу може здійснюватися як на робочому місці (шляхом настановлення зі сторони безпосереднього начальника), так і поза робочим місцем, шляхом відвідування курсів або семінарів.

Усі ті заходи повинні забезпечити не тільки здійснення банком надійної і ефективної роботи, удосконалення послуг, що надаються клієнтам та акціонерам в даний час, але і освоювання в подальшому нових пакетів послуг, операцій, комунікаційної політики та її інструментів.