Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni_roboti_z_predmetue_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
709.63 Кб
Скачать

Самостійна робота №6

Питання 1. Напруга кроку та дотику. Безпечна експлуатація електроустановок: електрозахистні заходи та засоби.

Напруга дотику і крокова напруга. Аналіз випадків включення людини в електричний ланцюг

В аварійному режимі коли одна з фаз мережі замкнена на землю, відбувається перерозподіл напруги, інапруга справних фаз відносно землі відрізняється від фазової напруги мережі. Доторкнувшись до справної фази, людина опиняється під напругою, яка більша, ніж фазова, але менша, ніж лінійна і струм, що проходить через тіло людини.

Таким чином, дотик до справної фази при замиканні другої фази на землю небезпечніший, ніж дотик до фази в нормальному режимі роботи трифазової мережі з глухозаземленою нейтраллю, а найбільш небезпечним є двофазовий дотик.

Аналіз різних випадків дотику людини до проводів трифазових електричних мереж показує таке:

  • найменш небезпечним є однофазовий дотик до дроту справної мережі з ізольованою нейтраллю;

  • при замиканні однієї з фаз на землю небезпека однофазового дотику до справної фази більша, ніж в справній мережі за будь-якого режиму нейтралі;

  • найбільш небезпечним є двофазовий дотик за будь-якого режиму нейтралі.

Напруга дотику — це напруга між двома точками ланки струму, яких одночасно торкається людина. Чисельно вона дорівнює різниці потенціалів корпуса та точок ґрунту, в яких знаходяться ноги людини.

Напруга дотику зростає зі збільшенням віддалі від заземлювача, і за межами зони розтікання струму вона дорівнює напрузі на корпусі обладнання, Струм, що протікає через людину Крокова напруга — це напруга між двома точками ланки струму, які знаходяться одна від одної на віддалі кроку і на яких одночасно стоїть людина.

Чисельно крокова напруга дорівнює різниці потенціалів точок, на яких знаходяться ноги людини.

Напруга дотику максимальна біля заземлювача і зменшується з віддаленням від заземлювача. Поза межами поля розтікання вона рівна нулю. Крокова напруга також зростає зі збільшенням ширини кроку.

Умови ураження людини напругою дотику та кроковою напругою різні, оскільки струм протікає різними шляхами. При напрузі дотику — через грудну клітку, а при кроковій напрузі — по нижній петлі. Значна крокове напруга викликає судоми в ногах, людина падає, потім ланка струму замикається вздовж всього тіла людини.

Система електрозахисних заходів. Органі­зація безпечної експлуатації електроустановок

За характером навколишнього середовища приміщення поділяються на п'ять класів - нормальні, сухі, вологі, сирі та особливо сирі.

Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ушкодження людей електричним струмом.

За ступенем небезпеки ушкодження людей електричним струмом приміщення поділяються на три категорії:

  • приміщення без підвищеної небезпеки;

  • приміщення з підвищеною небезпекою;

  • особливо небезпечні приміщення.

Приміщення без підвище­ної небезпеки

До них належать сухі, без пилу приміщення з нормальною температурою, що мають дерев'яну підлогу та незначну кількість заземлених предметів. Прикладом таких приміщень можуть бути житлові кімнати, офіси, торговельні зали, лабораторії, а також деякі виробничі при­міщення

Приміщення з

підвищеною

небезпекою

До них належать приміщення, що характери­зуються однією із умов:

сирість (відносна вологість повітря пере­вищує 75%)

струмопровідний пил (технологічний пил, який виділяється в такій кількості, що може осідати на дроті, проникати всередину машин і апаратів тощо)

струмопровідна підлога (металева, земляна, залізобетонна тощо)

висока температура тривалий час (більше ніж +35 °С)

можливе одночасне доторкання людини до заземлених металевих частин будови, техноло­гічного обладнання тощо, з одного боку, і до ме­талевих корпусів електрообладнання, з другого

Особливо не­безпечні при­міщення

Це такі, що характеризуються наявністю однієї з таких умов:

підвищена вологість повітря - до 100 %

стеля, підлога і стіни вкриті вологою

хімічно активне середовище, де в приміщенні є агресивні пари, гази та рідини, що діють на ізоляцію та руйнують струмопровідні частини електрообладнання

одночасно дві або більша кількість умов підвищеної небезпеки

Засоби захисту від дії електроструму за призна­ченням поділяються на

  • ізолюючі

  • огороджувальні

  • загорожі

  • допоміжні

Ізолюючі електрозахисні засоби служать для ізоляції людини від частин елекірообладнання, що знаходиться під напругою, а також від землі. Вони поділяються на основні та додаткові.

Основні ізолюючі захисні засоби допускають безпосереднє доторкання до струмопровідних частин, що знаходяться під на­пругою, оскільки їх ізоляція здатна надійно витримувати робочу напругу електроустановки. До основних ізолюючих засобів в електроустановках напругою до 1000 В належать оперативні штанги, ізолюючі та електровимірюючі кліщі, діелектричні рука­виці, інструмент з ізолюючими держаками, показники напруги.

Додаткові ізолюючі засоби не можуть самостійно за­безпечите безпечність персоналу при даній робочій напрузі електроустановки і тому використовуються як додаткові до ос­новних. В електроустановках напругою до 1000 В додатковими ізолюючими засобами є діелектричні калоші та гумові діелек­тричні килимки

Огороджувальні загорожі як захисні засоби викорис­товуються для тимчасової огорожі струмопровідних частин електроустановок, що знаходяться під напругою. До них нале­жать огорожі (ширми, бар'єри, щити), переносне заземлення та попереджувальні переносні плакати.

Допоміжні засоби захисту служать для індивідуального захисту персоналу під час роботи на висоті (запобіжні пояси, халати для страхування, монтерські кігті та драбини), а також для захисту від теплових, світлових, хімічних і механічних дій (захисні окуляри, рукавиці, спецодяг, спецвзуття, протигази то­що).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]