Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 1-9 (Бетони і будівельні р...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

Висновки: Питання для контролю:

1.

2.

3.

4.

5.

Лабораторна робота № 7 Визначення межі міцності затверділого розчину на стиск та згин балочок розміром 40×40×160 мм із затужавленого розчину.

Мета роботи: навчитися визначати міцність затверділого розчину на стиск та згин балочок розміром 40×40×160 мм із затужавленого розчину.

Прилади та обладнання: металеві форми розміром 40×40×160 мм, машина для визначення межі міцності балочок на згин, прес гідравлічний, стіл для струшування, металеві накладки (плашки) розміром 40×62,5 мм, ємність для перемішування, ваги та терези, металева лінійка, пісок, цемент, вапно.

Хід роботи

На терезах відвішуємо 5кг піску, 1,2кг цементу, 0,3кг вапна. Матеріали висипаємо в ємність для перемішування і ретельно перемішуємо. Додаємо воду в кількості, необхідній щоб осадка конуса була 5см. Почищену та змащену форму заповнюємо на половину виготовленим розчином та за допомогою столу для струшування струшуємо 30 разів (30 секунд). Потім форму заповнюємо до верху розчином і знову струшуємо 30 разів. Після того, як розчин затужавлює, розбираємо форму та виймаємо зразки-балочки затужавленого розчину. Зразки обмірюємо та взважуємо. Кожну балочку випробуємо на згин за допомогою спеціальної машини. При випробуванні фіксуємо зусилля, яке витримує кожна балочка. Половинки зразків балочок, які залишилися після випробування балочок на згин, випробуємо на стиск. Для цього кожну половинку балочки розміщуємо між спеціальними пластинами розміром 40×62,5мм і половинку балочки разом з пластинками розміщуємо в центрі плити пресу та випробовуємо на стиск, фіксуючи руйнівне зусилля.

Міцність балочок на стиск визначається як середнє арифметичне по міцності двох половинок. Розрахунок міцності на стиск кожної половинки виконується по формулі:

P – руйнівне зусилля, Н;

S – площа металевої накладки 40*62,5мм, м2

Визначені та розрахункові дані заносимо до таблиці

l, мм

a, мм

b, мм

Q, г

Pзг,

Н

S,

м2

Pст,

Н

R,

Па

Rср,

Па

Примітки

I

1

2

II

1

2

III

1

2

Висновки:

Питання для контролю.

1.

2.

3.

4.

5.