Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать
  1. Операції банку з цінними паперами.

АТ "Укрексімбанк" не проводить операцій з цінними паперами, проте головний офіс здійснює наступні операції з цінними паперами [21]:

  • емісію власних цінних паперів;

  • організацію купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів;

  • здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені (включаючи андеррайтинг);

  • здійснення інвестицій у статутні фонди та акції інших юридичних осіб;

  • перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів;

  • операції за дорученням клієнтів або від свого імені;

  • довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами;

  • депозитарна діяльність зберігача цінних паперів.

Операції з цінними паперами складають незначну частку в активах банку . При роботі з цінними паперами банк дотримується принципів отримання максимального прибутку з мінімальними ризиками.

На ринку цінних паперів основними контрагентами банку є страхові компанії та інститути спільного інвестування (40%), банки України (40%), торговці цінними паперами – юридичні особи та інші інвестори  - юридичні і фізичні особи.

З метою збільшення статутного капіталу банку банківська установа може здійснювати емісію цінних паперів.

Процедура емісії цінних паперів включає декілька етапів [22]:

  • рішення про випуск (його ухвалюють загальні збори акціонерів банку);

  • підготовка проекту емісії цінних паперів, який повинен вміщувати всі дані про банк, фінансовий стан та відомості про майбутній випуск цінних паперів і проект підписує голова правління і головний бухгалтер;

  • реєстрація проспекту діяльності комісії з цінних паперів чи фондового ринку; публікація про емісію в засобах масової інформації;

  • організація розповсюдження цінних паперів.

Розповсюдження цінних паперів також може відбуватися через біржу, якщо таке рішення ухвалено правлінням.

Банк може викуповувати в акціонерів акції для їхнього подальшого перепродажу чи анулювання. Викуплені акції повинні бути реалізовані далі чи анульовані протягом одного року. У цей період розподіл прибутку, голосування і визначення кворуму на загальних зборах акціонерів проходять без обліку викуплених банком власних акцій. При продажу викуплених банком власних акцій не по номінальній ціні, різниця між номінальною вартістю і ціною продажу акцій визначається як прибуток чи збиток банку.

Відповідно до Законів України «Про банки і банківську діяльність», «Про цінні папери і фондовий ринок», «Про Національну депозитарну систему й особливості електронного обігу цінних паперів в Україні», на підставі Ліцензії, виданою Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку, а також у відповідності до внутрішніх нормативних документів банку і нормативних актів НБУ банк здійснює операції з цінними паперами, комісійну і комерційну діяльність з цінними паперами, надає послуги по їхньому обслуговуванню, здійснює депозитарне обслуговування цінних паперів та інші [22].

Банківські портфелі ЦП класифікуються залежно від мети вкладень:

  • портфелі ЦП на продаж;

  • портфелі ЦП на інвестиції;

  • портфель пайової участі;

  • портфель вкладень у дочірні компанії.

Цінні папери в портфелі банку на продаж – це папери, які придбані для подальшого продажу й отримання торговельного доходу від різниці між ціною продажу та ціною купівлі та які відповідають одразу двом вимогам: вільно обертаються на ринку, мають визначений короткостроковий період дієздатності (не більше 1 року) (табл.8.1.). Також цінні папери в портфелі на продаж, можуть приносити додаткові дивідендний або процентний дохід.

(тис. грн.)

Цінні папери на продаж

2008 рік

2009 рік

Боргові цінні папери

6 858

13 813

Акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком

1 599

2 426

Усього

8 457

16 239

Таблиця 8.1. Цінні папери на продаж

Портфель цінних паперів банку на інвестиції складаються із цінних паперів, що були придбані банком для їх утримання до настання строку погашення (для безстрокових ЦП - довірчо) і отримання дивідендного доходу, а також для використання інших прав, що випливають із володіння цінних паперів.

Портфелі пайової участі включають довгострокові вкладення капіталу банку в асоційовані компанії, де банк володіє 20% або більшою частиною їх капіталів і на його частку виплачуються дивіденди.

Портфелі вкладень у дочірні компанії передбачає вкладення капіталу банку в дочірні компанії, при цьому банк повинен володіти 50% або більшою частиною капіталу дочірніх компаній.

Депозитарна діяльність зберігача – професійна діяльність на ринку цінних паперів, що передбачає одержання Ліцензії ДКЦПФР із зазначеним видом діяльності і включає відкриття й обслуговування рахунків у цінних паперах фізичних і юридичних осіб, резидентів і нерезидентів України [21].

Для відкриття рахунків у цінних паперах необхідно подати до банку певні документи , які аналізуються працівниками і якщо було прийнято рішення на відкриття рахунку, укладається договір про відкриття рахунку у цінних паперах . Банк надає і отримує кошти по операціях репо[21].

Операція репо – це кредитна операція з цінними паперами, при якій складається договір покупки (продажу) цінних паперів із зобов'язанням зворотного викупу (продажу) у визначений термін або на умовах однієї зі сторін по заздалегідь обговореній ціні. В операціях репо приймають участь будь-які цінні папери, крім паперів власного боргу. Учасниками є НБУ, інші комерційні банки, клієнти банку ВАТ «Кредобанк».