Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IMI_Тема6_Формализац_ОМ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Структуризація початкової інформації для імітації.

Найчастіше набір дій при введенні початкової інформації для компонент моделі оформляється у виді блоку завдання початкових умов імітації. Алгоритм блоку завдання початкових умов реалізується один раз на початку імітації миттєво в модельному часі. У ході завдання початкових умов обумовлюються режими моделювання, а склад дій залежить від обраного способу імітації ОМ.

Наприклад, при використанні процесного способу імітації для завдання початкових умов імітації використовується спеціальний процес, який називається ініціатором моделі. Ініціатор моделі встановлює кожний з процесів ІМ у початковий стан перед її кожним запуском. У функції ініціатора моделі входить також видача досліднику документальної інформації про початкові умови процесу імітації. У ряді випадків у функції ініціатора входять також завдання та модифікація параметрів моделювання. Звичайно при реалізації ініціатора здійснюється заміна формальних параметрів моделі їх фактичними значеннями для даного ІЕ. Тому розробник програми в алгоритмі ініціатора повинен передбачити можливість заміни значень параметрів.

При імітації активностями у ході завдання початкових умов імітації виділяються так звані “активності-лiдери”, тобто такі активності, у функції яких входить приведення інших активностей у початковий стан. Для запуску “активностей-лiдерів”, як правило, виділяється деяка глобальна змінна моделі, яка розпочинає процес підготовки моделі до імітації, а потім змінюється “активністю-лідером” після закінчення установки інших активностей у їх початкові стани.

Такий режим роботи ІМ до встановлення її початкового стану і називають “розгоном”. У випадку агрегатного способу імітації процедура “розгону” спрощується, оскільки для кожного агрегату вже заданий його початковий стан. Мови моделювання, за допомогою яких реалізується агрегатний спосіб імітації, як правило, без створення додаткових автономних програм за рахунок використання своїх програмних ресурсів можуть здійснювати процедуру завдання початкових умов.

Організація процедури закінчення імітації.

Наступним моментом у розробці моделі є завдання умов закінчення процесу імітації для обраного варіанта значень параметрів ОМ. Процедура закінчення імітації реалізується за допомогою спеціального програмного блоку ІМ, який постійно контролює наявність факту виконання умови закінчення імітації, яку висунув розробник на етапі алгоритмізації моделі. Алгоритм функціонування такого блоку має вид певної послідовності дій з контролю за умовою закінчення процесу імітації і переходу на процедуру обробки отриманих результатів моделювання. У деяких випадках у функції цього блоку входить також планування наступного ІЕ. Як правило, контроль за моментом виконання умови закінчення імітації проводиться із заданим кроком модельного часу. При настанні чергового моменту контролю блок активізується і перевіряє виконання умови закінчення імітації. Якщо умова не виконана, то процес імітації продовжується, у протилежному випадку – робота програмних компонент зупиняється і організується перехід на обробку отриманих даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]