Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етносоціологія 1.1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

1. Предмет, функції та міждисциплінарні зв’язки етносоціології

Предмет етносоціології.

Етносоціологіяце спеціальна соціологічна теорія, що вивчає соціальні аспекти життя та діяльності етнічних спільнот та етнічну специфіку соціальних спільнот і відносин.

Об’єкт етносоціології етнонаціональні спільноти та поліетнічні суспільства. При цьому варто мати на увазі, що до таких спільнот належать племена, етноси, нації, етнічні (національні) меншини, етнічні групи (подекуди й субгрупи), іммігрантські та діаспорні спільноти.

Предмет етносоціології взаємозв’язок соціальних та етнічних явищ і процесів. Це соціальні аспекти розвитку та функціонування етнічних спільнот і їхня взаємодія, а також етнічні аспекти розвитку суспільств та соціальних груп.

Перед етносоціологами стоїть двоєдине завдання. З одного боку, показати соціальну обумовленість етнічних явищ: етнічних рис культури й побуту, особливостей ціннісних орієнтацій, норм поведінки, звичаїв, обрядів, мовного життя, національної самосвідомості, міжособистісних національних відносин, показати їхню специфіку й інтенсивність у різних соціальних групах. З іншого боку – розкрити всю етнічну багатоманітність соціальних процесів і явищ. Загальні закономірності соціальних процесів, характерні для всіх етносів, не виключають національні особливості, які переважно проявляються в явищах економічного життя, зокрема, у галузевій зайнятості, міграції, професійній орієнтації тощо.

Функції етносоціології.

Мета етносоціології – це вивчення, умовно кажучи, соціального в етнічному та етнічного в соціальному. І якщо впливи соціального на етнічне більше проявляються в контексті соціальної структури, то впливи етнічного на соціальне – у контексті соціальних, зокрема, міжетнічних, відносин. За допомогою етносоціологічних досліджень суспільство отримує знання про реальний стан сучасних народів, їх настрої, цінності, орієнтації. Матеріали досліджень передаються для публікації в навчальній і науковій літературі, пресі, на телебачення. Вони допомагають подолати упередження, нетерпимість по відношенню до етнічних груп, навколо яких сформувався „образ ворога”.

Серед багатьох функцій етносоціології найважливішою в сучасних умовах стає її гуманістична функція. Адже етносоціологічне знання, що дає уявлення про механізми міжетнічної взаємодії, має сприяти усвідомленню кожною людиною необхідності навчитися бути толерантною та мирно співіснувати з представниками інших етнічних груп і культур.

Міждисциплінарні зв’язки етносоціології.

Етносоціологія посідає важливе місце серед інших етнологічних дисциплін етнології, етнографії, етнопсихології, етнополітологіїї тощо. Розв’язуючи питання про природу, місце і роль етнонаціональних спільнот у суспільстві, соціальні механізми їхнього функціонування і розвитку, етносоціологія тим самим виконує методологічну роль по відношенню до інших етнологічних дисциплін. Водночас вона сама враховує результати етнографічних, етнополітичних, етнопсихологічних досліджень. Цим досягається комплексність етносоціології до вивчення етнонаціональних феноменів, забезпечується взаємозв’язок різних розділів етнологічного знання. Зокрема. предмет етнопсихології – взаємодія особистості й суспільства, а завдання, які вирішує етносоціологія – це вивчення через особистість соціально стратифікованої етнічної спільноти й макросоціальних ситуацій загалом. Що стосується етносоціології й етнополітології, то зоною їхніх спільних інтересів є поведінка електорату під час виборів в залежності від етнічного складу, доступ до влади в регіонах людей різної національності, етнополітичні конфлікти тощо.

При цьому специфіка етносоціології визначається не лише тим, що вона вивчає, але і тим, як вивчає. Відповідь на останнє питання випливає з загальної специфіки соціологічного підходу до вивчення суспільства і його складових. Окремі явища і процеси цікавлять соціологію з погляду їхнього місця і ролі в системі суспільних відносин, у структурі єдиного функціонуючого організму. Тому й особистість, і окремі спільноти розглядаються як елементи соціальної взаємодії, функціонування і розвиток яких детермінований усією системою об’єктивних і суб’єктивних факторів, що впливають на ці процеси.

Понятійно-термінологічний апарат етносоціології.

У процесі формування етносоціології як наукової та навчальної дисципліни формується її понятійно-термінологічний апарат. У тезаурусі термінів, якими користується етносоціологія, виявляється її міждисциплінарний характер – вони значною мірою прийшли з інших суміжних наук і були адаптовані до функціональних потреб етносоціології. Поряд із тим є терміни, чітко пов’язані із соціологічним знанням, зокрема ті, що відтворюють структуру етнічних явищ та взаємодію їхніх складових. При цьому зауважимо, що терміни, які використовуються в етносоціології, відрізняються багатозначністю і недостатньою точністю. Більше того, зміст, який у них вкладається, варіюється в залежності від історичної епохи та наукової школи.