Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программа модуль.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ФІЛОСОФІЇ

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні кафедри філософії

Протокол № __від___________

Зав. кафедрою Андрєєва Т.О.

__________________________

РОБОЧА ПРОГРАМА

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ КУЛЬТУРОЛОГІЯ

(КУЛЬТУРОЛОГІЯ, ЕТИКА І ЕСТЕТИКА)

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

Донецьк 2008

Укладачі: М.В. Колінько, канд. філос. наук, доц.

Т.В. Целік, канд. філос. наук, доц.

Рецензенти:

М.П.Рагозін, канд. філос. наук, проф.,

В.В.Волошин, канд. філос. наук, доц.

Робоча програма ухвалена на засіданні кафедри філософії, протокол № 3

від 09.09.2008.

Зав. кафедрою проф. Андрєєва Т.О. _____________________

Культурологія (культурологія, етика і естетика)

2.2.1. Вступ

1. Опис:

Вивчення курсу культурології (культурологія, етика і естетика) передбачено Міністерством освіти України як обов’язкове.

Навчальна дисципліна культурології логічно поєднує три структурно-змістовні частини: культурологію, етику і естетику, що є цілком доречним, враховуючи основну концептуальну ідею сучасного філософського аналізу культурної (а у її складі моральної та естетичної) реальності – це гуманістичний, людинотворчий характер культури. У свою чергу культурологія як структурна частина даної навчальної дисципліни поєднує ще три компоненти – теорію культури, історію зарубіжної та історію української культури.

Програма розкриває такі теми: специфіка культурологічного знання; культура як феномен суспільного життя, спосіб буття людини та людства; періодизація та типологія світового культурно-історичного процессу; культура та особистість; ранні форми культури; давні культури на терені України; культури Стародавнього Сходу; антична культура, її характер та внесок у розвиток світового культурного процессу; культура європейського Середньовіччя та Київської Русі; культура епохи Відродження та Реформації; культура Нового часу та Просвітництва в Європі; своєрідність просвітництва в Україні; культура індустріальної цивілізації XIX - початку XХ ст.; основні тенденції розвитку світової культури ХХ ст.

Етика як наука, її предмет і завдання; мораль як соціокультурний феномен; визначні етичні вчення в історії людства; категорії етики; естетика як наука, її категорії; історія естетичної думки; естетика XX ст.: теорія і практика; художня реальність в Україні; естетичний аспект фахової економічної діяльності.

2. Рівень програми:

а) попередні умови:

Програма розрахована не тільки на викладення основ і актуальних культурологічних проблем сучасності, але й на розв’язання конкретних завдань теоретичної та практичної підготовки студентів до суспільного життя та професійної роботи.

Для успішного виконання самостійних та індивідуальних робіт студенти повинні володіти вміннями роботи з навчальною та науковою літературою, художніми текстами, навичками бібліографічного пошуку та роботи с текстом (конспектування, анотування, реферування).

б) мета та завдання дисципліни:

Навчальна дисципліна зорієнтована на ознайомлення із найважливішими досягненнями в галузі духовної культури людства та українського народу. ЇЇ предметом є смисли і механізми соціокультурної регуляції життєдіяльності суспільства, моральні та естетичні аспекти світогляду сучасної людини, а метою – формування системи знань з культурології, етики та естетики, уявлень про форми, види культури й механізми соціокультурної регуляції життєдіяльності суспільства.

Завданням курсу є вивчення сутності, форм і тенденцій розвитку культури, загальнотеоретичних засад культурології, етики та естетики, механізмів соціокультурної динаміки, характерних рис української культури на сучасному етапі розвитку суспільства; набуття вмінь та навичок етичного, естетичного та загальнокультурологічного аналізу.

Вивчивши зазначену навчальну дисципліну, студенти повинні вміти розрізняти особливості культурних епох, їх духовні цінності та пріоритети, аналізувати явища духовного життя людства та українсього народу, знати досягнення різних галузей духовного життя, шедеври світового та українського мистецтва, підвищити рівень культурно-освітних знань, усвідомити взаємозв’язок моральних та естетичних цінностей та їх місце у професійній культурі фахівця у галузі економічної діяльності та підприємництва.

Існують нормативні загальні вимоги до змісту курсу та до знань і вмінь студентів, які вони набувають на аудиторних заняттях та самостійно. Але враховуючи орієнтацію сучасної вищої школи на переважно самостійну роботу студентів (Болонський процес), тобто передбачається зменшення кількості аудиторних годин та відведення більшої їхньої частини на самостійну роботу, авторами даного курсу розроблено відповідне методичне забезпечення, зокрема і тестові завдання та методика оцінювання кожної вивченої теми.

З метою систематизації та конкретизації отриманих культурно-освітніх знань студентам пропонується ознайомитись з альбомами репродукцій світового та українського мистецтва, творами художньої літератури та поезією, досягненнями музичного та театрального мистецтва також самостійно.

3. Статус навчальної дисципліни:

Курс культурології (культурологія, етика і естетика) є обов’язковою дисципліною в програмі підготовки фахівців – економістів.

4. Викладацький склад:

Марина Вадимівна Колінько, канд. філос. наук, доцент;

Тетяна Віталіївна Целік, канд. філос. наук, доцент;

Олександр Миколайович Литвиненко, ст. викладач.